Αρχική / Υγεία / Το γενετικό χειρουργείο του μέλλοντος! Ποιες ασθένειες θα θεραπεύει;
Το γενετικό χειρουργείο του μέλλοντος! Ποιες ασθένειες θα θεραπεύει; thumbnail

Το γενετικό χειρουργείο του μέλλοντος! Ποιες ασθένειες θα θεραπεύει;

Την επέμβαση στον πυρήνα του κυττάρου και την αλλαγή δεδομένων του γενετικού υλικού με στόχο την πλήρη θεραπεία και μάλιστα δίχως φάρμακα, κατάφεραν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά σε θηλαστικό ειδικοί από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Οι επιστήμονες εφάρμοσαν για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη έγκρισή της τη μέθοδο διόρθωσης στο γενετικό υλικό (DNA), προκειμένου να βάλουν στη σωστή θέση το γενετικό του αλφάβητο και τελικά να θεραπεύσουν γενετική νόσο του ήπατος.


Το DNA έχει τέσσερα γράμματα (αζωτούχες βάσεις) τα A, G, C, T. Οταν αυτά βρίσκονται σε λάθος σειρά, τότε το γονίδιο είναι ελαττωματικό. Και φυσικά μπορεί να προκαλέσει διάφορα λειτουργικά προβλήματα στο όργανο όπου βρίσκεται. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας αναγραμματισμός στο DNA που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων του ήπατος μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.
Με τη νέα μέθοδο οι ειδικοί είναι πλέον σε θέση να κάνουν διορθώσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα και μάλιστα με τη νέα τεχνική μπορούν να διαγράψουν ανωμαλίες από το DNA εμβρύων ή ενηλίκων και να εξαφανίσουν μια για πάντα ασθένειες όπως το σύνδρομο Ντάουν, η χορεία του Χάντινγκτον, ακόμη και κάποιοι τύποι καρκίνου.
Η νέα τεχνική που ονομάζεται Crispr επιτρέπει στους επιστήμονες να κατασκευάσουν κομμάτια του ανθρώπινου γονιδιώματος και να τα τοποθετήσουν στην αλληλουχία του DNA με εξαιρετική ακρίβεια, σαν να έκοβαν και να έραβαν ένα κομμάτι ύφασμα. Για να εξηγήσουν την τεχνική, οι ειδικοί την παρομοιάζουν με τη διόρθωση λαθών σε μία τυπωμένη σελίδα βιβλίου. Εχουν τη δυνατότητα λοιπόν να αλλάξουν ορισμένα γράμματα από οποιαδήποτε σελίδα του βιβλίου χωρίς όμως να προκαλέσουν ορθογραφικά λάθη.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X