Σεξ: Η πρώτη μου φορά  thumbnail

Σεξ: Η πρώτη μου φορά

Η αποτυχία στην πρώτη ερωτική επαφή


Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, 1 στις 5  γυναίκες αποτυγχάνουν τnv πρώτη φορά. δηλαδή ποσοστό 61,6%, αναφέρουν ότι την πρώτη φορά που επιχείρησαν να κάνουν έρωτα, παρόλη την προσπάθεια και για διάφορους λόγους δεν υπήρξε ολοκληρωμένη ερωτική επαφή. Στους διάφορους λόγους εδώ, υπολογίζεται και η υπαιτιότητα του άνδρα. Αντίθετα στous άνδρες το ποσοστό είναι 47,7%. Είναι δηλαδή αξιοσημείωτο το γεγονός ότι περίπου τρεις στις πέντε γυναίκες κι ένας στους δυο άνδρες αναφέρουν αποτυχημένη την πρώτη τους προσπάθεια για ολοκληρωμένη ερωτική επαφή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που είναι δυνατό να εμπλέκομαι στην ερμηνεία αυτού του ευρήματος και αναδεικνυει την ερωτική επαφή ολοένα και περισσότερο σα δραστηριότητα που προκαλεί περισσότερο άγχος και φόβο παρά ευχαρίστηση.


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


Η ελλειπής σεξουαλική ενημέρωση – διαπαιδαγώγηση, και η παραπληροφόρηση δημιουργούν λανθασμένες πεποιθήσεις και μύθους γύρω από το σεξ. όπως επιοης εξωπραγματικά σεξουαλικά πρότυπα και επιδόσεις, στο κυνήγι των οποίων τα άτομα παγιδεύονται.


Στη νέα γυναίκα δημιουργείται ένας έντονος φόβος σχετικά με τη διείσδυση του πέους… Έχει ακούοει και φοβάται για πόνους αλλά για καποια δυσφορία που αισθάνεται συνήθως κατά την πρώιη διείσδυση και φοβάται για αιμορραγίες κατά τη διείσδυση κι όχι για μια-δυο οταγόνες αίματος  που πολλές φορές αναμειγνυόμενες με τα υγρά του κόλπου και διαλυόμενες από τις παλίνδρομες κινήσεις του πέους δε γίνονται καν αντιληπτές άμεσα (παρά ίσως την επόμενη μέρα όταν διαπιστώνει λίγο ροζ χρώμα στο εσώρουχο). Κι εδώ έπονται αγωνίες για το εάν υπήρξε ρήξη του υμένα ή υποψίες του άνδρα για το εάν ήταν τελικά παρθένα…


Αλήθεια, τι έχει αλλάξει από παλιότερα χρόνια, όπου η αναφορά στη ρήξη του υμένα ήταν συνδυασμένη με πολύ αίμα με σεντόνια που απλώνονταν επιδεικτικά;


Μήπως ένας λόγος είναι το ότι δε σφάζουνε πλέον κόκορα και δεύτερος λόγος ίσως, ότι υπάρχει ήδη κάποια, έστω μερική, ρήξη του παρθενικού υμένα από τα ερωτικά παιγνίδια στα οποία επιδίδεται το ζευγάρι (π.χ. με την είσοδο του δακτύλου στον κόλπο) καιρό πριν αποφασίσει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή και που τους παλαιότερους χρόνους ήταν παράτολμη, ειδικά στην κολπική περιοχή;


Οι πρώτες πηγές πληροφόρησης για το σεξ 


Στο σύνολο των 300 γυναικών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. αναφέρονται σα σημαντικές πηγές πληροφόρησης σε σειρά συχνότητας: φίλες (φίλοι), εφημερίδες – περιοδικά, άλλες πηγές, τηλεόραση, αδέλφια, άλλοι συγγενείς, σχολείο, γονείς.


Το 59% των γυναικών θεωρούν τους φίλους σημαντική πηγή πληροφόρησης (67% στους άνδρες) ενώ οι εφημερίδες – περιοδικά βρίσκονται σιη δεύτερη θέοη με ποσοοιό 47.3% (36,4% στους άνδρες), Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται  για κάποιους λόγους την πληροφόρησπ που προσφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το σχολείο εξακολουθεί να έχει έναν υποβαθμισμένο ρόλο στην πληροφόρηση κυρίως της νέας γυναίκας. Μόνο το 7,7% των γυναικών αναφέρουν το σχολείο σα σημαντική πηγή πληροφόρησης (ενώ στους άνδρες το 20.4%). Πιθανά αυτή η σημαντική διαφορά να αντανακλά τη μεγαλύτερη δυσκολία των εκπαιδευτικών να συζητούν τέτοια ζητήματα με τις μαθήτριές τους.


Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν επίσης λιγότερες ευκαιρίες πληροφόρησης από τους γονείς συγκριτικά με τους άνδρες. Αυτό το εύρημα είναι δυνατό, μεταξύ των άλλων, να υποδεικνύει και τη μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων για τη σεξουαλική συμπεριφορά και επίδοση των αγοριών τους. Γενικά, παρατηρούμε ότι οι γυναίκες είναι πιο μόνες απέναντι στο ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής και ίσως γι' αυτόν το λόγο καταφεύγουν συχνότερα σε εφημερίδες, περιοδικά κι άλλες πήγες πληροφόρησης (στις οποίες συγκαταλέγονται κυρίως τα βιβλία).


Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες τηλεφωνούν για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με προβλήματα στο σεξ δικά τους, αλλά και των συντρόφων τους. Αντίθετα, σπάνιά ο άνδρας θα τηλεφωνήσει για πρόβλημα της συντρόφου. Αν όμως λάβουμε υπόψη ότιι η αναλογία ανδρών – γυναικών που επισκέπτονται τελικά τους ειδικους για σεξολογικό πρόβλημα είναι 8:1, ενώ αντίθετα τηλεφωνούν περισσότερες γυναίκες από ό,π άνδρες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα διαθέτει την ετοιμότητα, ίσως περισσότερο από ό,π ο άνδρας, να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός προβλήματος στη σεξουαλική της ζωή και ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά, αλλά η διάθεσή της να διεκδικήσει τη λύση του δεν είναι ακόμη ικανή να αντισταθμίσει τις ισχυρές της αναστολές.


Παρ όλα αυτά η γυναίκα, έστω μέσω της ανωνυμίας, αρχίζει να διεκδικεί σιγά-σιγά κάποια απάντηση στα ερωτήματα και τα προβλήματά της γύρω από το σεξ.


Από την ίδια μελέτη προκύπτει καθαρά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του 18.1% των τηλεφωνημάτων που προέρχονται από γονείς, επικεντρώνουν τις ερωτήσεις τους στις ανησυχίες τους για το σεξουαλικό προσανατολισμό των αγοριων και για ενδεχόμενη καθυστέρηση ενδιαφέροντος να σχετισθούν με το άλλο φύλο. ενώ τα πιέζουν για ολοκλήρωση σεξουαλικών επαφών, αντίθετα με τις κόρες τους. για τις οποίες σπάνια οι γονείς μας κάνουν τηλεφωνικά ερωτήσεις σχετικές με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.


Ένα καινούργιο θετικό στοιχείο που προκύπτει από την Ανοιχτή Γραμμή του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, είναι το ποσοστό του 14.2% των γυναικών άνω των 40 ετών που ρωτούν θέματα σεξουαλικής ενημέρωσης και κυρίως για προβλήματα οργασμού. 


Τι ρωτάει η νέα γυναίκα;


Μεγάλη σύγχυση φαίνεται να υπάρχει στη νέα γυναίκα σε ό,τι αφορά το γυναικείο οργασμό.


Κυριαρχούν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί γύρω από το λεγόμενο κλειτοριδικό ή κολπικό οργασμό. Ακόμη για το τι είναι οργασμός και πώς τον αντιλαμβάνεσαι. Τα θέματα αντισύλληψή και εμμηνορησιακού κύκλου  ακολουθούν σε αρκετά μικρότερο ποσοστό.


Oι νέες γυναίκες κάνουν ερωτήσεις που δείχνουν παραπληροφόρηση ακόμα και για από θέματα που αφορούν το ίδιο τouς το σώμα και τις λειτουργίες του. ιόνο η παρατήρηση νομιμοποιεί τη διαπίστωσή μα$ ότι η ανάγκη για σε-όϊαπαιδαγώγηση και ενημέρωση είναι γενική. Ο κατατεμαχισμός της σεξουαλικότητας στην εποχή μας αποτελεί μια οδυνηρή πραγματικότητα και η αντιμετώπιση από την επιστήμη και την κοινωνία με ένα τρόπο αποσπασματικό επιτείνει πρόβλημα. Το σεξ μπήκε σε λιανική πώληση, κομμάτι-κομμάτι. χωριστά το ακουστικό ερέθισμα, χωριστά το οπτικό ερέθισμα, χωριστά το πέος από το κορμί του άνδρα. χωριστά η κλειτορίδα από το γυναικείο κόλπο, χωριστά οι επιμέρου$ επιδόσεις, χωριστά το σεξ από τη σχέση…


Με αυτή την έννοια μπορούμε να κατανοήσουμε την αμηχανία και τη διστακτικότητα των νέων μπροστά στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους


και το πελάγωμά τους στην προσπάθεια να τα συνθέσουν όλα αυτά και να λειτουργήσουν με σεξουαλική υγεία. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X