Παιδί: Πώς θα του μάθεις να έχει τρόπους σε ένα γιορτινό τραπέζι thumbnail
Ονειρεύεστε φαγητό σας σαν μια όαση, χαράς και ηρεμίας. Κι αντικρίζετε το χάος: τα καμάρια σας γκρινιάζουν ακόμα και αν το τραπέζι είναι γιορτινό και έχετε καλεσμένους μιλάνε με το στόμα γε­μάτο, φτύνουν, θριβουλιάζουν το ψωμί, άσε που δεν κάθονται στην καρέκλα πάνω από δυο λε­πτά γιατί βαριούνται. Η συμπεριφορά είναι η ίδια ακόμα και όταν είστε καλεσμένοι σε κάποιο σπίτι. Κανείς και για κανένα λόγο δε μπορεί να τα συγκρατήσει.

Παιδί: Πώς θα του μάθεις να έχει τρόπους σε ένα γιορτινό τραπέζι

Ονειρεύεστε φαγητό σας σαν μια όαση, χαράς και ηρεμίας. Κι αντικρίζετε το χάος: τα καμάρια σας γκρινιάζουν ακόμα και αν το τραπέζι είναι γιορτινό και έχετε καλεσμένους μιλάνε με το στόμα γε­μάτο, φτύνουν, θριβουλιάζουν το ψωμί, άσε που δεν κάθονται στην καρέκλα πάνω από δυο λε­πτά γιατί βαριούνται. Η συμπεριφορά είναι η ίδια ακόμα και όταν είστε καλεσμένοι σε κάποιο σπίτι. Κανείς και για κανένα λόγο δε μπορεί να τα συγκρατήσει.


Από τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Στάνλει Σαπίρο 


Στο τραπέζι σας συμβαίνουν πάρα πολλά, σχε­δόν τα πάντα εκτός από να τρώτε σαν πολιτι­σμένοι άνθρωποι.


Η αιτία της συμπεριφοράς


Με δυο λόγια, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την υπομονή που χρειάζεται για να καθίσουν σ’ ένα μέρος πάνω από πέντε λεπτά. Κι όσο πιο μικρά εί­ναι, τόσο πιο δύσκολα τα πράγματα. Είναι συ­γκεντρωμένα όλα μαζί, ξεχειλίζουν ενεργητικό­τητα και τρέφουν μια ανυπέρβλητη αντιπάθεια για το φαγητό γενικά.


Αν το σπίτι σας δεν διακρίνεται για την οργάνωσή του, αυτό θα φανεί απροκάλυπτα στο τρα­πέζι.Αντί ν’ απολαύσετε το φαγητό σας, καταλήγε­τε να γίνετε θηριοδαμαοτές. Πώς θα διδάξετε στα καμάρια σας καλούς τρόπους;


Προφανώς, χρειάζεστε κάποιους κανόνες. Θε­σπίστε τους, ως οικογένεια. Φροντίστε να δεί­χνετε στα παιδιά σας ότι πρέπει να σκέφτονται τους άλλους, κάτι που αποτελεί και την ουσία των «καλών τρόπων». Στο κάτω κάτω, το τρα­πέζι είναι μια μορφή κοινωνικής εκδήλωσης κι ένα καλό «σχολείο» για το πώς μιλάμε και αχού­με τον άλλον. Αν τα παιδιά παρεκτρέπονται, εφαρμόστε μια από τις τρεις εναλλακτικές μεθό­δους:  1. Πείτε τους να φύγουν και να γυρίσουν, όταν θ’ αποφασίσουν να καθίσουν φρόνιμα. Έτσι έχουν δυνατότητα επιλογής.

  2. Χωρίς να μιλήσετε, πάρτε το πιάτο από μπροστά τους θα καταλάβουν γιατί. Το μή­νυμα είναι: «Μάλλον δεν πεινάς. Μήπως θα ήθελες να επιλέξεις να φας άλ­λη ώρα;».

  3. Πάρτε το δικό σας πιάτο και πηγαίνετε να φάτε ήσυχα ήσυχα στο δωμάτιό σας (αυτό ενοχλεί αφάνταστα τα παιδιά).


Υπάρχουν πέντε μυστικά για τους κακούς τρό­πους στο τραπέζι:


Πρώτα πρώτα συγκεντρώστε τα παιδιά και  συ­ζητήστε μαζί τους, γιατί στο τραπέζι ο κόσμος δεν παίζει «αγκωνιές», δεν βλέπει τηλεόραση, δε γκρινιάζει και δεν προκαλεί φασαρία.


Εκμετταλευτείτε τα λάθη για να διδάξετε καλούς τρό­πους. Παράδειγμα, όταν κάποιος απλώνει να πάρει ψωμί και αναποδογυρίζει το ποτή­ρι. είναι ευκαιρία να δείξετε πώς «περνάμε» πράγματα οτο τραπέζι, χωρίς να κάνουμε ζημιά. Και μη μεγαλοποιείτε μικροπαραβά-σεις. Φροντίοτε να πάρουν τα παιδιά τους κανόνες στα σοβαρά και να είστε επίμονοι, χωρίς όμως να περιμένετε τελειότητα, αλλιώς τα παιδιά θα καταντήσουν να μισήσουν την ώρα του φαγητού.Μην ενοχλείτε τα παιδιά – νουθετήστε τα. Το παιδί είναι εκπληκτικά παρατηρητικό πλάσμα και μαθαίνει μιμούμενο τη δική σας συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν «κε­νά» οι δικοί σας τρόποι στο τραπέζι.


Διατηρήστε ευχάριστη την ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού. Όσο νόστιμο κι αν είναι το πα στίτσιο σας, δεν θα το απολαύσει κανείς, αν μεταφέρετε στο τραπέζι προβλήματα. Πού και πού ακόμα και αν δεν έχετε καλεσμένους στρώστε  τα καλά σας τραπεζομά­ντιλα και σερβίτσια, για να δώσετε περισσό­τερη ατμόσφαιρα στο φαγητό σας.


Συμπεριλάβετε το παιδί στη συζήτηση. Στα παιδιά δεν αρέσει να μιλούν οι γονείς μετα­ξύ τους και να τ’ αφήνουν απέξιι», και μπορεί να φερθούν ανάρμοστα μόνο για να προσελκύσουν την προσοχή τους. Αυτό θα τα δι­δάξει επίσης και πώς κουβεντιάζει σωστά ο κόσμος. Πείτε τι σας συνέβη στη διάρκεια της μέρας ή συζητήστε πράγματα που ξέρετε ότι τα ενδιαφέρουν, όπως σχέδια για το σαβ­βατοκύριακο…


Απολαύστε το φαγητό με τα παιδιά σας, και φροντίστε να το καταλάβουν. Πείτε λόγια ενθαρρυντικά- «Εσείς, παιδάκια μου, θα μπο­ρούσατε να φάτε και με τον πρωθυπουργό!» Με τα μεγαλύτερα παιδιά, καλό θα ήταν να πά­τε σε κάποιο καλό εστιατόριο. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X