Υποθυρεοειδισμός και έλλειψη σιδήρου - Η κατάλληλη θεραπεία thumbnail

Κάτια, αναγνώστρια του boro.gr

Άρχισα να έχω κρίσεις πανικού, ταχυπαλμίες, τρέμουλο και μία γενικότερη αίσθηση ό,τι σβήνω. Το πάθαινα κατά καιρούς μέχρι πριν 4 εβδομάδες όπου άρχισα να νιώθω άρρωστη καθώς είχα ταχυπαλμία συνέχεια και πόνους παντού.

Υποθυρεοειδισμός και έλλειψη σιδήρου – Η κατάλληλη θεραπεία

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα. Πριν 15 χρόνια γέννησα την κόρη μου. Μετά από λίγους μήνες στις εξετάσεις μου βρέθηκε αυξημένn tsh. Ξεκίνησα θεραπεία και όλα καλά.
Το 2008 έμεινα άνεργη μέχρι τώρα. Πολλά οικονομικά προβλήματα και για αυτό παρεμέλησα ακόμα και την υγεία μου. Άρχισα να έχω κρίσεις πανικού, ταχυπαλμίες, τρέμουλο και μία γενικότερη αίσθηση ό,τι σβήνω. Το πάθαινα κατά καιρούς μέχρι πριν 4 εβδομάδες όπου άρχισα να νιώθω άρρωστη καθώς είχα ταχυπαλμία συνέχεια και πόνους παντού. Επίσης ένιωθα αδυναμία, ζαλάδα και ένα αίσθημα λιποθυμίας.
Αμέσως έκανα όλες τις εξετάσεις οι οποίες ήταν πολύ καλές. Την άλλη μέρα έκανα εξετάσεις αίματος οι οποιες ήταν και αυτές φυσιολογικές εκτός απο την tsh που ηταν 30 και ο αιματοκρίτης 33. Αρχισα θεραπεία με θυροξίνη και σίδηρο οπως μου είπαν οι γιατροί.  3 βδομαδες μετα η tsh 12 και ο σίδηρος το ίδιο. Έχω ομως ακόμα τα συμπτώματα.
Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν πόσο χρόνο χρειάζεται η θεραπεία με θυροξίνη για να αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα; Ή θα πρέπει να αρχίσω να ψάχνω μήπως έχω κάτι άλλο εφ΄όσον επιμένουν τα συμπτώματα; Να ενημερώσω μόνο οτι δεν έπαιρνα θυροξίνη απο το 2009. Συγνωμη εάν έγινα κουραστική. Ευχαριστώ


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος – Κλινικός ΦαρμακολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κακώς σταματήσατε τη λήψη της θυροξίνης και μία από τις αιτίες των συμπτωμάτων σας είναι και ο υποθυρεοειδισμός που έχετε. Βέβαια η ανεργία, το άγχος και γενικά το στρες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόκληση των συμπτωμάτων σας. Θα χρειασθεί περίπου ένα τρίμηνο μετά την επαναχορήγηση της θυροξίνης για να αποκαταστήσει ο οργανισμός τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την στέρηση της. Για την αποκατάσταση της έλλειψης του σιδήρου θα απαιτηθεί η συνεχής λήψη καταλλήλων δόσεων κάποιου σιδηρούχου σκευάσματος για τουλάχιστον 3 μήνες με την προϋπόθεση ότι η αναιμία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και η ασθενής δεν χάνει αίμα από κάπου.  


 


 


Διαβάστε επίσης ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ

Φυσιολογικές τιμές


Οι τιμές του αιματοκρίτη συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 40-52% για τους άνδρες και 36-48% για τις γυναίκες (όταν δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη).


Μετά τα 60 οι άντρες και οι γυναίκες έχουν ελαφρά χαμηλότερες τιμές αιματοκρίτη κάτι που αντανακλά τον χαμηλότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων σε αυτήν την ηλικία.


Όταν ο αιματοκρίτης είναι εκτός των ορίων αναφοράς, τότε το άτομο έχει χαμηλό ή υψηλό αιματοκρίτη.


Μια χαμηλή τιμή αιματοκρίτη μπορεί να υποδηλώνει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα από το κανονικό, που σημαίνει ότι τα όργανα του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.


Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα αναιμίας: εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίσθημα ταχυκαρδίας, αδυναμία συγκέντρωσης και λιποθυμική τάση. Αιματοκρίτης κάτω από 30 υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή αναιμία.


Χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί επίσης να προκύψει όταν όταν υπάρχει απώλεια αίματος.


