Αρχική / Επικαιρότητα (old articles) / Και τα μικρά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
Οι ερευνητές εστίασαν σε φαινομενικά αθώα προβλήματα που είναι συνηθισμένα στην τρίτη ηλικία, όπως η ιγμορίτιδα, τα προβλήματα στους άκρους πόδες και τους αστραγάλους, τα δερματικά νοσήματα και οι διαταραχές της όρασης, της ακοής και των δοντιών. Κανένα από αυτά μεμονωμένο δεν συσχετίσθηκε με την άνοια, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους φάνηκε να αυξάνουν αθροιστικά τον κίνδυνο εκδήλωσής της. Στην πραγματικότητα, ενώ κάθε εθελοντής δίχως μικροπροβλήματα είχε κατά την έναρξη της μελέτης 18% πιθανότητες να εκδηλώσει άνοια την επόμενη δεκαετία, οι πιθανότητές του έγιναν 30% όταν παρουσίασε 8 από αυτά και 40% όταν ανέπτυξε 12 από αυτά! "Αυτού του είδους τα μικροπροβλήματα μπορεί να ενεργοποιούν μηχανισμούς που τελικά πλήττουν τον εγκέφαλο ή μπορεί να αποτελούν ενδείξεις γενικότερης φθοράς, η οποία δεν αφήνει αλώβητο τον εγκέφαλο

Και τα μικρά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές εστίασαν σε φαινομενικά αθώα προβλήματα που είναι συνηθισμένα στην τρίτη ηλικία, όπως η ιγμορίτιδα, τα προβλήματα στους άκρους πόδες και τους αστραγάλους, τα δερματικά νοσήματα και οι διαταραχές της όρασης, της ακοής και των δοντιών.

Κανένα από αυτά μεμονωμένο δεν συσχετίσθηκε με την άνοια, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους φάνηκε να αυξάνουν αθροιστικά τον κίνδυνο εκδήλωσής της. Στην πραγματικότητα, ενώ κάθε εθελοντής δίχως μικροπροβλήματα είχε κατά την έναρξη της μελέτης 18% πιθανότητες να εκδηλώσει άνοια την επόμενη δεκαετία, οι πιθανότητές του έγιναν 30% όταν παρουσίασε 8 από αυτά και 40% όταν ανέπτυξε 12 από αυτά!

«Αυτού του είδους τα μικροπροβλήματα μπορεί να ενεργοποιούν μηχανισμούς που τελικά πλήττουν τον εγκέφαλο ή μπορεί να αποτελούν ενδείξεις γενικότερης φθοράς, η οποία δεν αφήνει αλώβητο τον εγκέφαλο

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

X