Αρχική / Υγεία / Οξεία σκωληκοειδίτιδα : Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει
Οξεία σκωληκοειδίτιδα : Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει thumbnail

Οξεία σκωληκοειδίτιδα : Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης και στη συνέχεια φλεγμονή αυτού με οίδημα και διάχυση μικροβίων στα τοιχώματα του καθώς επίσης και σε αυτή την περιοχή της κοιλιάς. Οφείλεται σε απόφραξη του αυλού από διογκωμένους λεμφαδένες γύρω από τη βάση της, κόπρανα, παράσιτα, καρκινοειδή και ξένα σώματα. Τα μικρόβια που υπάρχουν στον αυλό εισέρχονται στον βλεννογόνο και προκαλούν φλεγμονή του τοιχώματος, που μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωσή του, έξοδο κοπρανώδους υλικού και μικροβίων στην περιτοναϊκή κοιλότητα και πρόκληση περιτονίτιδας.


Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική αφαίρεση του προσαρτήματος. Η περιτονίτιδα, είναι  μια σοβαρή φλεγμονή της επένδυσης της κοιλιακής κοιλότητας (του περιτοναίου) που μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα με ισχυρά αντιβιοτικά. Η  σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά σπάνια κάτω από την ηλικία των 2 ετών και πιο συχνά στην ηλικία των 10-30.


Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;


Τα κλασικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνουν:


Οξύ πόνο κοντά στον ομφαλό ή στην άνω κοιλιακή χώρα που γίνεται απότομος καθώς κινείται στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα. Αυτό είναι συνήθως το πρώτο σημάδι.


Απώλεια της όρεξης


Ναυτία  ή εμετός  και αμέσως μετά ξεκινάει ο κοιλιακός πόνος


Υψηλός πυρετός


Άλλα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας :


Οξύς πόνος οπουδήποτε στο πάνω ή κάτω μέρος της κοιλιάς


Επώδυνη ούρηση


Σοβαρές κράμπες


Δυσκοιλιότητα ή διάρροια με αέρια


Αν έχετε κάποιο από τα αναφερόμενα συμπτώματα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην τρώτε, πίνετε, ή  χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα για τον πόνο διότι μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και  ρήξη.


Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη. Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι συχνά ασαφή ή  παρόμοια με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης, της ουροδόχου κύστης,  λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η νόσος του Crohn, η γαστρίτιδα, εντερική λοίμωξη, και προβλήματα ωοθηκών.


Για την διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας χρειάζεται :


Κοιλιακή εξέταση για τον εντοπισμό της φλεγμονής


Εξέταση ούρων για να αποκλειστεί  λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος


Εξέταση του ορθού


Εξέταση αίματος για να δούμε αν το σώμα καταπολεμά τη λοίμωξη


Αξονική τομογραφία ή υπέρηχος


Θεραπεία σκωληκοειδίτιδας


Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του προσαρτήματος, το οποίο ονομάζεται σκωληκοειδεκτομή, είναι η τυπική θεραπεία για σκωληκοειδίτιδα.


Εάν η σκωληκοειδίτιδα είναι καν υποψία, οι γιατροί τείνουν να σφάλουν προς την πλευρά της ασφάλειας και γρήγορα να αφαιρέσετε το προσάρτημα για να αποφευχθεί ρήξη του. Εάν το προσάρτημα έχει σχηματιστεί απόστημα, μπορεί να έχετε δύο διαδικασίες: μία για να στραγγίξει το απόστημα του πύου και υγρών, και αργότερα ένα να αφαιρέσετε το προσάρτημα.


Σκωληκοειδεκτομή: Τι να περιμένετε


Τα αντιβιοτικά δίνονται πριν από μια σκωληκοειδεκτομή για την καταπολέμηση πιθανής  περιτονίτιδας. Εντός 12 ωρών από την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί και να κινηθεί λίγο. Συνήθως, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες σε 2-3 εβδομάδες. Εάν η χειρουργική επέμβαση γίνει λαπαροσκοπικά,  η τομή είναι μικρότερη και η ανάκαμψη  ταχύτερη.


Μετά από μια σκωληκοειδεκτομή, καλέστε τον γιατρό σας αν έχετε:


Ανεξέλεγκτους εμετούς


Αυξημένο πόνο στην κοιλιά σας


Ζάλη  ή λιποθυμικές τάσεις


Αίμα στον εμετό ή τα ούρα σας


Αυξημένη πόνο και ερυθρότητα στην  τομή


Πυρετό


Πύον στο τραύμα


Μπορεί η σκωληκοειδίτιδα να προληφθεί;


Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί η σκωληκοειδίτιδα. Ωστόσο, η σκωληκοειδίτιδα είναι λιγότερο συχνή σε άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X