Οργή στην Ιταλία για τα επεισόδια

Διαβάστε ακόμα:
Η Ρώμη μετράει πληγές απ’ την επέλαση των χούλιγκανς (videos+photos)
Τα απίστευτα επεισόδια που είχαμε στην Ρώμη από Ολλανδούς χούλιγκανς στο περιθώριο του αγώνα της Ρόμα με τη Φέγενορντ έχουν πολιτικές προεκτάσεις και όχι μόνο… Οι Ιταλοί ζητούν μάλιστα αποζημίωση από το ολλανδικό κράτος ύψους 2,8εκ. ευρώ γα τις ζημιές, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι ζήτησε να τιμωρηθούν αυστηρά οι ταραξίες που προκάλεσαν ζημιές σε ιστορικά μνημεία της πόλης, ενώ περιμένει και μια συγνώμη από την Φέγενορντ! Οι Ιταλοί κάνουν λόγο για ζημιές ύψους 3εκ. ευρώ… «Ντρέπομαι ως Ολλανδός και ως φίλαθλος», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της ομάδας του Ρότερνταμ.
Την οργή των Ιταλών εξέφρασε και ο δήμαρχος της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο, ο οποίος είπε: «Πολλοί οργανισμοί, τράπεζες, επιχειρήσεις με έχουν ήδη καλέσει από το βράδυ της Πέμπτης καθώς θέλουν να παρέμβουν οικονομικά και να καλύψουν της ζημιές. Εγώ όμως πιστεύω ότι ισχύει το ρητό “όποιος σπάει πληρώνει”, συνεπώς η ομάδα της Φέγενορντ και η Ολλανδία είναι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σε αυτή την πόλη. Τί θα συνέβαινε εάν είχαμε πάει εμείς στην Ολλανδία και είχαμε κάνει αντίστοιχες καταστροφές».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Ρώμης, Ροζάριο Τσέρα, ανέφερε πως η οικονομική ζημιά που είχαν οι καταστηματάρχες στην «αιώνια πόλη» υπολογίζονται σε 3.000.000 ευρώ. Πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Όλα αυτά μετά την καταγραφή των ζημιών σε ιστορικά μνημεία της πόλης.
Όπως είπαμε οι Ιταλοί ζητούν αποζημίωση από το ολλανδικό κράτος ή από τη Φέγενορντ. Συγκεκριμένα, η ένωση καταναλωτών της γειτονικής χώρας προτίθεται να καταθέσει μήνυση εναντίον του ολλανδικού κράτους, ζητώντας το ποσό των 2,8 εκ. ευρώ ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσαν οι φίλοι της Φέγενορντ στην πόλη της Ρώμης… Οι ιταλικές αρχές φέρεται να έχουν έρθει μάλιστα σε επικοινωνία με την ολλανδική πρεσβεία και απαιτούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι οπαδοί της Φέγενορντ. Από την πλευρά των Ολλανδών δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη θέση…
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε: «Περιμένω μία συγγνώμη από την Φέγενορντ. Έχουν συλληφθεί ήδη αρκετοί και θα τιμωρηθούν αυστηρά. Οι Ιταλοί δεν συμπεριφέρονται έτσι όταν πάνε σε άλλες χώρες. Είναι απαράδεκτο μία ολόκληρη πόλη να βρίσκεται σε ομηρία εξαιτίας ενός γκρουπ ανθρώπων που προκάλεσαν ζημιές σε ιστορικής σημασίας τοποθεσίες».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Φέγενορντ, Έρικ Γκούντε ανέφερε πως η ομάδα δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη, αλλά τόνισε ότι ντρέπεται για όσα έγιναν στην Ρώμη!«Έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά είμαστε υπερήφανοι για την καλή εμφάνιση της ομάδας εντός γηπέδου και από την άλλη υπάρχει απέχθεια για ένα γκρουπ οπαδών που, σε αντίθεση με τους πραγματικούς υποστηρικτές, πήγε στη Ρώμη με εντελώς διαφορετικές προθέσεις και προκάλεσαν ζημιές στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης», τόνισε ο Έρικ Γκούντε, και συμπλήρωσε: «Ήταν μία απαράδεκτη συμπεριφορά από ένα μάτσο ανεγκέφαλους από τους οποίους η Φέγενορντ κρατάει αποστάσεις και τους οποίους καταδικάζει ο οποιοσδήποτε υγιής Ολλανδός φίλαθλος. Την ίδια ώρα στις εξέδρες του “Ολίμπικο” υπήρχαν 6.000 οπαδοί της Φέγενορντ που συμπεριφέρθηκαν με τρόπο υποδειγματικό δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου ατμόσφαιρα. Ο τρόπος με τον οποίο στήριξαν την ομάδα μέσα στο γήπεδο μας κάνει υπερήφανους ενώ την ίδια ώρα είναι πολύ θλιβερό να βλέπουμε ότι υπάρχει κόσμος που ταξιδεύει για να δει την ομάδα με εντελώς “διαφορετικές” προθέσεις από το να υποστηρίξει. Παρόλα αυτά, δεν μιλάμε για ένα πρόβλημα που ένας σύλλογος μπορεί να επιλύσει. Είμαστε υπεύθυνοι για το πώς συμπεριφέρονται οι οπαδοί εντός γηπέδου. Είχαμε εργαστεί για εβδομάδες για την παρουσία των οπαδών μας στις εξέδρες του Ολίμπικο και όλα δούλεψαν στην εντέλεια. Ανεξάρτητα πάντως από το γεγονός ότι η Φέγενορντ δεν έχει ευθύνη για τη συμπεριφορά αυτών των οπαδών, εγώ ως Ολλανδός και παθιασμένος με το ποδόσφαιρο άφησα σήμερα την Ιταλία έχοντας το αίσθημα της ντροπής».
Να αναφέρουμε πως για τα επεισόδια έγιναν συλλήψεις 25 οπαδών της Φέγενορντ… 

Σχετικά άρθρα