Πώς συνδέεται ο θυρεοειδής με τους πονοκεφάλους;  thumbnail

Πώς συνδέεται ο θυρεοειδής με τους πονοκεφάλους;

Άνθρωποι με ημικρανίες και πονοκεφάλους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υποθυρεοειδισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικής ορμόνης (thyroid hormone). Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις στη διάθεση, αύξηση βάρους, τριχόπτωση, κούραση, δυσκοιλιότητα και ασταθή έμμηνο ρύση σύμφωνα με ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Cincinnati.


Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια στα πλαίσια ενός ιατρικού πρότζεκτ παρατήρησης.


Όσοι είχαν προϋπάρχουσες διαταραχές με πονοκεφάλους – όπως αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache) και κεφαλαλγία τάσεως (tension headache) αντιμετώπιζαν κατά 21% μεγαλύτερο κίνδυνο υποθυρεοειδισμού. Και για ανθρώπους με διαταραχή με ημικρανίες το ρίσκο ήταν μεγαλύτερο κατά 41%.


Τα ευρήματα συνιστούν ότι όσοι υποφέρουν από ημικρανίες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στον υποθυρεοειδισμό. Παρόλα αυτά η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η μια πάθηση προκαλεί την άλλη.


Οι ημικρανίες χτυπούν περίπου το 12% των Αμερικανών, ο υποθυρεοειδισμός το 2% και σπάνια απειλούν τη ζωή αλλά ενδέχεται να συνεπάγονται χαμηλή ποιότητα ζωής χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.


Το τι μπορεί να συνδέει τους πονοκεφάλους με τον υποθυρεοειδισμό δεν είναι ξεκάθαρο.


"Πιθανολογείται ότι η ανάπτυξη του υποθυρεοειδισμού σε έναν ασθενή με πονοκεφάλους μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη συχνότητα των πονοκεφάλων, αφού προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού ελαττώνει τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Οι γιατροί οφείλουν να είναι περισσότερο σε εγρήγορση ώστε να κάνουν εξετάσεις για υποθυρεοειδισμό σε όσους ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους." σημειώνει ο Vincent Martin, Καθηγητής Ιατρικής, ένας από τους επικεφαλής του Κέντρου για τους Πονοκεφάλους και τους Πόνους στο Πρόσωπο, στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Gardner και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.


Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στη βάση του λαιμού που αποτελεί μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Οι θυρεοειδικές ορμόνες ελέγχουν τον ρυθμό πολλών από τις δραστηριότητες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών και του πόσο γρήγορα καίει κανείς θερμίδες.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Headache: το Περιοδικό για τον Πονοκέφαλο και τους Πόνους στο Πρόσωπο.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X