Πολυκυστικές ωοθήκες και πόνος στην κοιλιά - Τι εξετάσεις χρειάζονται; thumbnail

Βάλια, 29 ετών

Εχω πολυκυστικές ωοθήκες και κύκλο κάθε 2 μήνες περίπου. Εδώ και 2 εβδομάδες έχω πολύ πρησμένο στήθος και πόνους στην κοιλιά.

Πολυκυστικές ωοθήκες και πόνος στην κοιλιά – Τι εξετάσεις χρειάζονται;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα σας, έχω πολυκυστικές ωοθήκες και κύκλο κάθε 2 μήνες περίπου. Εδώ και 2 εβδομάδες έχω πολύ πρησμένο στήθος και πόνους στην κοιλιά, μία δεξιά και άλλοτε αριστερά. Έκανα τεστ εγκυμοσύνης την περασμένη εβδομάδα και βγήκε αρνητικό αλλά ακόμα έχω πρησμένο στήθος. Να κάνω μία χοριακή;


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναι, ξεκινάτε με νέα Χοριακή αίματος και στη συνέχεια επί αρνητικού αποτελέσματος, θα συνέστηνα γυναικολογικό υπερηχογραφικό έλεγχο για μεγαλύτερη ωοθηκικη κύστη. Εάν δεν υπάρχει τότε μπορείτε να προκαλέσετε με ορμόνες περίοδο και να επανέλθετε στα φυσιολογικά.


Με εκτίμηση,


Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation )
Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Διαβάστε ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ για τις πολυκυστικές ωοθήκες


Τι είναι και που οφείλεται;


Το σύδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή της αναπαραγωγικής ηλικίας των γυναικών η οποία χαρακτηρίζεται από διαφορετικά συμπτώματα με διαφορετικές διαβαθμίσεις και σχετίζεται με ωοθηκική δυσλειτουργία.


Η αιτιολογία του συνδρόμου θεωρείται ότι είναι γονιδιακή-κληρονομική, επίσης θεωρείται ότι επιδρούν στην ανάπτυξη του περιβαλλοντολογικοί παράγοντες ,όπως το σύγχρονο στρες, η παχυσαρκία ειδικά η κοιλιακή παχυσαρκία η κακή διατροφή με λιπαρά και η έλλειψη άσκησης. Παρουσιάζεται με συχνότητα 3-4% παγκοσμίως.


Πως εκδηλώνεται και πως γίνεται η διάγνωση ;


Τα κύρια κλινικά συμπτώματα κατά τα οποία οι γυναίκες θα πάνε στον γιατρό τους είναι οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) μεανάπτυξη τριχοφυΐας στο σώμα και το πρόσωπο και παρουσία ακμής.


Με σκοπό την ανάπτυξη κοινής γραμμής αντιμετώπισης και εύκολης διαγνωστικής προσέγγισης θεσπίστηκαν το 2006 σε συνέδριο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας τα κύρια διαγνωστικά κριτήρια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών τα οποία είναι :


1.Διαταραχές περιόδου (Ολιγομηνόρροια-αραιομηνόρροια)-έλλειψη αιματος η πολύ μικρή και αραιά παρουσία αίματος.


2.Υπερανδρογοναιμία (Αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων-ανδρικών ορμονών) στο αίμαà οι ορμόνες αυτές προκαλούν την τριχοφυΐα στο σώμα και πρόσωπο.


2.Παρουσία πολλαπλών ωοθυλακίων >12 τον αριθμό στην ωοθήκη με την χρήση δια κολπικού υπερηχογραφήματος .


Πως θεραπεύεται και τι μελλοντικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;


Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με μεταβολικές Διαταραχές και συγκεκριμένα αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη με συνέπεια την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ, επίσης υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών διαταραχών, υπογονιμότητα, αποβολών κατά την εγκυμοσύνη, αύξηση βάρους, διαταραχές ύπνου, παρουσία άγχους και νευρώσεων, πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης σχετίζεται με ένα σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου σε νεαρές γυναίκες.Δεν σχετίζεται με καρκίνο μαστού η ωοθηκών.


Η θεραπεία είναι πολύπλευρη, κυρίως ορμονική-χορήγηση αντισυλληπτικών-ορμονών-αντιαδρογόνων, επίσης σε γυναίκες με μεταβολικές διαταραχές χορηγούνται αντιδιαβητικά φάρμακα όπως η μετφορμίνη. Σε γυναίκες με υπογονιμότητα χορηγούνται φάρμακα όπως η κιτρική κλομιφαίνη με σκοπό την προκληση ωορρηξίας. Επίσης υποστηρικτικό ρόλο παίζει η αερόβια γυμναστική, η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.
http://sknews.gr[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X