Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Ψυχολογικές συμβουλές για τη γυναίκα  thumbnail

Aναστασία, 22 ετών

Θα ήθελα να σας ρωτήσω περί άμβλωσης, ανώνυμα παρακαλώ. Είμαι 21 ετών και μια στενή φίλη και συμφοιτήτρια έμεινε έγκυος από τον σύντροφό της. Το γεγονός το έμαθα από τον σύντροφό της και πως αποφάσισαν από κοινού να γίνει διακοπή της κύησης. Η άμβλωση έγινε. Η φίλη, δεν μου το έχει εκμυστηρευτεί ακόμα αν και έχει εκφράσει τη θέλησή της να μοιραστεί 'κάτι σοβαρό' μαζί μου.

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Ψυχολογικές συμβουλές για τη γυναίκα

Aναγνώστριά μας ρωτά:


Θα ήθελα να σας ρωτήσω περί άμβλωσης, ανώνυμα παρακαλώ. Είμαι 21 ετών και μια στενή φίλη και συμφοιτήτρια έμεινε έγκυος από τον σύντροφό της. Το γεγονός το έμαθα από τον σύντροφό της και πως αποφάσισαν από κοινού να γίνει διακοπή της κύησης. Η άμβλωση έγινε. Η φίλη, δεν μου το έχει εκμυστηρευτεί ακόμα αν και έχει εκφράσει τη θέλησή της να μοιραστεί 'κάτι σοβαρό' μαζί μου. Πως μπορώ να την στηρίξω σε αυτό το σοβαρό και πολύ προσωπικό θέμα;


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος, Γιώργος Πανταζόπουλος


Χαίρομαι που πήρες το θάρρος να μιλήσεις. Είναι πράγματι ένα αρκετά σοβαρό και προσωπικό θέμα και ίσως για αυτό να έχει διστάσει η φίλη σου να σου μιλήσει μέχρι τώρα. Εφόσον η άμβλωση έγινε και ήταν συνειδητή απόφαση, εσύ ως φίλη της καλό θα ήταν να την στηρίξεις συναισθηματικά και ψυχολογικά με το να είσαι δίπλα της να την ακούσεις σε όσα έχει να σου πει και να της πεις πως δεν χρειάζεται τυχόν να μετανιώνει για μία επιλογή η οποία δεν μπορεί να αναιρεθεί. Υπάρχει περίπτωση η φίλη σου να υποστεί ένα ψυχολογικό και ορμονικό σοκ λόγω της άμβλωσης το οποίο είναι μία φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού στην προσπάθεια του να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Το περιβάλλον του ατόμου που έχει κάνει άμβλωση πρέπει να είναι μία ομάδα αγάπης, αποδοχής και στήριξης και όχι ομάδα κριτικής και άρνησης. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X