Στις εγκυμονούσες οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη είναι χαμηλότερες από ότι συνήθως (π.χ. 34% σε μονή κύηση και 30% σε πολύδυμο κύηση).


Υψηλός αιματοκρίτης


Οι υψηλές τιμές αιματοκρίτη οφείλονται συνήθως σε αφυδάτωση (καθώς μειώνεται ο όγκος του αίματος) αλλά οι τιμές επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από επαρκή πρόσληψη υγρών. Πιο σπάνια ο υψηλός αιματοκρίτης συνδέεται με αυξημένο αριθμό ερυθροκυττάρων σε επίπεδα πάνω από τα φυσιολογικά. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται γνήσια ερυθραιμία (polycythemia vera) και προκύπτει είτε γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μυελό των οστών, είτε ως εξισορρόπηση του οργανισμού στην ανεπαρκή πνευμονική λειτουργία: ο μυελός των οστών παράγει περισσότερα ερυθροκύτταρα ώστε να μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο σε όλο το σώμα.


Εάν ο αιματοκρίτης βρίσκεται μόνιμα αυξημένος, πρέπει να γίνει η διερεύνηση της αιτίας.


Υψηλός αιματοκρίτης που οφείλεται σε ερυθραιμία σημαίνει ότι το «αίμα είναι αρκετά πυκνό» κάτι που αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματισθεί πιο εύκολα θρόμβος και τελικά καρδιακή προσβολή (έμφραγμα). Άτομα με αιματοκρίτη πάνω από 50% εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.


Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι άνδρες με αιματοκρίτη πάνω από 48% εμφανίζουν 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 απ' ότι άνδρες με αιματοκρίτη κάτω από 42%. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το αίμα είναι πυκνό, η ινσουλίνη δυσκολεύεται να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το «ζάχαρο» στο αίμα, με άλλα λόγια να προκαλείται διαβήτης τύπου 2.


Φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη
Αιματοκρίτης άντρες: 39 – 50
Αιματοκρίτης γυναίκες: 35 – 47
Αιματοκρίτης νεογέννητα: >32
Αιματοκρίτης 2-12 ετών: 32 – 42
Αιματοκρίτης έφηβοι: 34 – 48


 

Ο αιματοκρίτης είναι μια αιματολογική εξέταση που δείχνει το ποσοστό του όγκου που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα και χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η αναιμία.
Αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλότερος από τον κανονικό, οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν χαμηλό αιματοκρίτη, που σημαίνει ότι τα διάφορα όργανα του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.


Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα της αναιμίας: εύκολη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, τάσεις λιποθυμίας.


Η αναιμία είναι η πιο συχνή κατάσταση που προκαλεί χαμηλό αιματοκρίτη. Αιματοκρίτης κάτω από 30 υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή αναιμία.


Όταν υπάρχει πραγματική αναιμία (ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εγκυμοσύνη) αυτή οφείλεται συνήθως σε έλλειψη σιδήρου και αποκαλείται σιδηροπενική αναιμία. Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.


Αυτές είναι:


-Κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι, καθώς και το χοιρινό και το κοτόπουλο.


-Τα όσπρια και οι φακές είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε, ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στις φυτικές τροφές δεν απορροφάται τόσο καλά, όσο αυτός που βρίσκεται στις ζωικές. Στην καλή απορρόφηση του σιδήρου βοηθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και Β-καροτένιο. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στα καρότα, τις πιπεριές, τη ντομάτα, το λεμόνι και το πορτοκάλι.


-Τέλος, τροφές που αποτελούν καλή πηγή σιδήρου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά.


Για να είστε βέβαιοι για τους λόγους που προκαλούν αναιμία απαιτείται πλήρης αιματολογικός έλεγχος πλην του αιματοκρίτη. Εκτός από τη σιδηροπενική αναιμία, ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις, όπως σε έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων ή σε κάποια χρόνια ασθένεια.


Μπορεί επίσης να προκύψει όταν υπάρχει απώλεια αίματος. Η οξεία απώλεια αίματος από εσωτερική αιμορραγία (όπως από ένα αιμορραγικό έλκος) ή εξωτερική αιμορραγία (από το τραύμα) μπορεί να ρίξει τον αιματοκρίτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες μικρές αιμορραγίες (έλκη στομάχου, αιμορροΐδες κλπ). Οι νεώτερες γυναίκες είναι πιθανό να έχουν χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω της απώλειας αίματος κάθε μήνα με την κανονική έμμηνο ρύση.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X