Γιαννίκος: «Καταστροφικές συνέπειες το νομοσχέδιο»

Καταστροφικές για το ποδόσφαιρο της χώρας χαρακτήρισε ο Θόδωρος Γιαννίκος τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο εφόσον η Πολιτεία εμμείνει στο νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση και με τις παρεμβάσεις που περιέχει όσον αφορά στο αυτοδιοίκητο.
Ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός μίλησε στο Sport24 radio 103,3:
Για το νομοσχέδιο: «Θα ήθελα να πω πως αυτό το νομοσχέδιο έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της βίας. Ο τρόπος επίλυσης της βίας έχει αφεθεί στον Υπουργό, που κάνει τα πάντα μόνος του. Αναβάλει αγώνες, τιμωρεί ομάδες κ.τλ. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει με νορμάλ διαδικασίες».
Για το αυτοδιοίκητο και την παρέμβαση της Πολιτείας: «Όσον αφορά στο αυτοδιοίκητο, υπάρχει μια θεμελιώδης παρεξήγηση, που αδυνατώ να καταλάβω πώς έγκριτοι νομικοί δεν έχουν καταφέρει να διακρίνουν. Το ποδόσφαιρο δεν είναι δημόσιο συμφέρον. Είναι μια δραστηριότητα με συγκεκριμένες δομές, το παρακολουθούν εκατομμύρια οπαδοί, αλλά δεν είναι συμφέρον εκατομμυρίων. Η Πολιτεία έχει σε άλλους τομείς δικαίωμα να επέμβει. Στο ποδόσφαιρο, η θέση της Πολιτείας δεν είναι άλλη εκτός από το πολιτικό συμφέρον. Το ενδιαφέρον δεν δικαιολογεί την επέμβαση της Πολιτείας. Η κατάσταση που επικρατεί είναι οι διοργανώσεις να εναπόκεινται στα εσωτερικά τους όργανα. Οι νέες διατάξεις, θέλουν την Πολιτεία να επιβάλλει, κάτι που δεν γίνεται ποτέ. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια επαφή ή προσέγγιση, αλλά θεωρώ πως υπάρχουν σύμβουλοι που έχουν αξιολογήσει και συμβουλευτεί πριν κάνουν κάτι. Πριν γίνει το νομοσχέδιο, έμαθα πως η UEFA έκανε μερικές παρατηρήσεις στον κ. Κοντονή. Διατυπώνονται δηλαδή κάποια πράγματα και κάποιες παρατηρήσεις και ο κ. Κοντονής την κατακεραύνωσε. Αν εδώ θέλουν να επιβάλλουν, μιλάμε για επαγγελματικές ομάδες εκατομμυρίων, με τους ιδιοκτήτες να επενδύουν τα χρήματά τους».
Για τις συνέπειες εάν ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο: «Η βασική συνέπεια θα είναι ότι όλες οι ομάδες θα έχουν πρόβλημα στις διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης, θα αποχωρήσουν και οι ξένοι ποδοσφαιριστές λόγω αυτού. Αυτά ισχύουν σε μερικές ομοσπονδίες που έχουν παρόμοιες περιπτώσεις. Στην Αφρική είναι πολλές. Με τη διαφορά ότι οι ομάδες τους δεν παίζουν στις ευρωπαίκές διοργανώσεις όπως οι δικές μας. Ακόμα και η μη πρόσκαιρη συμμετοχή σε 1-2 κληρώσεις, αυτομάτως θα σημαίνει πως δεν θα μπορούν να παίξουν. Ως εκ τούτου, χάνονται βαθμοί για την Ελλάδα και η χώρα μας θα κατέβει ακόμα μερικά σκαλιά στην κατάταξη. Η απώλεια μιας σεζόν θα έχει καταστροφικές συνέπειες και σημαντικές επιπτώσεις».
Για τη θέση του Ολυμπιακού: «Δεν νομίζω ότι η θέση του Ολυμπιακού διαφέρει από τις άλλες ομάδες. Η αντικειμενική ευθύνη για ό,τι γίνεται είναι του εσωτερικού κανονισμού του ποδοσφαίρου. Δεν γίνεται πχ. ο Υπουργός να τιμωρεί με δεκάδες εκατομμύρια για ρατσιστική συμπεριφορά. Στο αστικό ή στο ποινικό δικαστήριο, δεν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη από την ομάδα, καθώς θα πρέπει να αποδειχτεί η σχέση της διοίκησης. Οι φίλαθλοι κάνουν τα επεισόδια, αυτοί δυσφημούν το προϊόν, είναι μια εσωτερική ποινή. Ο Υπουργός πάνω σε αυτή την ποινή θα στηριχτεί και αφού η ΠΑΕ θα πληρώνει πρόστιμο, θα βάζει κι άλλο ο Υπουργός;»

Σχετικά άρθρα