Λόγοι που δεν κάνουμε καλό σεξ thumbnail

Λόγοι που δεν κάνουμε καλό σεξ

Για ορισμένες γυναίκες η ερωτική πράξη εγείρει φόβο πόνο ψυχικό και σωματικό, με αποτέλεσμα τους επαναλαμβανόμενους, επίμονους, ακούσιους σπασμούς των μυών του κόλπου που παρεμποδίζουν τη διείσδυση.


Από τη Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια. 


Παρά τη σεξουαλική διέγερση που νιώθει μια γυναίκα, ενδέχεται να δυσκολεύεται να αφεθεί στο σύντροφό της, να «συγχωνευτεί» ερωτικά με εκείνον. Είναι νοσηρός φόβος απώλειας ελέγχου. Ίσως. ομως το σύμπτωμα μοιάζει σύνθετο. Αξίζει, λοιπόν, να διερευνήσουμε ορισμένα πιθανά αίτια πίσω από το παράξενο αυτό «παιχνιδι» που παίζει η γυναικεία ψυχή στο γυναικείο σώμα:


Παρελθοντικές σεξουαλικές εμπειρίες που συνδέθηκαν με πόνο, η σεξουαλική κακοποίηση, ο βιασμός.


Η δυσεπίλυτη αποστροφή της γυναίκας για το σεξ που οδηγεί σε χαμηλή διέγερση.


Πρώιμο οικογενειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από άκαμπτη αυταρχικάτητα, ενοχοποίηση και πρόκληση ντροπής στο παιδί για τη σεξουαλικότητα του.


Η ανεπεξέργαστη σύγχυση για το σεξουαλικό της προσανατολισμό.


Η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία της για τον σημαντικό «άλλο».


Πολλοί είναι και οι μηχανισμοί που συντηρούν το πρόβλημα μέσα στο χρόνο. Η γυναίκα δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά της, παγιδευμένη όχι μόνο στο πρόβλημα αλλά και στη μοναξιά που συνδέεται με αυτό. Το έντονο προσδοκητικό άγχος πριν από τη σεξουαλική συνεύρεση τη φυλακίζει σε αλυσιδωτές αγχώδεις σκέψεις για το αν θα καταφέρει ή όχι κάθε φορά να μην πονέσει και να ελέγξει τους σπασμούς. Σκέ ψεις που κάθε άλλο παρά τη βοηθούν να υπερνίκησει τις «αγκυλώσεις» της. Χαρακτηριστικός ο θυμός αλλά και η ενοχή που νιώθει όσο και μια αίσθηση ανημπόριας, ακόμα και αμφισβήτηση για το πόσο γυναίκα δικαιούται να αισθάνεται.


Χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδυναμία άντλησης ηδονής, αποστροφή για τον εαυτό, φοβία και αποφυγή της σεξουαλικής πράξης, -η οποία με τη σειρά της ανακυκλώνει το πρόβλημα και το σύμπτωμα επανεμφανίζεται, ενώ η γυναίκα νιώθει όλο και πιο μειωμένες τις ψυχικές αντοχές της. Οι διαπροσωπικές σχέσεις της συχνά πάσχουν ή τερματίζονται πρόωρα λόγω του προβλήματος, ενώ η επιλογή των συντρόφων ασυνείδητα είναι αυτοκαταστροφική, δηλαδή η γυναίκα μπορεί να επιλέγει βίαιους ή ψυχρούς άντρες που διατηρούν το «τραύμα» ανοιχτό και άρα το σύμπτωμα.


Η ρίζα του προβλήματος θα ξεδιπλωθεί στην ψυχοθεραπεία, με στόχο το σύμπτωμα να μειωθεί. Βέβαια, η δημιουργία μιας βαθιάς σχέσης με ένα σύντροφο που δεν θα διατηρεί ζωντανούς τους φόβους και τους δαίμονες ενός παρελθόντος μπορεί να συμβολίζει τη δυνατότητα ίασης από πάσης φύσεως δυσκολίας.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ Κωστοπούλου  Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας Εκδόσεις Καστανιώτη


AdTech Ad

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X