Η παρακεταμόλη μετριάζει τον πόνο αλλά και τα συναισθήματα thumbnail
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μέσα από δύο μελέτες ότι το δημοφιλές παυσίπονο μετριάζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης

Η παρακεταμόλη μετριάζει τον πόνο αλλά και τα συναισθήματα

Το δημοφιλές παυσίπονο παρακεταμόλη δεν αμβλύνει μόνο τον πόνο αλλά και τα… συναισθήματα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά στοιχεία. Ειδικοί από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η παυσίπονη ουσία που λαμβάνεται από εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως μετριάζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης.


Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και περισσότερο από 70 χρόνια, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η συγκεκριμένη παρενέργεια από τη λήψη της. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το συγκεκριμένο παυσίπονο δεν ανακουφίζει μόνο από τον σωματικό πόνο αλλά και από τον ψυχικό.


Μείωση των συναισθημάτων


Οι ερευνητές από το Οχάιο προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα δείχνοντας ότι το φάρμακο μειώνει το πόσο οι χρήστες βιώνουν θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα, όπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τζέφρι Ντούρσο. «Το γεγονός αυτό μαρτυρεί πως η λήψη φαρμάκων με παρακεταμόλη μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες από ό,τι πιστεύαμε» είπε ο Ντούρσο και προσέθεσε: «Αντί να αποτελεί μόνο ένα μέσο ανακούφισης από τον πόνο η παρακεταμόλη μπορεί να είναι και ένα μέσο ανακούφισης από τα… συναισθήματα».


Ο Μπάλντγουιν Γουέι, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, σημείωσε πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ελάμβαναν το παυσίπονο δεν αντιλαμβάνονταν ότι συμπεριφέρονταν διαφορετικά. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν γνωρίζουν πως τα συναισθήματά τους επηρεάζονται από τη λήψη παρακεταμόλης».


Η πρώτη μελέτη


Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο μελέτες σε φοιτητές. Η πρώτη περιελάμβανε 82 εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων έλαβαν μια δόση παρακεταμόλης 1.000 μιλιγκράμ ενώ οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο. Εθελοντές και επιστήμονες περίμεναν επί 60 λεπτά προκειμένου να δράσει το φάρμακο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιτάξουν 40 φωτογραφίες που είχαν επιλεγεί από μια βάση δεδομένων την οποία χρησιμοποιούν ερευνητές ανά τον κόσμο προκειμένου να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις. Κάποιες από τις φωτογραφίες ήταν άκρως δυσάρεστες, άλλες ουδέτερες, ενώ κάποιες άλλες ήταν πολύ ευχάριστες.


Εχοντας δει την κάθε φωτογραφία, ο κάθε εθελοντής βαθμολογούσε πόσο θετικά ή αρνητικά συναισθήματα του γεννούσε με βάση μια κλίμακα η οποία κυμαινόταν από το -5 (άκρως αρνητικά συναισθήματα) ως το +5 (άκρως θετικά συναισθήματα). Οι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν τις ίδιες φωτογραφίες ξανά και ξανά και οι ερευνητές συνέχισαν να τους ζητούν να βαθμολογήσουν αν και κατά πόσο η καθεμία τούς γεννούσε κάποια συναισθηματική αντίδραση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εθελοντές που είχαν λάβει παρακεταμόλη βαθμολόγησαν όλες τις φωτογραφίες πιο ουδέτερα σε σύγκριση με όσους είχαν λάβει εικονικό παυσίπονο. «Τα άτομα που έλαβαν παρακεταμόλη δεν είχαν συναισθήματα στο ζενίθ και στο ναδίρ, κάτι που συνέβαινε με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο» είπε ο δρ Γουέι.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι είναι πιθανό η παρακεταμόλη να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο κρίνει το μέγεθος διαφορετικών καταστάσεων – και όχι μόνο συναισθηματικών.Η δεύτερη μελέτη


Προκειμένου να μη μείνουν στις υποθέσεις όμως οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια δεύτερη μελέτη. Αυτή τη φορά ζήτησαν από 85 άτομα να κοιτάξουν τις ίδιες φωτογραφίες με την προηγούμενη ομάδα και να αξιολογήσουν τα συναισθήματά τους βλέποντάς τες. Επιπλέον όμως οι συμμετέχοντες της δεύτερης μελέτης κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο μπλε χρώμα έβλεπαν στην κάθε φωτογραφία.

Και στη δεύτερη περίπτωση, τα άτομα που είχαν λάβει παρακεταμόλη (σε σύγκριση με όσα είχαν λάβει εικονικό φάρμακο) παρουσίασαν μετριασμένη απόκριση τόσο στις φωτογραφίες που προκαλούσαν θετικά συναισθήματα όσο και σε εκείνες που προκαλούσαν αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο η κρίση σχετικά με το μπλε χρώμα ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες – είτε είχαν λάβει το παυσίπονο είτε είχαν λάβει εικονικό φάρμακο.


Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η παρακεταμόλη επιδρά στις συναισθηματικές κρίσεις, όχι όμως και γενικότερα στην κρίση των πραγμάτων.Ερευνα και για άλλα παυσίπονα


Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν άλλα παυσίπονα όπως η ιβουπροφένη ή η ασπιρίνη έχουν την ίδια επίδραση, αν και σχεδιάζουν να μελετήσουν αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον δρα Ντούρσο.

Τα νέα ευρήματα πάντως που δημοσιεύθηκαν online στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science» μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην Ψυχολογία, σημείωσε ο δρ Γουέι. Ενα σημαντικό ερώτημα στην ψυχολογική έρευνα αφορά το αν οι ίδιοι βιοχημικοί παράγοντες ελέγχουν το πώς αντιδρούμε τόσο σε θετικά όσο και σε αρνητικά γεγονότα στη ζωή μας. Μια κοινή θεωρία είναι ότι ορισμένοι παράγοντες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στα άσχημα πράγματα που μας συμβαίνουν – για παράδειγμα στο πόσο «καταποντίζεται» κάποιος όταν παίρνει διαζύγιο.


Κοινοί παράγοντες στα καλά και στα κακά;


Η καινούργια μελέτη όμως στηρίζει μια σχετικά νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία κοινοί παράγοντες επιδρούν στο πόσο ευαίσθητοι είμαστε τόσο στα άσχημα όσο και στα καλά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που παίρνει πιο… βαριά ένα διαζύγιο μπορεί την ίδια στιγμή να προοδεύσει περισσότερο σε σύγκριση με άλλους αν πάρει προαγωγή στην εργασία του ή γενικώς αν του συμβεί κάποιο άλλο θετικό γεγονός. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως ορισμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στα μεγάλα γεγονότα της ζωής – είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά – και όχι μόνο στα αρνητικά» κατέληξε ο δρ Ντούρσο.

 

tovima.gr/virus.com.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X