Αρχική / More / Αθλητικά / Λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια thumbnail

Λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Του Κώστα Βουτσαδάκη

Βρέθηκε στο «παρά πέντε» λύση στη νομική εμπλοκή για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει η «Αγορά»

Υπεγράφη σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για την ενεργοποίηση του νόμου. Το ζήτημα που καθυστερούσε την υπογραφή της ΚΥΑ, ήταν ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προβλέπει διαφορετικές προϋποθέσεις για την απώλεια της ρύθμισης από αυτές που θέτει ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών σε Δημόσιο και Ταμεία. 

Ωστόσο, οι δύο ρυθμίσεις είναι απόλυτα συνδεδεμένες, δεδομένου ότι προϋπόθεση για την ρύθμιση ή διαγραφή οφειλών προς τράπεζες είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον βέβαια υπάρχουν.

Η μεταβατική λύση που δόθηκε προβλέπει ότι έως ότου συγκροτηθεί και λειτουργήσει ηλεκτρονικός κόμβος αλληλοενημέρωσης, κάθε φορέας θα ενημερώνει τους υπόλοιπους (ακόμη και με φαξ) για την τήρηση ή μη της ρύθμισης.

Η ΚΥΑ ρυθμίζει επίσης τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβάλουν στις τράπεζες οι οφειλέτες (κατάσταση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων με την αντικειμενική τους αξία, των κινητών περιουσιακών στοιχείων όπως καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αποτύπωση των υποχρεώσεών τους δηλώσεις Ε1, Ε3, Ε5, Ε9, εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, κ.α.)

Ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια δίνει κίνητρα στις τράπεζες προκειμένου να διαγράψουν τουλάχιστον το 50% της οφειλής ή το ποσό που απαιτείται προκειμένου το υπόλοιπο της οφειλής να μην υπερβαίνει το 75% της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη.

Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X