Αρχική / Υγεία / Έμφραγμα του μυοκαρδίου και επιτρεπόμενες σωματικές δραστηριότητες
Έμφραγμα του μυοκαρδίου και επιτρεπόμενες σωματικές δραστηριότητες thumbnail

Έμφραγμα του μυοκαρδίου και επιτρεπόμενες σωματικές δραστηριότητες

Αναγνώστρια μας ρωτά : Μετά από έμφραγμα μπορώ να κάνω βαριές δουλειές;Επιτρέπεται να μαζεύω ελιές, να κάθομαι στον ήλιο και να σηκώνω κοφίνια με σταφίδες;


Απαντά ο Γεώργιος Λάζαρος , επιμελητής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο»


Έμφραγμα του μυοκαρδίου σημαίνει νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς που οφείλεται σε απόφραξη μίας αρτηρίας, η οποία τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Κάποια εμφράγματα μπορεί να είναι πολύ μικρά και να μην έχουν καμία συνέπεια στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ κάποια άλλα μπορεί να είναι πολύ εκτεταμένα και να προκαλούν σοβαρή αναπηρία. Επομένως κάθε έμφραγμα και κατ επέκταση κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Εάν πρόκειται για πολύ πρόσφατο έμφραγμα, η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες πρέπει να είναι πολύ σταδιακή και κάτω από αυστηρή ιατρική επίβλεψη. Σε παλαιά εμφράγματα ο ασφαλέστερος τρόπος για να καθοριστεί ποιες είναι οι επιτρεπόμενες σωματικές δραστηριότητες είναι: 1) η κλινική εξέταση στην οποία θα ερωτηθεί ο εξεταζόμενος εάν έχει ενοχλήσεις στην καθημερινή του ζωή (πχ. πόνο στο στήθος, λαχάνιασμα, κλπ.), 2) το ηλεκτροκαρδιογράφημα στο οποίο ο ιατρός θα διαπιστώσει εάν υπάρχουν ισχαιμία ή αρρυθμίες και 3) το υπερηχογράφημα όπου θα διαπιστωθεί η έκταση της βλάβης που έχει υποστεί η καρδιά. Αφού έχουν συλλεχθεί όλες αυτές οι πληροφορίες, ακολουθεί μία δοκιμασία κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα, όπου σε ελεγχόμενο ιατρικό περιβάλλον και με ασφάλεια, θα καθοριστεί ποιες είναι οι δραστηριότητες που επιτρέπονται και ποιες είναι εκείνες οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων καρδιολόγος ο οποίος έχει πλήρη γνώση της περίπτωσης σας είναι εκείνος που θα σας καθοδηγήσει έγκυρα.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X