Α.Σαμαράς; Η γνωρίμια του με την Γ.Σαμαρά τα παιδιά τους και το κεφάλαιο Βίσση. thumbnail

Α.Σαμαράς; Η γνωρίμια του με την Γ.Σαμαρά τα παιδιά τους και το κεφάλαιο Βίσση.

Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1951 στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα ήταν ένας καλός ντράμερ που μεγάλωνε με τα τραγούδια των Rolling Stones, στα 18 του διάβαζε Κίπλινγκ, στα 19 βρέθηκε στην Αμερική για σπουδές στην Ιατρική, στα 24 του είχε πτυχίο οικονομολόγου, στα 25 του ήταν πρωταθλητής στο τένις και στα 26 του, ορκίστηκε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, τον ονειρευόταν γιατρό και τον έστειλε στην Αμερική, αλλά τον Αντώνη τον κέρδισε μια διάλεξη του νομπελίστα οικονομολόγου Γκάλμπρεϊθ και τελικώς επέλεξε τα οικονομικά με εξαιρετικές σπουδές στο Amherst και το Harvard. Στην Αμερική μάλιστα συνυπήρξε με τον Γιώργο Παπανδρέου και κάποιο διάστημα ήταν και συγκάτοικοι! Ο Αντώνης με μακριά φράντζα και μεγάλα τετράγωνα γυαλικά και ο Γιώργος με μούσι και ανέμελη χαίτη. 


Ενα βράδυ, έπειτα από μια πορεία κατά των βομβαρδισμών στο Λάος και στην Καμπότζη οι δυο νεαροί πήγαν να φάνε σε μια αμερικανική πιτσαρία. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Σαμαράς λέει στον Παπανδρέου: «Πάμε στοίχημα ότι εμείς οι δύο θα βρεθούμε κάποτε μαζί στη Βουλή»; «Το έχεις χάσει από χέρι. Σιγά μην ασχοληθώ εγώ με την πολιτική» ήταν η απάντηση. Τη συνέχεια την ξέρουμε.
Ενας από τους μεγαλύτερους σταθμούς του Αντώνη Σαμαρά, αγαπημένου τέκνου του Ευάγγελου Αβέρωφ, ήταν το 1989. Ορκίζεται υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ζολώτα. Εκείνο τον καιρό, του χτυπάει την πόρτα και ο έρωτας! Ο 34χρονος τότε βουλευτής επρόκειτο να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αστέρια» στη λεωφόρο Κηφισίας. Ο επιχειρηματίας Ακης Κρητικός ζητεί από τη μεγάλη του κόρη Γεωργία που είναι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο, να τον συνοδεύσει στην εκδήλωση. Οι δυο τους στέκονται διακριτικά στις τελευταίες θέσεις του σινεμά. Μόλις τελειώνει τον λόγο του ο νεαρός πολιτικός, σπεύδουν όλοι να τον χαιρετήσουν.


 Το βλέμμα του Αντώνη καρφώνεται πάνω στην ψηλόλιγνη κοπέλα με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, που περιμένει να τον χαιρετήσει τελευταία μαζί με τον μπαμπά της. «Δεν σας κρύβω ότι μόλις την είδα με διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα» θα πει αργότερα. Δεν προλαβαίνει να μιλήσει για πολύ μαζί της. Αρκείται σε μια τυπική χειραψία. Την επόμενη μέρα ζητεί από τον φωτογράφο όλες τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Εκείνος του πάει τριακόσιες φωτογραφίες! Καταφέρνει όμως να την εντοπίσει. Ποια ήταν όμως; «Α, ξέρω τον πατέρα της» αποκρίθηκε ο αδελφός του Αλέξανδρος.


 Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στο Σύνταγμα και έναν χρόνο μετά, η Πύλος «φλέγεται»! Στις 20 Μαΐου του 1990, Αντώνης και Γεωργία ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στην πατρίδα του γαμπρού. Οι προσκεκλημένοι ξεπερνούν τα 10.000 άτομα! Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. Καρπός του έρωτά τους είναι δύο παιδιά. Η Ελένη, που σήμερα σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Λονδίνο, και ο Κωνσταντίνος, που είναι μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών.
Στο κομμάτι της πολιτικής, ο Σαμαράς χρίζεται υπουργός Εξωτερικών και οι μετοχές του ανεβαίνουν κατακόρυφα. Το Σκοπιανό βρίσκεται στο φόρτε του, τα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και εκείνος απασχολεί τακτικά τα Μέσα Ενημέρωσης. Οι χειρισμοί του όμως γίνονται αντικείμενο εσωκομματικής κριτικής, με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση. ιδρύει το καλοκαίρι του 1993 την Πολιτική Ανοιξη. Τον Σεπτέμβριο, ο «γαλάζιος» βουλευτής Κιλκίς Γ. Συμπιλίδης ανεξαρτητοποιείται και προσχωρεί στην ΠΟΛ.ΑΝ. Η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη, προκηρύσσονται εκλογές και η ΠΟΛ.ΑΝ. συγκεντρώνει 4,88% εκλέγοντας δέκα βουλευτές. Στις επόμενες εκλογές όμως, το 1996, για λίγες χιλιάδες ψήφους μένει εκτός Κοινοβουλίου. 


Το 2000 η Πολιτική Ανοιξη δεν συμμετέχει στις εκλογές και ο Σαμαράς υποστηρίζει δημόσια τη Ν.Δ. Οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή ήταν και παραμένουν εξαιρετικές. Το 2004 εκλέγεται ευρωβουλευτής και το 2007 για μία ακόμη φορά βουλευτής Μεσσηνίας. «Χρωστάω πολλά στον κόσμο και δεν θέλω να τον πληγώσω»  λέει.


