Αρχική / More / Αθλητικά / «Μέσα από τη δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα»
«Μέσα από τη δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» thumbnail

"Μέσα από τη δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα"

Ο Τραϊανός Δέλλας απέφυγε τα μεγάλα λόγια στη συνέντευξη – απολογισμό της προετοιμασίας. Υποσχέθηκε ότι και πέρσι. Πολύ δουλειά για να επιστρέψει η ΑΕΚ εκεί που πρέπει.

Ο 38χρονος προπονητής παραδέχθηκε ότι η φετινή ομάδα είναι πιο ποιοτική, άρα και το έργο του πιο εύκολο, αποκάλυψε πως θα γίνει μεταγραφή μόνο αν βρεθεί κάτι το εξαιρετικό και ξεκαθάρισε πως πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα.

Ο "Κολοσσός" εμφανίστηκε ήρεμος, αποφασισμένος και σίγουρος. Δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες για την περσινή σεζόν και νιώθει πως έχει ότι χρειάζεται για να πετύχει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Κύριε Δέλλα θα μας κάνετε ένα μικρό απολογισμό της προετοιμασίας μέχρι στιγμής;

"Είμαστε σχεδόν στα μισά της δουλειάς, μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Είμαι ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα εικόνα που έχω από την ομάδα, με την προσπάθεια των παιδιών, με τη δουλειά που έχουμε κάνει. Δεν είχαμε κανέναν απρόοπτο τραυματισμό εκτός του Σοϊλέδη. Αλλά από εκεί και πέρα έχουμε δουλειά. Δεν σταματάμε και έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε".

– Η διαφορά ποιότητας που υπάρχει στο ρόστερ, κάνει πιο εύκολο το έργο σου;

"Αναμφισβήτητα το βλέπετε και μόνοι σας. Τα παιδιά κατανοούν περισσότερα πράγματα απ’ ότι πέρυσι. Χωρίς να θέλω να μειώσω τα παιδιά που ήταν πέρυσι. Φέτος έχουν παραπάνω παραστάσεις και αυτό κάνει πιο εύκολο για μένα, να πάω ένα βήμα παραπάνω σ’ αυτά που θέλω να δείξω στην ομάδα".

– Ποιο είναι το στοιχείο που θέλεις να βάλεις στην ομάδα και ποιο είναι αυτό που ακόμα χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά;

"Έχουν έρθει στην ομάδα πολλά νέα παιδιά. Θα πρέπει να γνωριστούν μεταξύ τους. Να γνωριστούν ποδοσφαιρικά, ακόμα και το πώς κτυπάει ο καθένας την μπάλα. Αυτό θέλει λίγο χρόνο. Στοιχεία όπως το πρέσινγκ που θέλουμε φέτος, σιγά – σιγά τα παιδιά προσπαθούν να κάνουν παρόλη την κούραση από τις πολλές και δύσκολες προπονήσεις. Ένα άλλο στοιχείο που θέλω να έχει η ομάδα μου, είναι η καλή κατοχή της μπάλας. Και με την ποιότητα που έχουν τα παιδιά, πιστεύω πως φέτος θα είναι πιο εύκολα".

– Η εικόνα ειδικά στο πρώτο ημίχρονο στο φιλικό με τη Νίκη ήταν αρκετά πειστική. Αυτό σας έδωσε αυτοπεποίθηση;

"Θεωρώ πως ναι. Δε θέλω όμως να μένω ούτε σ’ ένα παιχνίδι ή ούτε σε μια καλή εμφάνιση, ούτε σ’ ένα καλό ημίχρονο, ούτε σε μια κακή εμφάνιση. Πάντα κοιτάζω και τα θετικά και τα αρνητικά από ένα παιχνίδι. Τα αρνητικά κοιτάζουμε καθημερινά στις προπονήσεις να τα δουλεύουμε και να τα διορθώνουμε. Και να κατακτάμε τα θετικά μας, να τα εμπλουτίζουμε έτσι ώστε αυτό να έρχεται αθροιστικά και να τα βγάζουμε σε κάθε παιχνίδι. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, λάθη θα γίνονται πάντα και πάντα θα υπάρχει κάτι να βελτιώνουμε και να δουλεύουμε καθημερινά".

– Με δεδομένο πως υπάρχουν στο ξεκίνημα της σεζόν τα ματς Κυπέλλου, πότε θα είναι απολύτως έτοιμη η ομάδα;

"Σίγουρα δεν θα είμαστε 100% έτοιμοι. Θα πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο πρωτάθλημα. Από τη στιγμή που συμμετέχουμε και στο Κύπελλο, θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Αλλά από εκεί και πέρα ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα, προκειμένου η ομάδα να επιστρέψει εκεί που αξίζει".

