Αρχική / Υγεία / Βρέθηκε η πρωτεΐνη που προκαλεί την έλξη ωαρίου και σπερματοζωαρίου!
Βρέθηκε η πρωτεΐνη που προκαλεί την έλξη ωαρίου και σπερματοζωαρίου! thumbnail

Βρέθηκε η πρωτεΐνη που προκαλεί την έλξη ωαρίου και σπερματοζωαρίου!

 


Την πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην γονιμοποίηση, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη επιστρέπει στο ωάριο και στο σπερματοζωάριο να "συναντηθούν" κάνοντας έτσι το πρώτο ουσιώδες βήμα για τη σύλληψη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για βελτιωμένες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και για την ανάπτυξη νέου τύπου αντισυλληπτικών, που δεν θα είναι ορμονικά.


Μια πρωτεΐνη, με την ονομασία "Ιζούμο" που βρίσκεται στην επιφάνεια του σπερματοζωαρίου και μία παρόμοια με την ονομασία "Τζούνο" που βρίσκεται στην επιφάνεια του ωαρίου, την κατάλληλη στιγμή, αναγνωρίζουν η μία την άλλη και ξεκινά η γονιμοποίηση. Εκτιμάται ότι μία παρόμοια διαδικασία συμβαίνει κατά τη σύλληψη όλων των θηλαστικών.


Το 2005, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών είχε ανακαλύψει την "Ιζούμο" στην επιφάνεια των σπερματοζωαρίων (της έδωσε το όνομα ενός ιερού της Σιντοϊστικής θρησκείας που είναι αφιερωμένο στον γάμο). Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια ερευνών, εντοπίστηκε στη Βρετανία η ανάλογη πρωτεΐνη στο ωάριο, που "ζευγαρώνει" με την "Ιζούμο" στο σπερματοζωάριο και η οποία ονομάστηκε "Τζούνο" προς τιμήν της ρωμαϊκής θεάς της γονιμότητας.


Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου γενετικής Wellcome Trust Sanger, με επικεφαλής τον δρ. Γκάβιν Ράιτ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature" σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τις βρετανικές "Γκάρντιαν" και "Ιντιπέντεντ".


"Λύσαμε πλέον ένα μακρόχρονο μυστήριο στη βιολογία, εντοπίζοντας τα μόρια (πρωτεΐνες) που υπάρχουν σε όλα τα σπερματοζωάρια και ωάρια και τα οποία πρέπει να προσκολληθούν μεταξύ τους τη στιγμή της σύλληψης. Χωρίς αυτή την καθοριστική αλληλεπίδραση, η γονιμοποίηση δεν μπορεί να συμβεί" δήλωσε ο Γκάβιν Ράιτ.


Η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες για την ανάπτυξη ενός νέου τεστ γονιμότητας, με το οποίο θα ελέγχονται οι γυναίκες για το αν οι πρωτεΐνες "Τζούνο" των ωαρίων τους είναι φυσιολογικές. Αν διαπιστωθεί πρόβλημα, τότε θα προτιμάται η λύση της σπερματέγχυσης, κατά την οποία μεμονωμένα σπερματοζωάρια εισάγονται απευθείας στα ωάρια, παρακάμπτοντας έτσι το πρώτο στάδιο του "γάμου" των πρωτεϊνών "Ιζούμο" και "Τζούνο".


Κυρίως όμως, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μη ορμονικών αντισυλληπτικών (φαρμάκων ή εμβολίων), που θα στοχεύουν στην παρεμπόδιση του "ζευγαρώματος" αυτών των δύο πρωτεϊνών- μια μέθοδος που μπορεί να αξιοποιηθεί και για τον έλεγχο της γονιμότητας διαφόρων ζώων.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X