Πορτογαλία: Ξεπέρασε το 10% το δημοσιονομικό έλλειμμα

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας διογκώθηκε περαιτέρω, φτάνοντας το 10,6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 7,9% την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012, σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το στόχο της κυβέρνησης για φέτος, που είναι να περιοριστεί στο 5,5%, ανακοίνωσε η πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία INE.

Το έλλειμμα διογκώθηκε από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Banif με 700 εκατ. ευρώ (1,8% του πορτογαλικού ΑΕΠ), εξήγησε το INE. Η κίνηση έγινε ώστε η όγδοη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα ίδια κεφάλαιά της που έχουν καθοριστεί με βάση το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας από την Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε νωρίτερα ότι έστω κι εάν το έλλειμμα ξεπεράσει το 10% το πρώτο τρίμηνο, αυτό δεν θα αποτρέψει την επίτευξη του στόχου της Λισαβόνας να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5%. Το 2012 το έλλειμμα ανερχόταν στο 6,4%. Ο Γκάσπαρ σημείωσε πως εξαιρουμένης της δαπάνης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, το δημόσιο έλλειμμα περιορίζεται σε ένα επίπεδο “κοντά στο 8,7%

Σχετικά άρθρα