Σπούδασε Οικονομικά στο Amherst College και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Harvard (MBA). 


Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΛΕΝΑ


Η τρισέγγονη της Πηνελόπης Δέλτα, σύμφωνα με το Newsbomb αποφοίτησε το 2008 από το Κολέγιο Αθηνών, την ίδια δηλαδή χρονιά που αποφοίτησαν και η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Μαργαρίτα, αλλά και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος γιος της Γιάννας και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.


Οι άνθρωποι που την γνωρίζουν μιλούν για ένα ευγενικό, συνεσταλμένο, χαμηλών τόνων και γλυκό κορίτσι που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή.Μελαχρινή με μακρυά μαλλιά και μεγάλα εκφραστικά γαλανά μάτια η 23χρονη Λένα, αγαπάει το τένις και έχει αδυναμία στον μικρότερο αδελφό της. Αν και θαυμάζει απεριόριστα την πολιτική καριέρα του πατέρα της, επέλεξε να ακολουθήσει τα επαγγελματικά χνάρια της μαμάς της και να σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο City.


  


 


ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ


Στη Γεωργία Σαμαρά – Κρητικού ποτέ δεν άρεσε ιδιαίτερα η πολιτική. Πολύ χαμηλών τόνων, με αριστοκρατικές καταβολές από την οικογένειά της, στάθηκε  διακριτικά στο πλευρό του συζύγου της, ο οποίος λίγα χρόνια μετά τον γάμο τους μπήκε στις πρώτες πολιτικές περιπέτειες με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ίδρυση της «Πολιτικής Ανοιξης». Νωρίτερα το ζευγάρι είχε αποκτήσει το πρώτο του παιδί, τη Λένα, που πήρε το όνομα της γιαγιάς της και μητέρας του πρωθυπουργού, προτού ακολουθήσει ο μικρότερος Κωνσταντίνος  Μάλιστα, ο ίδιος ο κύριος Σαμαάς είχε δηλώσει: «Εχω περάσει δύσκολες ώρες πολιτικής απομόνωσης, αλλά έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτές. Στα 11 χρόνια πολιτικής μοναξιάς μοναδικό στήριγμα για μένα ήταν η γυναίκα μου». Επιβεβαίωσε, έτσι, τη ρήση ότι «πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια ισχυρή γυναίκα». Την περίοδο που ο Α. Σαμαράς βίωσε την πολιτική του έρημο, η γυναίκα του ήταν πάντα στο πλευρό του, στηρίζοντας τις πολιτικές του επιλογές, όπως το 1998, με την απόφαση της σταδιακής διάλυσης της Πολιτικής Ανοιξης και την επανένταξή του στη Νέα Δημοκρατία, που τελικά τον οδήγησε στην αρχηγία του κόμματος το 2009 και στην πρωθυπουργία της χώρας το 2012.

Η ταβέρνα του «Βασίλη»

Ο Σαμαράς στα 24 χρόνια έγγαμου βίου ποτέ δεν εγκατέλειψε την αγαπημένη του συνήθεια να πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα στην ταβέρνα του «Βασίλη», στην Κηφισιά, και να τρώει με τη σύζυγό του. Εκεί κατευθύνθηκε και την ημέρα που άφησε μόνο του τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου και πήγε να γιορτάσει την 24η επέτειο του γάμου του με τη σύζυγό του.


Οι σχέσεις τους κατά τη διάρκεια αυτών των ετών «δεν διαταράχθηκαν ποτέ, αντίθετα, όσο περνούσαν τα χρόνια, δυνάμωναν περισσότερο», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» άνθρωπος που ξέρει το πρωθυπουργικό ζεύγος από τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας του και επιβεβαιώνει πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει τον θεσμό της οικογένειας πολύ ψηλά στις αξίες του. 


ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Η ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


Η Άννα Βίσση σε συνέντευξη που έδωσε μίλησε για την σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά. «Με τον Αντώνη μας σύστησε ο Μανώλης Μητσιάς. Μόλις είχε γυρίσει από τις σπουδές του στο Harvard και ήταν ένας άνθρωπος πανέξυπνος και γοητευτικός. Δεν ξέρω αν διατηρεί την ίδια φλόγα και σήμερα, επειδή, ξέρεις, οι πολιτικοί ‘χαλάνε’. Αν δεν έχει ‘χαλάσει’ θα γίνει καλός πρωθυπουργός. Έτσι και αλλιώς η πολιτική σήμερα έχει χαλάσει. Παίζονται τόσα πολλά, που δεν ξέρω αν αφήνει τα περιθώρια σ’ αυτούς που την ασκούν να είναι ο εαυτός τους. Εγώ λοιπόν γνώρισα τον Αντώνη σε μια άλλη περίοδο, οπότε δεν μπορώ να σου μιλήσω για τον Αντώνη του σήμερα.»
ΑΠΕΛΗΣΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ


Το 2012 στο Κολλέγιο Αθηνών ο γιός του Αντώνη Σαμαρά μηδενίστηκε επείδη αντέγραφε..Βέβαια αυτό δεν έμεινε ασχολιαστο από τα ΜΜΕ οπώς και το γεγονός οτι η καθηγήτρια που μονόγραψε το γραπτό του αμέσως μετα τις εκλογές απολύθηκε μετα απο 21 χρόνια διδασκαλικής πορείας!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X