– Υπάρχει προοπτική παίκτες απ’ αυτό το ρόστερ να βρίσκονται και στη Super League;

"Αναμφισβήτητα και ηλικιακά και από πλευράς ποιότητας. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ καλός. Έχουμε επιλέξει επί το πλείστον παίκτες Έλληνες, που μπορούν άνετα και μέσα από τη δουλειά, να έχουμε να έχουμε πολύ καλό κορμό για του χρόνου".

– Φέτος έχετε και νέους συνεργάτες στο επιτελείο σας. Πως είναι το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας;

"Είναι συνεργάτες. Συν-εργαζόμαστε όλοι μαζί για το καλό της ομάδας και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα πρόσωπα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, το θέμα είναι η καλή συνεργασία. Και ευτυχώς αυτό που έχετε και εσείς διαπιστώσει είναι πως το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό. Όλοι είναι κοντά. Όλοι θέλουν το καλό της, από την κεφαλή μέχρι και τον φροντιστή. Είμαστε όλοι αγαπημένοι, δουλεύει ο καθένας στον τομέα που έχει αναλάβει και αυτό ελπίζουμε να αποτυπωθεί και στο γήπεδο και στο αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν".

– Υπάρχει πιθανότητα να γίνει άλλη μεταγραφική κίνηση;

"Εννοείται πως δεν θα πω κάτι τέτοιο. Οι μεταγραφές τελειώνουν στις 31 Αυγούστου και αν υπάρξει κάτι εξαιρετικό, υπάρχει ο κύριος Μιλοβάνοβιτς. Μιλάμε καθημερινά μαζί, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και θα δούμε αν συμβεί αυτό. Από την στιγμή που έχω αυτό το ρόστερ, αυτοί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο".

– Το ρόστερ θα μείνει με τον αριθμό που ήθελες από… πέρσι (25-26);

"Εκεί θα είμαστε. Δεν νομίζω να ξεφύγουμε όπως πέρυσι που ήμασταν υπεράριθμοι και η δουλειά δεν μπορούσε να βγει. Θα είναι ένα ρόστερ ευέλικτο, που περίπου σε κάθε θέση θα έχουμε δυο παίκτες ισάξιους. Για να μπορείς να δουλέψεις καλύτερα, για να υπάρχει καλύτερος ανταγωνισμός και για να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα".

– Θα διατηρήσεις την τετράδα των τερματοφυλάκων;

"Νομίζω πως ναι. Και οι τέσσερις είναι σε καλό επίπεδο. Χρειάζονται σίγουρα ακόμα δουλειά. Ένα στοιχείο που θέλω πολύ φέτος, είναι ο τερματοφύλακας να συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι. Πράγμα που ίσως τα παιδιά μέχρι πέρσι δεν τα είχαν δουλέψει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και οι τέσσερις πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ομάδας, όταν χρειαστεί".

– Κόντρα στη Νίκη Βόλου η ΑΕΚ συνδύασε το αποτέλεσμα με το καλό ποδόσφαιρο. Η ιδιαιτερότητα της κατηγορίας, επιτρέπει έναν τέτοιο συνδυασμό;

"Το αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο, είναι το πρωτεύον. Για να έρθει ένα αποτέλεσμα θα πρέπει να το έχεις σχεδιάσει και να το έχεις δουλέψει. Και τα αποτελέσματα που θέλω να παίρνουμε, θα πρέπει να είναι βάση σχεδίου. Από εκεί και πέρα ένα ματς μπορεί να ξεφύγει από το σχέδιο και το πλάνο. Από εκεί και πέρα σε διάρκεια χρόνου αν έχεις ένα πλάνο σαν ομάδα, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό".

– Σκοπεύεις να δουλέψεις και άλλους σχηματισμούς;

"Σίγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ ένα σύστημα ή σ’ ένα σχηματισμό. Οι παίκτες που έχουμε, θεωρώ πως μπορούν να ανταποκριθούν και σ’ άλλα συστήματα. Αλλά αυτά είναι πράγματα που θα δουλευτούν στη συνέχεια. Έχω δώσει μεγαλύτερο βάρος σε συγκεκριμένο σχηματισμό, ο οποίος μέσα στο παιχνίδι μεταλλάσσεται αρκετές φορές".

– Η τετράδα όμως στην άμυνα θα μείνει σταθερή…

"Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει της μόδας η τριάδα στην άμυνα. Είναι κάτι που το έχω σκεφτεί. Είναι όμως νωρίς ακόμα να πάμε εκεί. Η ομάδα είναι ακόμα καινούργια, δεν έχουμε δέσει μεταξύ μας. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σύστημα. Το έχω παίξει ως ποδοσφαιριστής. Αλλά θα πρέπει πρώτα να μπολιαστούν μεταξύ τους και από εκεί και πέρα θα δούμε αν θα πάμε και σ’ αυτό το σύστημα".

