Έρχονται 3 εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου  thumbnail

Έρχονται 3 εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου


Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των τριών πειραματικών εξατομικευμένων αντικαρκινικών εμβολίων που δοκίμασαν ερευνητές στις ΗΠΑ σε τρεις ασθενείς με μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή του καρκίνου του δέρματος.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές ασφαλείας, τα εμβόλια έδειξαν ότι κατάφεραν να κινητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των καρκινοπαθών.
Τα εμβόλια στοχεύουν στα ιδιαίτερα γενετικά σφάλματα που έχει ο οργανισμός κάθε ασθενούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια πιο προσωποποιημένη αντικαρκινική θεραπεία στο μέλλον, αν και η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Το μελάνωμα συνήθως προκαλείται, όταν η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία πυροδοτεί μεταλλάξεις στο DNA ενός ανθρώπου. Οι καρκινικοί όγκοι περιέχουν εκατοντάδες τυχαίες μεταλλάξεις, που είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή.
Οι εν λόγω μεταλλάξεις, με τη σειρά τους, προκαλούν μεταβολές σε πρωτεΐνες που εξέχουν ως «σημαίες» από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου, ο υπολογιστής αναλύει το γενετικό «προφίλ» κάθε καρκινικού όγκου και αποφασίζει ποιες πρωτεΐνες (γνωστές και ως «νεοαντιγόνα») αποτελούν τον καταλληλότερο στόχο για κάθε ασθενή, προκειμένου να «πυροδοτηθεί» η πιο ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό. Με βάση αυτή την απόφαση, δημιουργείται ένα εμβόλιο, που εντοπίζει και στοχεύει αυτές ακριβώς τις μεταλλαγμένες πρωτεΐνες.
Οι πρώτες δοκιμές σε τρεις ασθενείς, που είχαν ήδη κάνει θεραπεία με το φάρμακο ipilimumab, έδειξαν ότι το εμβόλιο (που χορηγήθηκε τρεις φορές σε διάστημα τεσσάρων μηνών) είναι ασφαλές και όντως, μετά από δύο εβδομάδες περίπου, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των καρκινικών κυττάρων, πολλαπλασιάζοντας τα Τ-κύτταρα, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Οι ασθενείς βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν το εμβόλιο πράγματι έχει «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου.
Η σχετική δημοσίευση, με επικεφαλής τον ογκολόγο Τζέραλντ Λινέτ και την ανοσολόγο Μπεατρίζ Καρένο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σεν Λιούις της Ουάσιγκτον, έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Science».
Μελλοντικές μεγαλύτερες δοκιμές θα ελέγξουν την θεραπευτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους, κατά πόσο δηλαδή μπορεί όντως να συρρικνώσει ή και να εξαφανίσει τους όγκους. Αρχικά, θα ξεκινήσει φέτος μια δοκιμή σε έξι ασθενείς, η οποία ήδη εγκρίθηκε από την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).


virus.com.gr


 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X