Αρχική / Υγεία / Μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία: Όσα πρέπει να ξέρεις
Μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία: Όσα πρέπει να ξέρεις thumbnail

Μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία: Όσα πρέπει να ξέρεις

Γράφει η Έλενα Κεφάλα – χειρουργός οφθαλμίατρος

Το εμμετρωπικό μάτι είναι απλοποιημένα το μάτι στο οποίο όταν προσπίπτει μία παράλληλη δέσμη φωτεινών ακτίνων, αυτή εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Το μάτι αυτό βλέπει καθαρά χωρίς βοηθήματα όρασης.Όταν αυτή η αρμονική σχέση δεν υπάρχει, τότε μία προσπίπτουσα δέσμη ακτίνων δεν εστιάζεται επάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά ή πίσω από αυτόν.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αμετρωπία και συνεπάγεται θολή όραση.
Μυωπία


Στο μυωπικό μάτι η δέσμη των φωτεινών ακτίνων δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε ένα σημείο μπροστά από αυτόν.
Έτσι το μυωπικό μάτι δεν μπορεί να διακρίνει με ευκρίνεια τα μακρινά αντικείμενα και ο μύωπας βλέπει θολά μακριά, αλλά καθαρά κοντά.
ΥπερμετρωπίαΣτο υπερμετρωπικό μάτι η δέσμη των φωτεινών ακτίνων εστιάζεται σε ένα σημείο πίσω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα ο υπερμέτρωπας να βλέπει θολά και μακριά και κοντά.
ΑστιγματισμόςΟ αστιγματισμός οφείλεται σε ανατομική ανωμαλία του κερατοειδούς και σπανιότερα του φακού του ματιού. Έτσι μια παράλληλη δέσμη ακτίνων, που προσπίπτει στο μάτι, δεν συγκλίνει σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς αλλά σε διάφορα σημεία , άλλα μπροστά και άλλα λίγο πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
Το αποτέλεσμα είναι μία συγχυτική εικόνα του αντικειμένου που κοιτάμε. (σχήματα των αμετρωπιών στις σελίδες 46-49 του Δαμανάκι)
ΠρεσβυωπίαΒασικό σύμπτωμα της πρεσβυωπίας είναι η μειωμένη όραση για κοντά. Το άτομο δυσκολεύεται να διαβάσει και κουράζεται μετά από σύντομο διάστημα κοντινής εργασίας. Η πρεσβυωπία οφείλεται σε μείωση της προσαρμοστικής ικανότητας του ματιού. Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει με την πάροδο των ετών σε όλους τους ανθρώπους, συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών.


Πηγή: http://lasermiopias.gr/


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X