Να γιατί οι γυναίκες που δουλεύουν μαζί έχουν ίδιες μέρες περίοδο thumbnail
Στα ζώα είναι ήδη καλά γνωστή η σημασία που έχουν οι φερομόνες στην ανα­παραγωγή του. Στον άνθρωπο όμως, μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια προχώρησε η έρευνα σχετικά με το ρόλο των φερομονών στην ανθρώπινη λειτουργία και συ­μπεριφορά.

Να γιατί οι γυναίκες που δουλεύουν μαζί έχουν ίδιες μέρες περίοδο

ΦΕΡΟΡΜΟΝΕΣ 


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


Ο όρος φερομόνες προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις φέρω και ορμή .


Στα ζώα είναι ήδη καλά γνωστή η σημασία που έχουν οι φερομόνες στην ανα­παραγωγή του. Στον άνθρωπο όμως, μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια προχώρησε η έρευνα σχετικά με το ρόλο των φερομονών στην ανθρώπινη λειτουργία και συ­μπεριφορά. 


Ήδη όμως ο ρόλος των φερομονών τείνει να ξεκαθαρίσει και στον άνθρωπο. Από τις μέχρι σήμερα έρευνες, φαίνεται ότι οι φερορμόνες:


-Επιδρούν στα επίπεδα των ορμονών του φύλου


-Συμμετέχουν στη ρύθμιση του γυναικείου γεννητικού κύκλου


-Συγχρονίζουν τον κύκλο σε γύναικα που ζουν μαζί για μεγάλο χρονικό διά­στημα


-Ευθύνονται για τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η τακτική ερωτική επαφή στην υγεία της γυναίκαs


Επιδρούν στην ερωτική έλξη


Η επίδραση των φερομονών στην εμμηνορρυσία των γυναικών είναι γνωστή από μερικά χρόνια. Είναι καλά γνωστό  ότι οι γυναίκες που συμβιώνουν σε κοινούς χώρους, όπως φοπήτριες σες φοιτητικές εστίες τείνουν να έχουν περίοδο τις ίδιες περίπου ημέρες. Ο ίδιος συγχρονισμός της περιόδου επιτυχνάνεται αν οι γυναίκες δε συμβιώνουν στον ίδιο χώρο, αλλά τοποθετείται καθημερινά στα χείλη των γυναι­κών δείγμα ιδρώτα από τη μασχάλη των υπολοίπων γυναικών! 


Σημαντικές όμως παρατηρήσεις έγιναν και πάνω στην επίδραση των ανδρικών φερομονών στις γυναίκες. Σύμφωνα με αυτές, γυναίκες που είχαν τουλάχιστο μια σε­ξουαλική επαφή την εβδομάδα, είχαν υπερδιπλάσια επίπεδα οισιρογόνων στο αί­μα τoυς σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν τακτικές σεξουαλικές επαφές. Τα υψη­λά επίπεδα οισιρογόνων έχουν μεγάλη σημασία στην καλή εμφάνιση και υγεία ίων γυναικών, αλλά και στην καθυστέρηση του γήρατος.


Πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα όπ οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μυρίζουν και να επιλέγουν τους άντρες μα βάση την οσμή του σώματός τους! Οι ερευνητές ζήτησαν από ανύπαντρες γυναίκες να μυρίσουν αν­δρικά εσώρουχα, που είχαν φορεθεί από άντρες επί δύο συνεχόμενες νύχτες. Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες έδειξαν προτίμηση στους άντρες των οποίων η γεννητική οσμή ήταν κατά κάποιο τρόπο πιο «κοντινή» με τη δική τους.


Ένα άλλο αξιόλογο πείραμα έδειξε ότι η χορήγηση σε γυναίκες μυρωδιάς από την ανδρική μασχάλη τους προκαλεί στις γυναίκες σημαντική μείωση του άγχους κι άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Αρα σημαντικές ορμονικές λειτουργίες που ευοδώνουν την υγεία της γυναίκας, προκαλούνται από την παρουσία του άντρα και κατά συνέπεια των ανδρικών φερο­μονών.


Σύμφωνα με μια άλλη παρατήρηση, ο μηχανισμός ins ερωτικής έλξης κατά την εφηβεία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός σηματοδοτούνται από τις φερομόνες που συμμετέχουν στην ερωτική έλξη. Στη συνέχεια το άτομο εθίζεται και μαθαίνει με τη βοήθεια οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων να έλκειαι από άτομα που εκ­κρίνουν κοντινές ελκτικές φερομόνες.


Η αύξηση των γνώσεών μας γύρω από τις φερομόνες θα μπορέσει ίσως να εξη­γήσει τα επόμενα χρόνια τις ερωτικές μας επιλογές. 


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο σύγγραμμα του Δρ. Παπαθανασίου Όλα  για το σεξ . Ευχαριστούμε το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για την παραχώρηση του υλικού


Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102


Ε-mail: info@sexmedic.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X