Αρχική / Υγεία / Kαρκίνος μαστού: Τι συνέβη στις γυναίκες μετά την αποκάλυψη Τζολί
Kαρκίνος μαστού: Τι συνέβη στις γυναίκες μετά την αποκάλυψη Τζολί thumbnail

Kαρκίνος μαστού: Τι συνέβη στις γυναίκες μετά την αποκάλυψη Τζολί


Στο «παράδειγμα της Αντζελίνα Τζολί» αποδίδουν οι βρετανοί γιατροί τη ραγδαία αύξηση του γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στη Βρετανία.
Σε έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού του Νοσοκομείου Σεν Μέρι, στο Μάντσεστερ, οι περισσότεροι γονιδιακοί έλεγχοι BRCA1 πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2013, δύο μήνες μετά την περίφημη επιστολή της αμερικανίδας ηθοποιού στους New York Times.
Όπως επισημαίνουν, σε διάστημα μόλις ενός έτους και λίγων μηνών, όσος καιρός δηλαδή έχει περάσει από τη μέρα που η Αντζελίνα Τζολί δημοσιοποίησε την απόφαση της να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή, οι ειδικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί προκειμένου να μάθει εάν έχει γενετική προδιάθεση να εμφανίσει καρκίνο του μαστού έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Βρετανία.
«Η αποκάλυψη της Τζολί ότι οι εξετάσεις τις έδειξαν μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 (και άρα γενετικά προδιάθεση για καρκίνο του μαστού) και γι' αυτό αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή μπορεί να είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ανάλογες αποκαλύψεις οποιουδήποτε άλλου διασήμου, πιθανότατα λόγω της εικόνας της ως λαμπερής και δυνατής γυναίκας», επισημαίνει στην Guardian ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Γκάρεθ Εβανς.


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X