Πενήντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά

Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου

Πενήντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει φέτος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εδραιώνοντας τη θέση της ως ηγετική εταιρεία στην αγορά που δραστηριοποιείται.

Με καινοτόμες ιδέες και με το λανσάρισμα νέων προϊόντων, όπως την Amstel Radler -συνδυάζει τη γεύση της Amstel με τη δροσιά του χυμού λεμονιού με περιεκτικότητα 2% σε αλκοόλ-, η οποία πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της στην αγορά, η εταιρεία εντείνει τη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει το πρόγραμμα Συμβολαίων Καλλιέργειας με Έλληνες Παραγωγούς, φθάνοντας τους 20.000 τόνους κριθάρι το 2012. Το ποσό αυτό προτίθεται να αυξήσει στους 30.000 τόνους το 2013, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει τις εξαγωγές της ακόμα και σε νέες αγορές, όπως Ινδία, Λίβανο, Αιθιοπία. Πέρυσι, η εταιρεία εξήγαγε το 10% της παραγωγής της, ενώ φέτος προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 20%, εξάγοντας το 20% της συνολικής της παραγωγής. Η εταιρεία υποστηρίζει 2.100 αγρότες και 4.350 προμηθευτές.

Το προηγούμενο έτος οι επενδύσεις της ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογο ποσό προτίθεται να επενδύσει και την τρέχουσα χρήση. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει συνολικά ενδύσει 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά.

Με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ζωούλλης Μηνά, αμέσως μετά την ξενάγηση στο εργοστάσιό της στον Κηφισό, αναφέρθηκε στις προοπτικές της εταιρείας και τις προοπτικές που καταγράφει η αγορά της μπίρας, ενώ εκτιμά ότι οι τιμές του τελικού προϊόντος θα καταγράψουν φέτος ελαφρά μείωση, που θα γίνει αισθητή στον καταναλωτή από τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές.

Το συνολικό μέγεθος της αγοράς φθάνει τα 4 εκατ. εκατόλιτρα μπίρας που αναλογεί σε 35 λίτρα κατά κεφαλή στην Ελλάδα, όταν την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση έχει η Τσεχία με 46 λίτρα κατά κεφαλή. Το μέγεθος αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση της κατανάλωσης.

Με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης και την ενημέρωση των καταναλωτών για την μπίρα, η εταιρεία εφαρμόζει το πρόγραμμα “Love Beer”, ενώ στις επιτυχίες της καταγράφει το βραβείο που απέσπασε για τρίτη φορά για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. παράγει και συσκευάζει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Amstel Radler, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, Buckler, BIOΣ 5. Παράλληλα, εισάγει τις μπίρες SOL, Mc Farland, Erdinger, Chimay, Krusovice, Moretti κα.

Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του ομίλου Heineken N.V. Λειτουργεί με έδρα την Αθήνα. Το πρώτο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας λειτούργησε στην Αθήνα το 1965 και παρήγαγε την μπίρα Amstel. Το 1975 εγκαινιάστηκε το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και το 1985 αγοράστηκε το τρίτο, στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας. Από το 1993 λειτουργεί στη Λαμία η μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ.

Σχετικά άρθρα