– Μετά από έναν χρόνο εμπειρίας στον πάγκο, δείχνεις πιο άνετος, πιο χαλαρός. Υπάρχει κάτι που σε αγχώνει ενόψει και του στόχου της ανόδου;

"Καλώς ή κακώς επειδή η ΑΕΚ έχει βρεθεί εδώ, υπάρχει το πρέπει. Ούτε πέρυσι ήμουν αγχωμένος, άσχετα αν φαινόμουν πιο νευρικός. Πάντα πιστεύω στη δουλειά. Και μέσα από την δουλειά θεωρώ πως μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Και πάντα θέλω μέσα από τη δουλειά να βγαίνει το αποτέλεσμα. Στο ποδόσφαιρο και ο αντίπαλος δουλεύει και σε κάποια πράγματα υπάρχει και ο παράγοντας τύχη. Αλλά θεωρώ πως όσο περισσότερο δουλεύουμε, τόσο περισσότερο τύχη έχουμε. Κάτι που λέω στους ποδοσφαιριστές μου είναι πως ο αντίπαλος θα έχει στοιχεία που και εμείς θα πρέπει να τα έχουμε στον υπέρτατο βαθμό. Όπως η αγωνιστικότητα, το πάθος, η διάθεση. Αν πάμε με την λογική μόνο πως είμαστε ΑΕΚ και έχουμε ποιότητα σαν ομάδα μόνο, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα. Όπως δημιουργήθηκαν και πέρυσι, όταν δεν είχαμε αυτή την λογική. Όταν θεωρήσαμε πως ο αντίπαλος είναι μικρός ή κάποια παιχνίδια θα είναι εύκολα. Ο αντίπαλος θα περιμένει πάντα την ΑΕΚ μ’ αυτά τα στοιχεία που προανέφερα. Αν τα έχουμε και εμείς και επειδή είμαστε ΑΕΚ και έχουμε ποιότητα και έχουμε καλύτερους παίκτες, τότε θα έχουμε ευκολότερο έργο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα άθλημα που μπορείς να πεις ένα και ένα κάνουν δυο. Συμβαίνουν πολλά. Αλλά αν έχουμε τα ίδια στοιχεία που θα έχει και ο αντίπαλος, δεν θα έχουμε πρόβλημα".

– Απέναντι σ’ έναν μεγάλο αντίπαλο όπως είναι η Ρόμα, τι είναι αυτό που περιμένεις να  βγάλει η ομάδα στο γήπεδο;

"Σίγουρα όλα αυτά που δουλεύουμε στις προπονήσεις. Οι παίκτες έχουν ένα κίνητρο παραπάνω, παρόλο που θεωρώ πως σε κάθε ματς πρέπει να έχουν κίνητρο. Παίζουν με μια πολύ μεγάλη ομάδα. Το φιλικό αυτό είναι και ένα σημάδι πως η ΑΕΚ, ασχέτως που βρίσκεται, η αίγλη που έχει στην Ευρώπη υπάρχει ακόμα. Και είναι και μια πρόκληση για τα παιδιά να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ομάδα. Περιμένω λοιπόν να βγάλουν στο γήπεδο όλα αυτά που έχουν δουλέψει. Να βγάλουν το ταλέντο τους, γιατί ταλέντο υπάρχει αρκετό. Το αποτέλεσμα πάντα με ενδιαφέρει. Όταν αγωνίζεσαι στην ΑΕΚ και εκπροσωπείς την ΑΕΚ, πάντα το αποτέλεσμα παίζει ρόλο. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε πως αντιδρούν οι παίκτες, απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους. Αλλά και πάλι αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελά. Είναι φιλικά παιχνίδια και δεν κοστίζουν κάτι. Μπορούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα. Και αυτά να τα δουλέψουμε. Τα θετικά να τα κρατάμε, τα αρνητικά να τα δουλεύουμε και παιχνίδι με παιχνίδι να γινόμαστε καλύτεροι".

– Πέρυσι τέτοια εποχή είχες πει ότι θέλεις να "σκοτώσεις" τον ποδοσφαιριστή μέσα σου. Έναν χρόνο μετά το έχεις πετύχει;

"Προσπαθώ με τους παίκτες μου να είμαι κοντά. Γιατί έτσι μπορώ να πάρω περισσότερα απ’ αυτούς. Όταν φτάνει η ώρα της δουλειάς, δεν υπάρχει μέσα μου ποδοσφαιριστής. Υπάρχει ο άνθρωπος που πρέπει να δείξει σ’ αυτά τα παιδιά, αυτά που πρέπει να βγάλουν μέσα στο γήπεδο. Και πέρυσι το έκανα, άσχετα αν δεν φαινόταν. Δεν είναι πολύ εύκολο, παλεύω μέσα μου πολλές φορές. Αλλά η δουλειά μου είναι τέτοια που πρέπει πλέον να δίνω και όχι να παίρνω".

