Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Θεραπεύεται η λεύκη;
Θεραπεύεται η λεύκη; thumbnail

Θεραπεύεται η λεύκη;

Η λεύκη είναι μία δερματοπάθεια που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, αλλά πολύ λίγα γνωρίζουμε για αυτήν. Είναι μεταδοτική; Προκαλείται όντως από την έκθεσή μας στον ήλιο; Ο κύριος Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Γράφει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος

-Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μία διαταραχή του χρώματος του δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων , των κυττάρων δηλαδή  που παράγουν την μελανίνη. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος. Η ασθένεια προσβάλλει 0,5-1% του πληθυσμού. Το 50% αυτών, εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 τους χρόνια. Προσβάλλει με την ίδια συχνότητα και τα δύο φύλα αλλά και όλες τις φυλές.

-Που οφείλεται η εμφάνιση της λεύκης;
Η αιτία της λεύκης είναι άγνωστη. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ασθενείς με λεύκη κληρονομούν 3 γονίδια, τα οποία τους κάνουν ευαίσθητους στον αποχρωματισμό του δέρματος. Η πλέον διαδεδομένη θεωρία για την αιτία της λεύκης, είναι αυτή, η οποία διατυπώνει την άποψη ότι η λεύκη είναι αυτοάνοση νόσος, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός θεωρεί τα μελανοκύτταρα του ξένα, στρέφεται κατά αυτών και τα καταστρέφει μέσω κυτοκινών. Έτσι η λεύκη παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως γυροειδή αλωπεκία, κάποιες θυρεοειδοπάθειες, και άλλα, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος αυτής της συνύπαρξης.

Άλλη θεωρία, διατυπώνει την άποψη ότι τα μελανοκύτταρα, αυτοκαταστρέφονται. Κάποιοι ασθενείς, αναφέρουν την εμφάνιση της λεύκης μετά από κάποιο stress ή έγκαυμα, αλλά αυτά τα γεγονότα είναι μάλλον τυχαία, μια και δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά ως αίτια της λεύκης. έχουν Το νόσημα φαίνεται να εμπλέκεται και με την κληρονομικότητα, μια και παιδιά γονιών με λεύκη, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και αυτά την διαταραχή (30% των πασχόντων, έχουν κάποιο μέλος της οικογένειας τους με λεύκη).

-Ποια είναι τα συμπτώματα της λεύκης;

Η λεύκη παρουσιάζεται συνήθως με τρεις  μορφές. Η πρώτη από αυτές είναι η εστιακή μορφή η οποία εμφανίζεται με κηλίδες σε μία ή σε λίγες περιοχές, η δεύτερη είναι τμηματική που περιλαμβάνει κηλίδες μόνον σε ένα ημιμόριο του σώματος και η τρίτη είναι η γενικευμένη μορφή η οποία είναι και η πιο κοινή μορφή, με συμμετρικές κηλίδες και στα 2 ημιμόρια του σώματος. Οι δύο πρώτες μορφές συνήθως δεν επεκτείνονται και για την τρίτη μορφή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πορεία της.

-Πώς θεραπεύεται η λεύκη;

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας, εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος τους και την εντόπιση τους. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργικές. Απαραίτητο συμπλήρωμα της θεραπείας, είναι η χρήση αντηλιακών, ικανών να προστατεύουν τον ασθενή από ηλιακά εγκαύματα, αλλά και να μην επιτρέπουν την έντονη αντίθεση μεταξύ φυσιολογικού και πάσχοντος δέρματος. Η επικάλυψη των βλαβών με κάποιο make-up, δεν είναι βλαπτική και εφόσον ο ασθενής το επιλέξει, μπορεί άφοβα να το χρησιμοποιήσει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X