Λόγοι που είναι δύσκολο σήμερα να κάνεις σχέση thumbnail

Λόγοι που είναι δύσκολο σήμερα να κάνεις σχέση

Από έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικοί Ινστιτούτου,  φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν μόνοι τους, αδυνατώντας να κάνουν μια σχέση που αντέχει στο χρόνο, αν και μπορεί να είναι επιτυχημένοι οε άλλους τομείς της ζωής τους. όπως είναι η μόρφωση, το επάγγελμα κτλ θα μπορούσε καλλίστα να πει κανείς ότι όσο πιο πετυχημένος είναι ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να βρεθεί μόνος του στη ζωή.


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


 


Γιατί οι άνθρωποι στις μέρες μας δυσκολεύονται να κάνουν μια σχέση, μέσα από την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και σεξουαλική ικανοποίηση. Μέχρι πριν από τριάντα χρόνια η επιλογή ουντρόψου γινόταν από το κοινωνικό περιβάλλον και η επιλογή αυτή ήταν συνήθως επιτυχής για τα μέτρα της εποχής. Σήμερα, το βάρος της επιλογής πέφτει στο ίδιο το άτομο και μάλιστα αφού φορτώσαμε τις γυναίκες με τα υπολείμματα της φεμινιστικής επανάστασης και τα σγόρια με την αμφισβήτηση του ανδρισμού τους. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο ασχολούνται με την καριέρα τους και οι άντρες όλο και περισσότερο τις βρίσκουν στα πόδια τους στους χώρους της δουλειάς Έτσι. όταν η γυναίκα βρεθεί πια στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της. είναι δηλαδή 30 ως 40 ετών αναζητεί πόση θυσία μια σχέση που θα οδηγήσει στην οικογένεια και τα παιδιά, ενώ ο αντίστοιχος άντρας απασχολείται με το να καταναλώνει γυναίκες, ούμφωνα με τις επιταγές της καταναλωτικής κοινωνίας. Και το οεξ; Αλλοτε ευκαιριακό, άλλοτε με το άγχος της επίδοσης, του πρωταθλητισμού και της αναοφάλεας, Ο τελικός κυπέλλου στο μπάσκετ γίνεται τελικός οεξ μέοα στο πρώτο δίωρο της γνωριμίας.


Κι υστέρα από όλα αυτό μας ρωτάνε οι άνθρωποι αν στις μ&ρες μας κάνουμε συχνότερα σεξ απ' ότι παλιότέρα. Σίγουρα δεν κάνουμε τόσο συχνό έρωτα όσο θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο. Από έρευνες που πραγματοποιήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται έξω από μια σχέση και δεν έχουν τη δυνατότητα τακτικών ερωτικών επαφών Τα παλιάτερα χρόνια θεωρούσαμε προβληματικούς ψυχολογικά ή κοινωνικά τους ανθρώπους, δηλαδή τα γεροντοπαλίκαρα και τις γεροντοκόρες, που ζούσαν μόνοι τους. Σήμερα αν επιμένουμε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς θα πρέπει να κρίνουμε σαν προβληματικό ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.


Και όταν όμως δημιουργεπαι μια σχέση, η σχέση αυτή κινδυνεύει από τη ρουτίνα, τον ανταγωνισμό, τις συγκρούσεις και τις παράλληλες σχέσεις. Μας ζητάνε πολλές Φορός να εγκρίνουμε ή να καταδικάσουμε τις παράλληλες σχέσεις. Όλοι. όσοι δημιουργούν παράλληλες σχέσεις ξεκινούν από την αντίληψη ότι η παράλληλη σχέση δε θα βλάψει την κύρια σχέση. Η πείρα μας όμως μας δείχνει δύο πράγματα το πρώτο είναι ότι στην εξωσυζυγική σχέση μας σπρώχνει ένα πρόβλημα που ήδη υπάρχει και δεν το αναγνωρίζουμε Το δεύτερο είναι ότι τελικά η παράλληλη σχέση δημαυργα' συχνά περιπλοκές που βάζουν σε κίνδυνο την κύρια σχέση.


Τι κάνει όμως τους ανθρώπους να αναζητούν παράλληλες σχέσεις; Ενας κύριος λόγος είναι η αίσθηση ότι δεν παίρνουν αρκετή ικανοποίηση από τη βασική σχέση. Στη διάρκεια του γάμου μας αλλάζουμε  ρόλους, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε Στην αρχή είμαστε μόνο εραστές. Στη συνέχεια γινόμαστε σύζυγοι και πολλές φορές ξεχνάμε το ρόλο tun εραστών Αργότερα γινόμαστε γονείς και στη συνέχεια συνέταιροι ή συνεργάτες σε κάποιο δουλειά Έχουμε όμως ξεχάσει τους προηγούμενους ρόλους των εραστών, των συζύγων κλπ


Η δυνατότητα να παίζουμε παράλληλο διαφορετικούς ρόλους δεν είναι καθόλου αυτονόητη Και μάλιστα το να τους παίζουμε το ίδιο καλά Η αδυναμία αυτή να παίζουμε εξίσου καλά όλους τους ρόλους έχει σαν αποτέλεσμα την αίσθηση ότι δεν παίρνουμε αρκετή ικανοποίηση από την κύρια σχέση Οταν επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση, χάνουμε το ενδιαφέρον, την τρυφερότητα και την αγάπη που μας παρείχε ο σύντροφός μας. Νοιώθουμε λοιπόν την ανάγκη να αναζητήσουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη σε άλλη σχέση.


Ένας δεύτερος λόγος είναι η ελπίδα ότι από την άλλη ερωτική σχέση θα πάρουμε επιβεβαίωση που δεν παίρνουμε από την κύρια σχέση Οι άνθρωποι στην εποχή μας. με τις πιέσεις που δέχονται από παντού, έχουν ανάγκη από συνεχή επιβεβαίωση Ο άντρας για να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του δοκιμάζει με μια άλλη γυναίκα Από την άλλη μεριά η γυναίκα έχει ανάγκη από την επιβεβαίωση ότι είναι πάντα επιθυμητή, γεγονός που την ωθεί να δοκιμάσει με έναν άλλο άντρα.


Ο τρίτος λόγος είναι τα πρότυπα που μας περνάει η τηλεόραση. Χωρίς να το θέλουμε, τα πρότυπα αυτά μας επηρεάζουν. Γιατί ο τάδε τραγουδιστής έχει εξωσυζυγικές σχέσεις και όχι εγώ; Γιατί ο τάδε σταρ του σινεμά αλλάζει εραστές; Μήπως κι εγώ πρέπει να κάνω το ίδιο; 


 


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο σύγγραμμα του Δρ. Παπαθανασίου Όλα για το σεξ . Ευχαριστούμε το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για την παραχώρηση του υλικού


Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102


Ε-mail: info@sexmedic.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X