Δούρου: «Δεν είμαι ούτε bimbo, ούτε σκύλα» thumbnail

Δούρου: «Δεν είμαι ούτε bimbo, ούτε σκύλα»

Μια ομιλία… διαφορετική έκανε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο Πανεπιστήμιο Princeton της Νέας Υόρκης.


Σε διάλεξη με τίτλο «Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα – Τι διαφορά μπορεί να κάνει μια γυναίκα;» η Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στην πορεία της και στην προεκλογική εκστρατεία. Βοηθούντος και του θέματος, όπως είναι ευνόητο, η περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε κυρίως στον εαυτό της, στις πεποιθήσεις της και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ενώ χαρακτήρισε τη νίκη της στις εκλογές ως «ιστορικής σημασίας».


Οπως υποστήριξε, δέχθηκε σεξιστικές επιθέσεις και έπρεπε να ξεπεράσει στερεότυπα δεκαετιών.


«Έπρεπε να υπερκεράσουμε ένα εμπόδιο: Την στερεοτυπική, σεξιστική προεκλογική εκστρατεία των αντιπάλων μας, οι οποίοι επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν την ατζέντα μας και να παρουσιάσουν εμένα την ίδια ως μια νεαρή γυναίκα, χωρίς πείρα και με πλήρη άγνοια των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως κάποια ανεύθυνη, μη άξια να εκλεγεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το να είσαι γυναίκα, στα μάτια των αντιπάλων μας ήταν μειονέκτημα. Αποδείχθηκε όμως πλεονέκτημα» είπε η κα Δούρου.«Σήμερα είμαι σε "καυτό νερό", διοικώντας τη σημαντικότερη -από κάθε άποψη- περιφέρεια της χώρας, μια μοναδική εμπειρία», είπε η Ρένα ΔούρουΟπως υποστήριξε «κρίνοντας από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων απέρριψε την βασισμένη σε σεξιστικά στερεότυπα εκστρατεία του αντιπάλου μας, φαίνεται ότι το μήνυμά μας πέρασε στην πλειονότητα των κατοίκων».


Επικαλέστηκε μάλιστα τη φράση της Ελεάνορ Ρούζβελτ: «Η γυναίκα είναι σαν το σακουλάκι του τσαγιού. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατό είναι, μέχρι να το βάλεις σε καυτό νερό», για να σημειώσει: «Και σήμερα είμαι σε "καυτό νερό", διοικώντας τη σημαντικότερη -από κάθε άποψη- περιφέρεια της χώρας, μια μοναδική εμπειρία».


Η Ρ. Δούρου είπε πως αντιμετωπίζει «την κλασική προσέγγιση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική: είτε ως "bitch", στην περίπτωση της σοβαρής, ισχυρής γυναίκας είτε ως "bimbo", στην περίπτωση μιας γυναίκας με χαμηλό προφίλ. Πρόκειται για μια τάση που δεν παρατηρείται μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Όμως στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η δική μου περίπτωση υπερβαίνει το θέμα του φύλου. Έχει να κάνει με την ευρύτερη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι σήμερα σε εξέλιξη».


Η περιφερειάρχης Αττικής είπε ακόμη ότι η νίκη της είχε προβλεφθεί μόνο από ελάχιστες δημοσκοπήσεις.


«Ίσως επειδή δεν επρόκειτο για μια απλή πολιτική νίκη. Επρόκειτο για νίκη κατά των προκαταλήψεων έναντι των γυναικών. Νίκη κατά του κατεστημένου από το οποίο διεπόταν η χώρα κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, με την εξουσία να μονοπωλούν άνδρες πολιτικοί. Ήταν, επομένως, μια πρώτη ιστορική νίκη για τις δυνάμεις της αλλαγής, για τις δυνάμεις της ανανέωσης του τρόπου με τον οποίο ασκούταν η πολιτική έως σήμερα στην Ελλάδα.Σταχυολογώντας κάποιες από τις ατάκες της περιφερειάρχου από την ομιλία της στο Princeton: • Προσωπικά, ανέκαθεν θεωρούσα την πολιτική όχι ως σταδιοδρομία ή τρόπο αυτοπροβολής, αλλά ως αφιλοκερδή ανάγκη ενασχόλησης με τα κοινά. Είμαι πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι δεν αποτελώ μέρος του κατεστημένου, αντιθέτως, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην πολιτική ήμουν μέλος ενός μικρού αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης.

