Όσα πρέπει να ξέρεις για τις σχέσεις μετά τα 30  thumbnail

Όσα πρέπει να ξέρεις για τις σχέσεις μετά τα 30

Σεξ, επικοινωνία και συντροφικότητα


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου


Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος


Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου 


Το σύγχρονο ευζήν περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, ήπια άσκηση του κορμιού, επαφή με τη φύση, χαλαρές κοινωνικές σχέσεις, υπερκατανάλωση αγαθών και έντονη σεξουαλικότητα με εναλλασσόμενους συντρόφους. Το μοντέλο αυτό, που καλλιεργήθηκε έντονα μετά το 1950 έχει σαν βάση τη λατρεία του σώματος.


Σημαντικός αριθμός ατόμων επιχειρούν στις μέρες μας να ζήσουν δύο ζωές. Η πρώτη ζωή περιλαμβάνει τη φάση της απόκτησης ικανής μόρφωσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και απόκτησης παιδιών. Ακολουθεί ένα διαζύγιο και η αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής, που εμπεριέχει οπωσδήποτε μια καλύτερη σεξουαλικότητα και ενδεχομένως καλύτερη επικοινωνία και συντροφικότητα.


Το κομμάτι που παραμένει συνήθως ελλειμματικό είναι το τελευταίο: η επικοινωνία και η συντροφικότητα. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται και συνοδεύουν τους ανθρώπους από την παιδική και εφηβική ηλικία, στην πατρική οικογένεια.


Τι λένε οι έρευνες


Πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου σε δείγμα Ελλήνων ηλικίας 30 έως 50 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, δείχνει σαφώς ότι οι ερωτικές σχέσεις απαιτούν καλή επικοινωνία, προκειμένου να είναι βιώσιμες .


Με βάση τα στοιχεία της έρευνας περισσότεροι από 8 στους 10 άνδρες (82,7%) και περισσότερες από 7 στις 10 γυναίκες (74,7%) θεωρούν την επικοινωνία σημαντικότερη διαδικασία στη μόνιμη ερωτική σχέση από το ίδιο το σεξ!


Φαίνεται ότι οι διαφυλικές σχέσεις των ώριμων ηλικιακά ανδρών και γυναικών πάσχουν περισσότερο από έλλειψη επικοινωνίας, παρά από έλλειψη σεξ.


Η επαγγελματική υπεραπασχόληση, η έλλειψη κοινού χρόνου, τα διαφορετικά ενδιαφέροντα, τα εγωκεντρικά στοιχεία του χαρακτήρα, η εσωστρέφεια, το άγχος, η ανταγωνιστική συμπεριφορά, τα ναρκισσιστικά στοιχεία προσωπικότητας, τα οικονομικά προβλήματα καθιστούν τους ανθρώπους όλο και περισσότερο κλεισμένους στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να περιορίζουν την επικοινωνία ακόμα και με τον σύντροφο τους.


Σε δυσκολότερη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι άντρες όσον αφορά την έλλειψη ή την ανάγκη επικοινωνίας, εγκλωβισμένοι πολλές φορές σε επιθετικές ή ανταγωνιστικές συμπεριφορές της συντρόφου τους.


Παρόλα αυτά, μια στις 4 γυναίκες (25,3%) θεωρούν το σεξ σημαντικότερο στοιχείο από την επικοινωνία στη σχέση. Το αντίστοιχο ποσοστό ανδρών (17,3%) που θεωρεί το σεξ σαν σημαντικότερο στοιχείο στη σχέση υπολείπεται κατά δέκα περίπου μονάδες του αντίστοιχου ποσοστού των γυναικών. Φαίνεται τελικά ότι η έλλειψη επικοινωνίας στην ελληνική οικογένεια δημιουργεί αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας στις μελλοντικές διαφυλικές σχέσεις ανδρών και γυναικών.


Ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές


Σε άλλη ενότητα της έρευνας εξετάζεται ο τρόπος αναζήτησης ευκαιριακών σεξουαλικών επαφών, σε περιόδους απουσίας μόνιμου ερωτικού συντρόφου.


Το ποσοστό των ανδρών που δεν αναζήτησε ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές σε περιόδους απουσίας ερωτικού συντρόφου είναι εξαιρετικά υψηλό (73,3%), παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα της έρευνας αφορά άνδρες σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα. Αποτελεί όμως συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας τα μεγάλα διαστήματα σεξουαλικής αποχής στους άνδρες που βρίσκονται σε αναζήτηση ερωτικής σχέσης. Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια ο άνδρας απώλεσε το ρόλο του κυνηγού και συχνά περιορίζεται σε αναμονή μέχρις ότου να επιλεγεί από μια καινούρια ερωτική σύντροφο.


Οι γνωριμίες μέσω internet ενδιαφέρουν τους άνδρες και σ’ αυτές καταφεύγει ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών (20,7%), δεδομένου ότι οι γνωριμίες αυτές δεν εκθέτουν το σύγχρονο άνδρα στην απ’ ευθείας διεκδίκηση μιας γυναίκας και τον κίνδυνο της απόρριψης.


Ο αγοραίος έρωτας μέσω παραγγελιών και «προδιαγραφών» (13,3%) έχει απομακρίνει ένα ποσοστό ανδρών από τους οίκους ανοχής, οι οποίοι διατηρούν το ενδιαφέρον σχετικά μικρού ποσοστού ανδρών από το δείγμα της έρευνας. Ενδεχομένως άλλες ηλικιακές ομάδες, διαφορετικής κοινωνικής στάθμης ή άλλων περιοχών της χώρας να ενδιαφέρονται σε μεγαλύτερο ποσοστό για σεξ σε οίκους ανοχής σε περιόδους έλλειψης ερωτικής συντρόφου.


Όσον αφορά τέλος το σεξ μέσω διαδικτύου δεν φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαιτέρα τους άνδρες της ώριμης ηλικίας που ζουν στην Αθήνα.


Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα (60,0%) ανέφερε μεγάλα διαστήματα αποχής από το σεξ σε περιόδους που δεν διατηρούσε μόνιμη ερωτική σχέση. Παρόλα αυτά ένα άλλο σημαντικότατο ποσοστό γυναικών (39,3%) αναζήτησε ερωτικές γνωριμίες σε καφέ-μπαρ. Οι γνωριμίες αυτές αν και κατ’ αρχήν ευκαιριακές, εμπεριέχουν την προσδοκία να εξελιχθούν σε μόνιμη σχέση. Αν και ο τρόπος αυτός γνωριμιών φαίνεται αρκετά επιθετικός, μαρτυρεί το ενδιαφέρον της σύγχρονης γυναίκας για σεξουαλική ικανοποίηση, με πρακτικές όμως κυρίως ανδρικές. Η γυναίκα δηλαδή στις μέρες μας λειτουργεί μέσα από το ρόλο του κυνηγού, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν καθαρά ανδρικός ρόλος.


Οι γνωριμίες μέσω internet ενδιαφέρουν το 14,0% των γυναικών, ποσοστό το οποίο όμως υπολείπεται σαφώς του αντίστοιχου για γνωριμίες σε καφέ-μπαρ. Η σύγχρονη χειραφετημένη γυναίκα προτιμά την αμεσότητα της ζωντανής γνωριμίας και δεν αποφεύγει τη βλεμματική επαφή από την πρώτη κιόλας συνάντηση.


Το σεξ μέσω internet ενδιαφέρει χαμηλό ποσοστό (7,4%) από τις γυναίκες του δείγματος.


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X