Πως η χρυσή κληρόνομος του οίκου RICCI καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση; thumbnail

Πως η χρυσή κληρόνομος του οίκου RICCI καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση;

Η ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΛΕΤ ΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ "ΦΑΛΣΙΑΝΙ"


Η 73χρονη Αρλέτ Ρίτσι, κληρονόμος του διάσημου οίκου μόδας και αρωμάτων Nina Ricci, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών (τα δύο με αναστολή) και την καταβολή προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη διάσημου προσώπου στο πλαίσιο του σκανδάλου Swissleaks.


Η Ρίτσι, η οποία δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο όταν αναγνώστηκε η απόφαση, εντοπίστηκε από τις φορολογικές αρχές χάρη στις περιβόητες λίστες Φαλσιανί, στις οποίες καταγράφονται οι μη δηλωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί πελατών της ελβετικής θυγατρικής της τράπεζας HSBC.Το δικαστήριο έκρινε ότι η πάμπλουτη κληρονόμος «επί περισσότερα από 20 χρόνια» επιδίωξε με ζήλο να κρύψει από τις γαλλικές αρχές τα ποσά που περιέχονταν στους λογαριασμούς της, τους οποίους κληρονόμησε από τον πατέρα της.


Επίσης, διέταξε την κατάσχεση ενός σπιτιού της στο Παρίσι καθώς και της ακίνητης περιουσίας της στην Κορσική, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, θεωρώντας ότι τα είχε παραχωρήσει σε εταιρείες ακινήτων με σκοπό «να οργανώσει δόλια χρεοκοπία».


Ο λογιστής της Ρίτσι, Ανρί-Νικολά Φλεράνς, που αντιμετώπιζε την κατηγορία της «συνέργειας σε οργάνωση δόλιας χρεοκοπίας», καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ στην κόρη της επιβλήθηκε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης για φοροδιαφυγή. Ένας φίλος της, ο βιομήχανος Μπερτράν-Σαρλ Λιρί, αθωώθηκε.


Οι συνήγοροι υπέρασπισης της Αρλέτ Ρίτσι και του Φλεράνς είπαν ότι θα μελετήσουν το σκεπτικό της απόφασης πριν αποφασίσουν εάν θα καταθέσουν έφεση.


 


 


Η ΑΜΥΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΝΙΝΑ ΡΙΤΣΙ
Η Νίνα Ρίτσι είναι σχεδιάστρια μόδας, γεννήθηκε στο Τορίνο, ΒΔ Ιταλία. Έγινε μαθητευόμενη σε έναν οίκο υψηλής ραπτικής στο Παρίσι το 1900.Έπειτα εντάχθηκε στο Raffin το 1908, και έμεινε μαζί του για 20 χρόνια ως συνεργάτης του.


Η Μαρία Nielli γεννήθηκε το 1883, η οικογένειά της μετακόμισε στη Φλωρεντία, όταν ήταν πέντε χρονών. Στη συνέχεια, η οικογένειά πήγε στη Γαλλία το 1895, όταν εκείνη ήταν 12 ετών.


 Στην ηλικία των 13, μαθήτευσε δίπλα σε μια μοδίστρα και στα 18 είχε γίνει  επικεφαλής του κομμωτηρίου στα  22 πλέον ήταν  επικεφαλής σχεδιάστρια. Το 1904 παντρεύτηκε έναν κοσμηματοπώλη τον Luigi Ricci και μαζί απέκτησαν ένα γιο που ονομάζεται Ρόμπερτ το 1905.
Το 1932, στην ηλικία των 50, η κυρία Ricci αποφάσισε να ανοίξει δικό της οικό. Εκεί η Ricci δημιουργούσε τα ρούχα και ο Robert διεύθυνε την επιχείρηση. Το μερίδιο αυτό αυξήθηκε ραγδαία σε όλη τη δεκαετία του '30 μέχριπου κατέλαβαν 11 ορόφους σε 3 κτήρια, όλα στον ίδιο δρόμο όπως το  πρώτο. Η δουλεία είχ να κάνει άμεσα με το ύφασμα και την κούκλα.


 Η Nina Ricci δημιουργούσε κομψό, εκλεπτυσμένο ρούχα σε κλασικό στιλ. Ήταν γνωστή για τις υψηλές προδιαγραφές της κατασκευής και έγινε δημοφιλής σχεδιαστής για τις ηλικιωμένες γυναίκες της κοινωνίας.


Το 1945, με τον πόλεμο να τελειώνει, όλοι οι σχεδιαστές κλήθηκαν να αναβιώσουν στις γυναίκες την "ερωτική" τρέλα που διατηρούσαν στο παρελθόν με την υψηλή ραπτική,ενώ παράλληλα έπρεπε να συγκεντώσουν χρήματα για να ανακουφηστούν από τον πόλεμο!


Ο Robert Ricci είχε μια ιδέα που έκανε πράξη ο  Lucien Lelong, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Πάνω από 150 μανεκέν "ντύθηκαν" από σαράντα σχεδιαστές ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Balenciaga και Grès.


Ήταν ντυμένοι με τις καλύτερες ετικέτες και τοποθετήθηκαν σε είδικη έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου. Μετά την τεράστια επιτυχία του στο Παρίσι, η έκθεση αυτή περιόδευσε την Ευρώπη και στη συνέχεια τις ΗΠΑ.Το 1948 ο οίκος της  Nina Ricci ξεκίνησε «L'Air du Temps». Το "μπουκάλι με τα περιστέρια" είχε σχεδιαστεί από κοινού από τον Marc Lalique και τον  Robert Ricci. Η οικογένεια Lalique κατασκευάζονται φιάλες αποκλειστικά και μόνο για τον οίκο των Ricci μέχρι το 1950.Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 Nina Ricci πλησίαζε 70 ετών και σιγά-σιγά αποσύρθηκε από την ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό.Επέλεξε απλά να παρατηρεί από μακριά τον οίκο που με τόσο κόπο έφτασε ψηλα.Ο γιος της τοποθέτησε ως νέο επικεφαλή σχεδιαστή το 1954,τη Βελγικής καταγωγής Jules-François Crahay.Η Nina Ricci πέθανε στις 30 Νοεμβρίου το 1970 στην ηλικία των 87. Ο Robert Ricci πέθανε το 1988 και η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον γαμπρό της Nina Ricci, το Gilles Fuchs.


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X