– Θα μας πεις δυο λόγια και για τα πιο νέα παιδιά όπως ο Σβάρνας, ο Ζόριτς, ο Φαγιέ;

"Φέτος είχαμε το πλεονέκτημα να επιλέξουμε τους παίκτες που θέλαμε για συγκεκριμένες θέσεις, κάτι που πέρυσι μας δυσκόλεψε λίγο. Αυτά τα παιδιά έχουν επιλεγεί με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας. Για κάποια παιδιά μια τέτοια προετοιμασία δεν είναι εύκολη. Αλλά μέσα από την καθημερινή τριβή και τον ανταγωνισμό μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν. Και η ΑΕΚ το ίδιο. Είναι νεαρά παιδιά με ταλέντο. Ότι γνώση μπορώ να δώσω, θα τη δώσω. Δεν φτάνει όμως μόνο ο πομπός. Αυτός που μεταδίδει γνώση. Είναι και κατά πόσο ο παίκτης μπορεί να αντιληφθεί τα πράγματα που λέει ο προπονητής και οι συνεργάτες του. Και όσο πιο γρήγορο καταλαβαίνει, τόσο καλύτερα είναι γι αυτόν. Είναι κουραστικό για τον προπονητή και είναι κουραστικό και για όλη την ομάδα, να επαναλαμβάνει συνέχεια τα ίδια πράγματα και αυτό που μεταδίδει δεν περνάει".

– Στην προπόνηση μιλάς αρκετές γλώσσες…

"Είναι και αυτό ένα στοιχείο. Το να μπορώ να επικοινωνώ κατευθείαν με τον παίκτη, είναι καλό και για μένα και για τον παίκτη. Να μην μπαίνει μεταφραστής στην μέση. Η επικοινωνία ανάμεσα στον προπονητή και τον παίκτη, είναι εξαιρετικά σημαντική. Έτσι έρχεται ο ποδοσφαιριστής κοντά στον προπονητή και αυτή η σχέση μετρά πολύ στο γήπεδο".

– Αν μπορούσες να απευθυνθείς κατευθείαν στον κόσμο της ΑΕΚ, τι θα του έλεγες να περιμένει από την ομάδα τη νέα σεζόν;

"Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, αλλά πολύ περισσότερο πέρυσι. Δεν μου αρέσουν τα λόγια τα παχιά. Όσοι βρισκόμαστε γύρω από την ομάδα και δεν εννοώ μόνο τους ποδοσφαιριστές, όλοι προσπαθούν για το καλύτερο. Να φέρουν την ομάδα εκεί που την έχει γνωρίσει ο κόσμος της. Εκεί που την έχει απολαύσει. Στη μεγάλη κατηγορία. Και σιγά – σιγά θα φτάσουμε εκεί που όλοι επιθυμούμε, με τίτλους, με καλές εμφανίσεις, με την ΑΕΚ στην Ευρώπη. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις τον λόγο σου, είναι να μην τον δώσεις ποτέ. Ας αφήσουμε στην άκρη τα μεγάλα λόγια. Ας είμαστε ταπεινοί, ας δουλέψουμε πολύ και μέσα από τη δουλειά μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα".

– Η ΑΕΚ θα θυσιάσει το καλό ποδόσφαιρο, για το αποτέλεσμα;

"Φέτος ο στόχος είναι η άνοδος στην κατηγορία. Δεν μπορείς να το κάνεις πάντα και δεν μπορεί να συμβεί πάντα το καλό ποδόσφαιρο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πάντα, είναι να έχεις ένα πλάνο στο παιχνίδι σου. Αυτό θέλω να το εμφυσήσω στην ομάδα. Με κάποια στοιχεία όπως η κατοχή της μπάλας, το πρέσινγκ, κοντά οι γραμμές. Αν αυτά τα έχεις σε διάρκεια χρόνου και το αποτέλεσμα θα έρθει και το καλό ποδόσφαιρο. Μέσα στην διάρκεια της σεζόν θα έρθει και το στραβό αποτέλεσμα και μια κακή μέρα. Το θέμα είναι εμείς να κρατάμε ισορροπίες. Ούτε στα καλά να πετάμε στον αέρα, ούτε στα κακά να πηγαίνουμε κάτω από την γη. Μόνο μέσα από την ηρεμία μπορείς να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα και να έχεις καθαρή εικόνα και όχι μέσα από τον πανικό".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X