Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα και πραλίνα

<h3>Υλικά συνταγής</h3>
<p> </p>
<ul class="ingredients">
<li><span><strong>550 γραμμ. </strong><span>Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις</span></span></li>
<li><span><strong>1 </strong><span>κύβος νωπής μαγιάς Χελιδόνι 25 γρ.</span></span></li>
<li><span><strong>50 ml </strong><span>χλιαρό νερό</span></span></li>
<li><span><strong>100 ml </strong><span>χλιαρό γάλα</span></span></li>
<li><span><strong>100 γραμμ. </strong><span>βούτυρο λιωμένο, χλιαρό</span></span></li>
<li><span><strong>150 γραμμ. </strong><span>ζάχαρη</span></span></li>
<li><span><strong>2</strong> <span>αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου</span></span></li>
<li><span><strong>2</strong> <span>πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα)(το ξύσμα)</span></span></li>
<li><span><strong>1 κ.γλ. </strong><span>μαχλέπι σε σκόνη</span></span></li>
<li><span><strong>1 κ.γλ. </strong><span>κακουλέ σε σκόνη</span></span></li>
<li><span><strong>1/2 κ.γλ</strong> <span>μαστίχα σε σκόνη</span></span></li>
<li class="subtitle"><span>Για τη γέμιση:</span></li>
<li><span><strong>6 κ.σ. </strong><span>πραλίνα</span></span></li>
<li><span><strong>200 γρ.</strong> <span>Κουβερτούρα</span></span></li>
</ul>
<div> </div>
<div>
<div class="time"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Εκτέλεση</strong></span></div>
<div id="fragment-1" class="news_body">
<p>Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35οC) και τα διαλύουμε. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού: αν είναι καυτό η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄. Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Σε μπολ βάζουμε (όλα χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. Τα χτυπάμε με σύρμα να αναμειχθούν. Προσθέτουμε στο αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο 1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη δυνατή ταχύτητα. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Απο 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι 1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας. </p>
<div id="cke_pastebin"> </div>
<div id="cke_pastebin">Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Πλάθουμε τρία φιτίλια. Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο 40×15. Αλείφουμε κάθε φύλλο με πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τη σοκολάτα. Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φιτίλια. Ενώνουμε τις τρεις άκρες τους και τα πλέκουμε κοτσίδα. Το μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. (βουτυρωμένη) με τρύπα στη μέση. Εναλλακτικά κλείνουμε την κοτσίδα σε κουλούρα και στη μέση βάζουμε αντικείμενο (πυρίμαχο) για να μην κλείσει η τρύπα με το φούσκωμα. Θα ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το τσουρέκι αν ντύσουμε τη φόρμα με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει ξανά το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό. Επειδή με το άλειμμα του πινέλου συρρικνώνεται ελαφρά το αφήνουμε να σταθεί για 10΄-15΄ να ξαναφουσκώσει η επιφάνειά του.</div>
<div id="cke_pastebin">Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσει. Τα τελευταία 10΄ το ξεφορμάρουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο να ροδίσει ομοιόμορφα.</div>
<div id="cke_pastebin"> </div>
</div>
<div> </div>
</div>
<div> </div>
<div>http://www.argiro.gr/</div>

Σχετικά άρθρα