Επιλόχεια ψύχωση: Τρομακτική νόσος για τη νέα μητέρα  thumbnail

Επιλόχεια ψύχωση: Τρομακτική νόσος για τη νέα μητέρα

Πώς  εκδηλώνεται η επιλόχεια ψύχωση ατη νέα μητέρα;


Η επιλόχεια ψύχωση (postpartum psychosis) εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών  μόλις περίπου δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η απώλεια της επαφής της μητέρας με την πραγματικότητα είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές, που εμφανίζονται απότομα και κλιμακώνονται ραγδαία, περιλαμβάνουν:


Από τη Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια. 


Παραληρητικές ιδέες (π.χ., ότι κάποιος ελέγχει τη σκέψη της μητέρας, ότι το μωρό της είναι ο διάβολος ή απεσταλμένο μωρό του Θεού).Ψευδαισθήσεις (η μητέρα ακούει φωνές που δεν υπάρχουν, π.χ., το γείτονα να της ψιθυρίζει ότι είναι κακή μητέρα).


Αποδιοργανωμένες, συγχυτικές, χαοτικές σκέψεις και συμπεριφορές.


Επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης.
Κυκλική διάθεση.
Παρατεταμένη αϋπνία Αρνηση να φάει.


Διάχυτο άγχος και διέγερση.


Σκέψεις βίαιες και αυτοκαταστροφικές,


Η επιλοχεια ψύχωση σχετίςεται με τις ραγδαίες αλλαγές και με την έντονη δραστηριότητα νευροδιαβιβαστών σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι πιθανότητες εμφάνισής της αυξάνονται κατά 50% όταν συνυπάρχει ιστορικό της ίδιας νόσου ύστερα από προηγούμενη γέννα, ενώ επιπλέον παράγοντες ευπάθειας είναι το ιστορικό ψυχωσικών επεισοδίων και οι πρώτου βαθμού βιολογικοί συγγενείς που έ/ow νοσήσει από βαριές ψυχιατρικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή.


Δευτερογενείς εκλυτικοί παράγοντες είναι το έντονο άγχος της νέας μητέρας, οι υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό της, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μοναξιά, η απομόνωση. η έλλειψη υποστηρικτικού πλαισίου και το αίσθημα αβοηθησίας. Δυστυχώς μόνο μία στις πέντε γυναίκες με τα παραπάνω συμπτώματα αναζητά τη βοήθεια ειδικού, έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος βαθυτερου εγκλωβισμού της στα πλοκάμια της επωδυνης αυτής νόσου. Είναι απόλυτα αναγκαίο ο σύντροφος, ο σύζυγος, οι φίλοι και η οικογένεια της νέας μητέρας που εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα να απευθυνθούν επειγόντως σε ψυχίατρο, εάν αντιληφθούν κάποια από τα συμπτώματα και τις αλλαγές αυτές. Η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή με νευροληπτικά φάρμακα και/ή σταθεροποιητικά της διάθεσης σε συνδυασμό με μια σειρά ψυχοθεραπευτικών συνεδριών υποστηρικτικού τύπου αποτελούν απαραίτητη συνθήκη, συνήθως αποτελεσματική για τον έλεγχο της ψυχολογικής κατάστασης της νέας μητέρας.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ Κωστοπούλου  Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας Εκδόσεις Καστανιώτη


AdTech Ad


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X