Γιατί ο Κοντονής δεν μπορεί να γίνει… Θάτσερ

Ακούγοντας κάποιος τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, να μιλά για το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και διαβάζοντας τα περί ποδοσφαιρικού Grexit, σίγουρα έφερε στο μυαλό του την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Προφανώς και στα μάτια πολλών ο Σταύρος Κοντονής ομοιάζει με την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας, η οποία έθεσε εκτός Ευρώπης το ποδόσφαιρο στη χώρα της και ουσιαστικά άλλαξε για πάντα την ιστορία του.
Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι αν ο Σταύρος Κοντονής μπορεί να γίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ερώτημα που εκ πρώτης όψεως μοιάζει λογικό, όμως η βαθύτερη αναζήτηση των δεδομένων δείχνει ότι λανθασμένα τίθεται. Διότι οι συνθήκες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όσον αφορά τον ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που οδήγησαν την Θάτσερ σε ιστορικές όπως αποδείχθηκε αποφάσεις.
Η Θάτσερ δεν αποφάσισε ως νέα κυβέρνηση όπως κάνει τώρα ο κ. Κοντονής να περάσει έναν νόμο που θα άλλαξε το τοπίο στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα. Το 1985, η Βρετανοί και η ποδοσφαιρική Ευρώπη ζούσαν τη θλίψη της τραγωδίας του Χέιζελ. Ενα γεγονός που εκμεταλλεύτηκε τότε η Θάτσερ και έθεσε εκτός Ευρώπης της αγγλικές ομάδες.
Η πρώτη σημαντική διαφορά είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση, η Θάτσερ είχε στο πλευρό της τόσο την Βρετανική Ομοσπονδία όσο και την ΟΥΕΦΑ ενώ και η πιο ισχυρή τότε ομάδα του νησιού, η Λίβερπουλ δεν είχε λόγους να αντιδράσει.
Ουσιαστικά η Θάτσερ με την απόφασή της πρόλαβε την ΟΥΕΦΑ, η οποία ετοιμαζόταν να επιβάλει αυστηρές ποινές στους Άγγλοθς, οι οποίες πιθανόν να μην έφταναν σε αυτό το επίπεδο για όλες τις ομάδες. Ήταν όμως δεδομένος ο αποκλεισμός για αρκετά χρόνια της Λίβερπουλ. Ετσι, η ομάδα του μεγάλου λιμανιού δεν είχε κανέναν λόγο να αντιδράσει καθώς θα ήταν ούτως ή άλλως εκτός Ευρώπης. Μάλιστα η ΟΥΕΦΑ επέβαλε έναν επιπλέον χρόνο αποκλεισμό στη Λίβερπουλ μετά την ανακοίνωση του 5ετούς αποκλεισμού όλων των ομάδων από την Θάτσερ.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το στάτους κβο που έκαμψε και τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν στις τάξεις της Ομοσπονδίας με τον τότε, γραμματέα, Τεντ Κρόκερ να δηλώνει: «Τώρα ήλθε η ώρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο να νοικοκυρέψει το σπίτι του».
Η Θάτσερ λοιπόν είχε στο πλευρό της την Ομοσπονδία και την ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα στις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους και των δύο υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων.
Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σταύρος Κοντινής έχει ξεκάθαρα απέναντί του την ΟΥΕΦΑ αλλά και την ΕΠΟ.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με τους 39 νεκρούς του Χέιζελ στους οποίους προστέθηκαν οι 96 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο Χίλσμπορο, η Θάτσερ πέρασε το 1989 το περιβόητο νομοσχέδιο «Football Spectators Act». Αυτό προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές, την υποχρεωτική χρήση των καμερών στα γήπεδα, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε αυτά, την υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου από τους συλλόγους και την πλήρη ενημέρωση των συλλόγων για την ταυτότητα των μελών κάθε λέσχη τους.

Σχετικά άρθρα