Αρχική / More / Anna's Notes / "Άλκηστη" σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου: Η καλύτερη παράσταση στη φετινή Επίδαυρο!
"Άλκηστη" σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου: Η καλύτερη παράσταση στη φετινή Επίδαυρο! thumbnail

"Άλκηστη" σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου: Η καλύτερη παράσταση στη φετινή Επίδαυρο!

Έχασα ίσως την καλύτερη παράσταση της φετινής Επιδαυρου. Όμως σας μεταφέρω τη γνώμη του φίλου μου και σκηνοθέτη Βασίλη Κυριτση για την παράσταση.
Για όσους το χάσατε θα ξαναπαιχτεί στο θέατρο Βράχων στις 18/9/2017. Παράσταση υψηλών προδιαγραφών από το Εθνικό Θέατρο παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ στην Επίδαυρο.
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθέτησε όντως το έργο του Ευριπίδη…
Μελέτησε, ίδρωσε, μάτωσε, κατανόησε και ανέδειξε την "Άλκηστη"!
Με ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών στη διανομή και εύστοχη επιλογή συντελεστών -μουσική, σκηνικό, κοστούμια, χορογραφία- έφτασε σε ένα αποτέλεσμα άξιο ιδιαίτερης μνείας!…
Δικαίως λοιπόν στο τέλος το κοινό χειροκρότησε παρατεταμένα και με ενθουσιασμό τους καλλιτέχνες!…
Εύγε, σε όλους!!!
Δεν χάνονται τέτοιες παραστάσεις!


Δείτε μερικές φωτογραφίες από την ξεχωριστή βραδιά: 
 
Λίγα λόγια για την παράσταση:


Ο Απόλλωνας, τιμωρημένος από τον Δία, αναγκάστηκε να υπηρετήσει σαν κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, Άδμητο. Ως αντάλλαγμα για τη φιλόξενη και ευγενική συμπεριφορά του βασιλιά, ο θεός τού χάρισε το μοναδικό προνόμιο να ξεφύγει από τον πρόωρο θάνατο, αρκεί κάποιος άλλος να πεθάνει αντί γι’ αυτόν με τη θέλησή του.


Οι ηλικιωμένοι γονείς του αρνούνται να τον υποκαταστήσουν στον Άδη. Η μόνη που δέχεται να πεθάνει στη θέση του είναι η γυναίκα του, η Άλκηστη.


Το νεκρό της σώμα είναι ακόμα άταφο, όταν η αναπάντεχη επίσκεψη του Ηρακλή αλλάζει τα δεδομένα. Ο Άδμητος κρύβει το βαρύ πένθος από τον φίλο του και τον φιλοξενεί στο παλάτι. Ο Ηρακλής, χωρίς να γνωρίζει τη συμφορά που βαραίνει το σπίτι, πίνει και γλεντά, εξοργίζοντας με την προκλητική συμπεριφορά του τον υπηρέτη που του αποκαλύπτει τον θάνατο της Άλκηστης. Ντροπιασμένος ο ήρωας αποφασίζει να πράξει το αδύνατο: να φέρει πίσω τη νεκρή από το σκοτεινό βασίλειο του Άδη. Επιστρέφοντας από εκεί, παραδίδει στον Άδμητο την πεπλοφορεμένη γυναίκα που συνοδεύει. Όταν το πέπλο σηκωθεί, ο Άδμητος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βουβό αίνιγμα.


Η συνύπαρξη τραγικών και κωμικών στοιχείων στο έργο, καθώς και το αινιγματικό τέλος του, προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση στο έργο πυροδότησε μια σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων, δίνοντας αφορμή στον συγγραφέα του «Αθηναϊκού Διαφωτισμού» να θίξει διαχρονικά ζητήματα: ποιος αξίζει περισσότερο να ζήσει, ποιος να πεθάνει, και για ποιο λόγο; Μπορεί η πραγματικότητα του θανάτου να ανατραπεί χωρίς συνέπειες;


Η Άλκηστη του Ευριπίδη, ακόμα κι όταν σηκώσει το πέπλο της, παραμένει ανεξιχνίαστη, έχοντας ως θεμελιακές της αρχές την αμφισημία και την πικρή ειρωνεία …


Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. (20.10.1940 – 24.1.2017)Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X