Όταν η μαμά νιώθει τύψεις και κακομαθαίνει το παιδί thumbnail
Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται τι θα γινόταν, αν ένας από τους δυο έλειπε από την ανατροφή των παιδιών. Αυτό το ξέρουν καλά οι γονείς που είναι μόνοι τους. Ο χρόνος τους γίνεται αγαθό πολυτιμότερο κι απ’ το χρυσάφι - πολύτιμες στιγμές για ύπνο, για έξοδο, για ξεκούραση, ακόμα και για μπάνιο.

Όταν η μαμά νιώθει τύψεις και κακομαθαίνει το παιδί

Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται τι θα γινόταν, αν ένας από τους δυο έλειπε από την ανατροφή των παιδιών. Αυτό το ξέρουν καλά οι γονείς που είναι μόνοι τους. Ο χρόνος τους γίνεται αγαθό πολυτιμότερο κι απ’ το χρυσάφι – πολύτιμες στιγμές για ύπνο, για έξοδο, για ξεκούραση, ακόμα και για μπάνιο.


Έπειτα, είναι και οι ενοχές.


Αν οι ανύπαντρες ή διαζευγμένες μητέρες εργάζονται, πρέπει να πάνε το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Ανησυχούν, επειδή δεν του αφιερώνουν αρκετό χρόνο. Αναρωτιούνται αν το επιβλέπουν αρκετά, και τρέμουν με τη σκέψη ότι ίσως μεγαλώνει σε ξένα χέρια.  Αφού κάνατε ολόκληρη μέρα δουλειά που θα εξουθένωνε δυο άτομα, νιώθετε οίκτο για τον εαυτό σας. Χρειάζεστε βοήθεια.


Κείμενο του ψυχοθεραπευτή Στάνλει Σαπίρο 


Αντισταθείτε στο να προσπαθήσετε να παραχαιδέψετε το παιδί από τύψεις. 


Μη λυπάστε το παιδί και το κακομαθαίνετε αγοράζοντάς του ό,τι ζητήσει, μην τo υπερπροστατεύετε και μην το οδηγείτε στα άκρα. Του δημιουργείτε αισθήματα αυτολύπησης και προσδοκίας: «Εγώ το καημένο δεν έχω μπαμπά. Αλλά η μαμά θα μου κάνει ότι θέλω.


Αντιμετωπίστε το.


Σας δίνουμε πιο κάτω μερικές συμβουλές, ώστε η ζωή του μοναχικού γονιού να γίνει θετική και όχι εξουθενωτική εμπειρία.


Θεσπίστε και διατηρήστε κάποιες διαδικασίες ρουτίνας. Η ρουτίνα είναι αποτελεσματική και δίνει στο παιδί τις παραμέτρους που χρειάζεται. Μην επιτρέπετε παρεκκλίσεις -ούτε στο παιδί ούτε στον εαυτό σας- επειδή νιώθετε ενοχές.


Δώοτε στα παιδιά σας να καταλάβουν -χωρίς όμως να το παίξετε μάρτυρας- ότι δουλεύετε σκληρά και χρειάζεστε τη βοήθεια τους. Μια από τις   ικανότητες των παιδιών, είναι ότι θέλουν πάρα πολύ να φανούν χρήσιμα,


Προγραμματίστε τακτικές οικογενειακές συγκεντρώσεις. Εξετάστε προβλήματα και ρουτίνες μαζί, σαν ομάδα.


Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, όσο δυσκολο και αν είναιι. Το άγχος ότι όλα θα περασουν από το χέρι οας μπορεί να οας προκαλέσει υπερβολικές αντιδράσεις και λανθαομένες αποφάσεις. Βγάλτε λοιπόν το τηλέφωνο από την πρίζα όταν πρέπει οριοθετήστε κάποιες στιγμές- ακόμα και στο παιδί – που πρέπει να ξεκουραστείτε κάντε κάτι που θα σας χαλαρώσει, ένα ζεστό μπάνιο έστω και για μισή ώρα. 


Δημιουργήστε μια διευρυμένη οικογένεια, με συγγενείς , φίλους, μπέιμπι σίτερ αν έχευε την οικονομική δυνατότητα με ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. 


Κάντε έναν κατάλογο με προτεραιότητες. Όλοι τον χρειάζονται όχι μόνο οι μοναχικοί γονείς. Μην επιδιώκετε την τελειότητα και μην τα κάνετε όλα μόνοι σας. Σκεφτείτε: Κανείς δεν έπαθε τίποτα επειδή έμειναν τα κρεβάτια ξέστρωτα. Όταν χρειάζεται περιοριστείτε στα σημαντικά πράγματα. 


Μην αφήνετε τα παιδιά να σπάνε την οικογενειακή ρουτίνα: Θέλω να δω τηλεόραση, δε θέλω να κοιμηθώ για παράδειγμα. 


Πολύ σημαντικό: Μη λυπάστε το παιδί όταν ο ένας γονιός απουσιάζει Ο οίκτος αποθαρρύνει τα παιδιά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι η αλήθεια είναι ότι οικογένειες με έναν γονιό μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά ίσως και καλύτερα. Οι μοναχικοί γονείς μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ στενή και υπέροχη σχέση με τα παιδιά τους. 


Το παιδί αν δεν δείξετε υπερβολική προστατευτικότητα έχει ένα πλεονέκτημα: Θα γίνει εύκολα ανεξάρτητο και θα μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες που είναι πολύ χρήσιμο στη ζωή. 


Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο. Παρακολουθήστε σεμινάρια διαπαιδαγώγησης που μπορεί να σας προσφέρουν πολύτιμη πληροφορία. Θα νιώσετε μεγάλη χαρά όταν βλέπετε ότι θα τα βγάζετε πολύ πιο εύκολα πέρα. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X