Πώς να σταματήσω να τρώω τόσο πολύ ψωμί; thumbnail

Ασπασία, 32

Μου αρέσει πολύ το ψωμί και δεν μπορώ να αντισταθώ... Θέλω να περιορίσω την κατανάλωσή του

Πώς να σταματήσω να τρώω τόσο πολύ ψωμί;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Μου αρέσει πολύ το ψωμί και δεν μπορώ να αντισταθώ… Θέλω να περιορίσω την κατανάλωσή του και να μην τρώω τόσο πολύ καθημερινά, αλλά δεν τα καταφέρνω… Τι μπορώ να κάνω;


Στο ερώτημα απάντησε η Αμαλία Φιλίππου, Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Αγαπητή φίλη δυστυχώς στο μήνυμά σου δε μου δίνεις πολλά στοιχεία για την ηλικία, το βάρος ή το ύψος σου και έτσι η απάντησή μου θα πρέπει να είναι πιο γενική και όχι τόσο στοχευμένη. Το ψωμί, αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά που παίρνουμε από τις τροφές (μαζί με το λίπος και την πρωτεΐνη). Οι υδατάνθρακες ή αλλιώς σάκχαρα βρίσκονται και σε άλλες τροφές όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, το καλαμπόκι, η πατάτα, τα δημητριακά και το ποσοστό που ενδεικτικά πρέπει να συνεισφέρουν στη διατροφή μας ημερησίως είναι 40-60%. Προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβεις τις δύο κατηγορίες είναι πως το λευκό ψωμί και η ζάχαρη αποτελούνται από απλούς υδατάνθρακες ενώ το ολικής άλεσης και τα ανεπεξέργαστα δημητριακά αποτελούνται από σύνθετους. Το κακό με τους απλούς υδατάνθρακες είναι ότι δεν σου προσφέρουν την αίσθηση κορεσμού που σου παρέχει η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων. Αν για παράδειγμα φας μια φέτα λευκό ψωμί είναι πολύ πιθανό ότι δε θα σε χορτάσει καθόλου ενώ μια αντίστοιχη φέτα μαύρο ψωμί σε συνδυασμό με λίγο νεράκι, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει θα σε «κρατήσει» περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και με τα φρούτα (που περιέχουν σάκχαρα αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες) αλλά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.


Αν λοιπόν είσαι τόσο επιρρεπείς προς τους υδατάνθρακες προσπάθησε τουλάχιστον να επιλέγεις σύνθετους υδατάνθρακες, επιλογές δηλαδή που θα σε βοηθήσουν να χορτάσεις και να καθυστερήσεις το αίσθημα της πείνας.


Παράλληλα, πρέπει να δώσεις προσοχή στο γενικότερο τρόπο διατροφής σου. Αν η διατροφή σου είναι ακατάστατη, μένεις πολλές ώρες νηστική, παραλείπεις γεύματα και δεν αποτελείται από ποικιλία τροφίμων έτσι ώστε να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά είναι λογικό ο οργανισμός σου να έχει μπερδευτεί και να παρερμηνεύεις τα σήματα που σου στέλνει ως ανάγκη για ενέργεια (τουτέστιν υδατάνθρακες ή απλά ψωμί). Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος θα μπορούσε να σε βοηθήσει να βάλεις μια τάξη και να οργανώσεις τη διατροφή σου έτσι ώστε να καταφέρεις να ελέγξεις την πείνα ή το αίσθημα λιγούρας και να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο πάνω στο θέμα της διατροφής σου.


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X