 • Δεν έκανα ποτέ καμία παραχώρηση στις πεποιθήσεις μου, αλλά ανέκαθεν υποστήριζα τη δική μου «αλήθεια» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

 • Αυτό και έπραξα κατά την προεκλογική εκστρατεία του Μαΐου 2014 — ακόμη και όταν η ομάδα μου προσπάθησε να με αποτρέψει από το να το πράξω σε διάφορες περιπτώσεις. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που κερδίσαμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον περασμένο Μάιο ήταν το γεγονός ότι είπαμε την αλήθεια στους πολίτες.

 • Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές μολονότι οι αντίπαλοί μας έχαιραν της υποστήριξης της τότε δικομματικής κυβέρνησης και της μεγάλης πλειονότητας των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και οι δύο επιχείρησαν, και ως ένα βαθμό με επιτυχία, να επισκιάσουν την εκστρατεία μας.

 • Εμείς τονίσαμε την ανάγκη των πολιτών να αλλάξουν τη ζωή τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, καταργώντας τους κανόνες εκείνους που είχαν επιβληθεί από έναν τρόπο διακυβέρνησης βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις, στον νεποτισμό, στη διαφθορά και, φυσικά, στον σεξισμό και στη φυλετική διάκριση κατά των γυναικών.

 • Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων, απέρριψε την βασισμένη σε σεξιστικά στερεότυπα εκστρατεία του αντιπάλου μας, φαίνεται ότι το μήνυμά μας πέρασε στην πλειονότητα των κατοίκων.

 • Όμως αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Είναι μόνο η αρχή.

 • Η αλλαγή στην κορυφή της Περιφέρειας, εμπεριέχει ένα νέο νόημα για δύο λόγους: λόγω της χρονικής συγκυρίας και λόγω της πολιτικής της σημασίας. Σηματοδότησε την ανάγκη για μία πραγματική "κάθαρση". Για μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Και για μια νέα αρχή.

 • Σηματοδότησε την καθαρή βούληση του λαού να κάνει διαφορετικά τα πράγματα, φέρνοντας στην κορυφή της πιο σημαντικής περιφέρειας της χώρας, για πρώτη φορά, μια νέα, αριστερή γυναίκα.

 • Οι πολιτικές δεσμεύσεις κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν έγιναν πράξη. Οι πολίτες εξαπατήθηκαν συστηματικά από τους πολιτικούς. Και η πολιτική χρησιμοποιήθηκε όχι για την πραγματική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας, αλλά για τη διατήρηση του πολιτικού στάτους κβο.

 • Μία αλλαγή από κάτω προς τα επάνω και όχι με άνωθεν επιβολή από την κυβέρνηση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Έτσι, αισθάνομαι τη θητεία μου στην Περιφέρεια όχι ως εξαίρεση αλλά ως πρόκληση.
 • Ασκούμε νέο υπόδειγμα εξουσίας ενεργώντας σε τέσσερα επίπεδα. 1. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ευημερία των πολιτών, αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση και προωθώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

 2. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής τηρώντας τις δεσμεύσεις μας.

 3. Προσπαθούμε να προωθήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι θα είναι κερδισμένοι, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία.

 4. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις δυνάμεις του μίσους, τις δυνάμεις του νεοναζισμού, που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. • Πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Οπως ο μεγάλος Γάλλος στρατάρχης Λιοτέ, που κάποτε ζήτησε από τον κηπουρό του να φυτέψει ένα δένδρο. Ο κηπουρός αντέτεινε ότι το δέντρο θα είχε αργή ανάπτυξη και δεν θα έφθανε σε ωρίμανση προτού περάσει ένας αιώνας. Τότε ο Lyautey τού απάντησε: «Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Φύτεψέ το σήμερα το απόγευμα».

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X