Έκτακτη σύσκεψη στην Τουρκία – Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές

Αμετακίνητοι στη στάση τους παραμένουν οι Τούρκοι διαδηλωτές, παρά το… μισό βήμα πίσω που έκανε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μη χτιστεί εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί. Χιλιάδες κόσμος βρέθηκαν και χθες, για όγδοη συνεχόμενη νύχτα στην πλατεία Ταξίμ αλλά και σε πολλές πόλεις της Άγκυρας. Στο πλευρό των διαδηλωτών το PKK. Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος για τις κινητοποιήσεις.

Ανησυχία στο ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Ταραχές συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας το βράδυ της Παρασκευής. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε και ένα παιδί. Η ηρεμία με το πρώτο φως του ήλιου έχει επανέλθει.

Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές

Να τερματιστούν οι διαδηλώσεις ζήτησε χθες από την Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε πίσω το σχέδιο για την κατασκευή πολυκαταστήματος στο πάρκο Γκεζί. Ο Ερντογάν τόνισε ότι αντί για πολυκατάστημα υπάρχει η πιθανότητα να χτιστεί ένα μουσείο, καθώς και ένας χώρος πρασίνου. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει περί δημοκρατικών δικαιωμάτων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όποιος επιθυμεί να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει μέσα από τις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη θα εξεταστούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της έντασης, χωρίς να αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο ακόμα και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια η χώρα του έχει προχωρήσει σε πολλές βελτιώσεις, ωστόσο η Ε.Ε. συνεχώς προβάλλει τις αρνητικές πτυχές. “Η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις, για ένταξη στην Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα