Ψητό γεμιστό στήθος γαλοπούλας

<div class="ingredients">
<div class="title"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Συστατικά</strong></span></div>
</div>
<div class="text">
<ul>
<li>1.200 γρ. στήθος γαλοπούλας</li>
<li>40 γρ. βούτυρο</li>
<li>250 γρ. μπέικον</li>
</ul>
<p><strong>Για τη γέμιση</strong></p>
<ul>
<li>2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα</li>
<li>10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα</li>
<li>15 κάστανα</li>
<li>1 πρέζα ζάχαρη</li>
<li>2 κ.σ. ελαιόλαδο</li>
<li>1,5 κ.σ. βούτυρο</li>
<li>2 φέτες ψωμί του τοστ</li>
<li>αλάτι</li>
<li>πιπέρι</li>
</ul>
<p><strong>Για τα λαχανικά</strong></p>
<ul>
<li>1 κ.σ. βούτυρο</li>
<li>250 γρ. καρότα</li>
<li>250 γρ. Μπρόκολο σε μπουκετάκια</li>
<li>1 κιλό σπανάκι baby</li>
<li>1 κρεμμύδι</li>
<li>2 καλαμπόκια βρασμένα</li>
<li>αλάτι</li>
<li>πιπέρι</li>
<li>2-3 κ.σ. μέλι</li>
</ul>
<p><strong>Για τη σάλτσα</strong></p>
<ul>
<li>1 κρεμμύδι</li>
<li>10 κλωνάρια θυμάρι</li>
<li>2 σκ. σκόρδο</li>
<li>1 κ.γ. πιπέρι κόκκους</li>
<li>1 κύβο ζωμό κοτόπουλο</li>
<li>1 λίτρο νερό</li>
<li>200 γρ. κόκκινο κρασί</li>
<li>1 κ.σ. αλέυρι</li>
<li>ελαιόλαδο</li>
<li>1 φύλλο δάφνης</li>
<li>1 πρέζα ζάχαρη</li>
<li>αλάτι</li>
</ul>
<p> </p>
<p> </p>
<p>Μέθοδος Εκτέλεσης</p>
<div class="text">
<p><strong>Για τα λαχανικά</strong></p>
<ul>
<li>Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς.</li>
<li>Κόβουμε κάθετα με ένα μαχαίρι τη βάση από το μπρόκολο και μετά το κόβουμε στα 4 . Κόβουμε τα μπουκετάκια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.</li>
<li>Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε στα 4 (πρέπει τα λαχανικά να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν το ίδιο.)</li>
<li>Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 και το βάζουμε μέσα στο μπολ.</li>
<li>Κόβουμε το καλαμπόκι κάθετα σε 4 μερίδες και τα βάζουμε στο μπολ. Βάζουμε ελαιόλαδο από πάνω και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε.</li>
<li>Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα 2-3 κ.σ. μέλι και μόλις αφρίσει βάζουμε μέσα 1 κ.σ. βούτυρο και το θυμάρι. Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα μας βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.</li>
<li>Μόλις βγάλουμε τα λαχανικά μας από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω σπανάκι.</li>
</ul>
<p><strong>Για τη γέμιση</strong></p>
<ul>
<li>Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει μαζί με το θυμάρι (όχι να πάρει χρώμα).</li>
<li>Κόβουμε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι για να σοταριστούν. Αλατοπιπερώνουμε.</li>
<li>Χτυπάμε στο μίξερ τις φέτες από το ψωμί του τοστ.</li>
<li>Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα κρεμμύδια μας ρίχνουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού.</li>
<li>Μόλις πάρει χρώμα, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε βούτυρο μέχρι να δέσει το μείγμα.</li>
</ul>
<p><strong>Για τη γαλοπούλα</strong></p>
<ul>
<li>Βάζουμε το στήθος της γαλοπούλας σε ένα ξύλο κοπής.</li>
<li>Κόβουμε το στήθος οριζόντια βάζοντας το μαχαίρι από το παχύ μέρος της γαλοπούλας μέσα στο κρέας.</li>
<li>Με τα χέρια μας ανοίγουμε το στήθος και δημιουργούμε μία θήκη έτσι ώστε να μπει μέσα η γέμιση προσέχοντας να είναι κατά μήκος του στήθους.</li>
<li>Ανοίγουμε τη γαλοπούλα μας και αλείφουμε με το βούτυρο (40 γρ.)</li>
<li>Γεμίζουμε την γαλοπούλα με τη γέμιση. Κλείνουμε τη γαλοπούλα μας.</li>
<li>Κόβουμε 10 σχοινάκια από σπάγκο για να δέσουμε τη γαλοπούλα με το μπέικον.</li>
<li>Βάζουμε τις φέτες μπέικον πάνω από τη γαλοπούλα από τη μία πλευρά και πάνω από κάθε μπέικον βάζω από ένα σχοινάκι.</li>
<li>Αναποδογυρίζουμε τη γαλοπούλα και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Δένουμε τα σχοινάκια μας.  </li>
<li>Τυλίγουμε τη γαλοπούλα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.</li>
<li>Ψήνουμε σε ένα ταψί, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά . Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε τη γαλοπούλα για άλλα 15 λεπτά.</li>
<li>Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και την κόβουμε σε φέτες.</li>
</ul>
<p><strong>Για τη σάλτσα</strong></p>
<ul>
<li>Καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι, το κόβουμε και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε 2 σκ. σκόρδο, κόκκους πιπεριού , 1 πρέζα ζάχαρη και κλωνάρια από θυμάρι. Τα σοτάρω για να καραμελώσουν. Βάζουμε 1 κ.σ αλεύρι και ανακατεύουμε.</li>
<li>Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ ρίχνουμε τον κύβο και το νερό. Αφήνουμε να βράσει και να δέσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά.</li>
<li>Σουρώνουμε τη σάλτσα πάνω από τη γαλοπούλα και σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά.</li>
</ul>
<p> </p>
<p>http://akispetretzikis.com/</p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα