Τόσο κοστίζει το ποδοσφαιρικό Grexit…

Στην… απομόνωση κινδυνεύει να βρεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να “αγγίξει” το αυτοδιοίκητο, το οποίο αποτελεί “ευαγγέλιο” για FIFA και UEFA. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού συμπεριέλαβε στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο άρθρο με το οποίο ουσιαστικά παραβιάζεται το… άβατο του ποδοσφαίρου κάτι όμως που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις δύο Ομοσπονδίες.
Οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι ανυπολόγιστες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο αποκλεισμός όλων των Εθνικών ομάδων και των συλλόγων από κάθε διοργάνωση της FIFA και της UEFA θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και απαξίωση του αθλήματος στη χώρα μας.
Πιο αναλυτικά, τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα Ανδρών και Γυναικών όλων των ηλικιών θα μείνουν εκτός διεθνών διοργανώσεων κάτι που σημαίνει πως η Εθνική δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την προσπάθεια για πρόκριση στο EURO 2016 ενώ και οι ομάδες Παίδων και Νέων δεν θα δώσουν το “παρών” στην τελική φάση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, τα οποία θα διεξαχθούν σε Βουλγαρία και Ελλάδα(!) αντίστοιχα.
Παρόμοιες και… χειρότερες θα είναι οι συνέπειες και για τους ελληνικούς συλλόγους. Το Champions League και το Europa League θα είναι μόνο… από την τηλεόραση ενώ οι ομάδες δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ξένους ποδοσφαιριστές αλλά και να πουλήσουν Έλληνες σε συλλόγους του εξωτερικού. Οι ξένοι παίκτες που αγωνίζονται ήδη σε ελληνικές ομάδες θα έχουν δικαίωμα προσφυγής προκειμένου να εξασφαλίσουν τη λύση του συμβολαίου τους ενώ ακόμα και η διεξαγωγή φιλικών αγώνων (εθνικών ομάδων και συλλόγων) δεν θα είναι εφικτή.
Τέλος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με τις υπόλοιπες, οι Έλληνες διαιτητές δεν θα ορίζονται πλέον σε αγώνες διεθνών διοργανώσεων ενώ όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό τα χρήματα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες θα είναι αισθητά μειωμένα.

Σχετικά άρθρα