Έκθεση με θέμα την Αθήνα στη Στέγη! thumbnail
Πώς θα ήταν η Αθήνα αν δεν την είχαμε δει πότε πριν; Εικοσιτέσσερις καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο απαντούν σε αυτό το ερώτημα.

Έκθεση με θέμα την Αθήνα στη Στέγη!

Πώς θα ήταν η Αθήνα αν δεν την είχαμε δει πότε πριν; Εικοσιτέσσερις καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο απαντούν σε αυτό το ερώτημα.


Εικοσιτέσσερις καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα τους την Αθήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση; Να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ τους. Αφού στάλθηκε ένα κουτί έμπνευσης στους συγκεκριμένους καλλιτέχνες με σκοπό να ενεργοποιήσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους της πόλης, οι καλλιτέχνες διάβασαν ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη (Γιασεμί), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Η Αθήνα της μίας διαδρομής»), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (Μία πόλη μαγική), μία συνταγή για γεμιστά, καθώς και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, λοιπόν, πού οδήγησαν τους καλλιτέχνες οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις και ποια έργα γέννησαν αυτές οι πρώτες αισθήσεις τους – έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, σχεδίου και νέων τεχνολογιών. Απώτερος στόχος της έκθεσης να γεννηθούν νέες αναγνώσεις που θα αψηφούν τη γραφικότητα, το κοινότοπο και το κλισέ, να γίνει το οικείο πρωτόγνωρο και να ξαναδούμε την αγαπημένη και κακοποιημένη πόλη μας μέσα από τα μάτια πολιτών του κόσμου, που δεν την έχουν ξανα-αντικρίσει ποτέ τους.
Ποιες είναι λοιπόν οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό ξένων καλλιτεχνών προσπαθώντας να φανταστούν την Αθήνα; Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι συνειρμοί στο μυαλό κάποιου που δεν έχει αντικρίσει ούτε μια γωνιά της; Και πόσο έχει να κάνει αυτή η φανταστική εικόνα με την πραγματικότητα, αλλά και την εμπειρία του δικού του αστικού πολιτισμού καθημερινά; Όλα αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση-δρώμενο «Strange Cities: Athens» που θα πραγματοποιηθεί στη Διπλάρειο Σχολή από 20 Απριλίου σε διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, σε σχεδιασμό της Αφροδίτης Παναγιωτάκου και επιμέλεια των Double Decker (Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη). Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Eva Roovers, φωτογράφος (Ολλανδία), Adam Dix, ζωγράφος (Μεγάλη Βρετανία), Alexander Egger, graphic artist (Γερμανία), Amy Friend, φωτογράφος (Καναδάς), Ekta / Daniel Götesson, εικαστικός (Σουηδία), Jesse Treece, εικαστικός (ΗΠΑ), Kako, εικονογράφος (Βραζιλία), Michael Mann, φωτογράφος (Γερμανία), Peter Judson, εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία), Thomas Robson, graphic artist (Μεγάλη Βρετανία), John Diebel, εικαστικός (ΗΠΑ), Jarmila Mitríková & David Demjanovic, εικαστικοί (Τσεχία), Emma Löfström, εικονογράφος και animation artist (Σουηδία), Kit Miles, σχεδιαστής υφασμάτων (Αγγλία), Angela Moore, φωτογράφος (Αγγλία), Seb Jarnot, graphic artist και εικονογράφος (Γαλλία), Tom Radclyffe, graphic artist και εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία), Craig Redman & Karl Maier, graphic artists (Μεγάλη Βρετανία), Fernanda Rappa, φωτογράφος και εικαστικός εγκαταστάσεων (Βραζιλία), Joris Vandecatseye, φωτογράφος (Βέλγιο)
Ryan Russo, γλύπτης (ΗΠΑ), Amana (Kazuhiro Hashimoto), ομάδα ψηφιακής τέχνης, (Ιαπωνία), Eva Stenram, φωτογράφος (Σουηδία), Sophie Clements, εικαστικός εγκαταστάσεων (Μεγάλη Βρετανία).

tospirto


Info


20 Απριλίου 2015
Έως 28 Ιουνίου. Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00-21:00.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X