Αρχική / Υγεία / Οφθαλμολογία / Μπήκε κάτι στο μάτι σας; Τι να προσέξετε
ponos mati

Μπήκε κάτι στο μάτι σας; Τι να προσέξετε

Όταν κάποιο ξένο αντικείμενο μπαίνει στο μάτι σας, το διαισθάνεστε αμέσως, καθώς το πιο πιθανό είναι να σας ενοχλήσει τόσο, ώστε να μην μπορείτε να εστιάσετε αλλού μέχρι να αφαιρεθεί.

Πρόκειται για βλεφαρίδα, σκόνη ή άμμο; Όπως και να έχει, θα πρέπει να το αφαιρέσετε σύντομα, καθώς πέρα από την ενόχληση που νιώθετε, ελλοχεύει ακόμη ένας κίνδυνος, αυτό της μόλυνσης.

Τι να κάνετε σ΄ αυτή την άβολη περίπτωση;

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές

Να είστε προσεκτικοί

Όταν ένα ξένο αντικείμενο μπει στο μάτι σας, τότε ενστικτωδώς θα επιχειρήσετε να το τρίψετε. Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο θέλει προσοχή. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Η λέξη «απαλά» είναι το κλειδί. Αν δεν τρίψετε το μάτι σας απαλά, τότε ενδέχεται να γδαρθείτε από την απότομη τριβή. Αν μάλιστα, ο «εισβολέας» είναι αντικείμενο με τραχιές άκρες, τότε κλείσετε αμέσως ραντεβού στον γιατρό, όπως αναφέρει και το επόμενο βήμα.

Επίσκεψη στον γιατρό

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι, είναι να αγνοούν το αντικείμενο στο μάτι τους για μέρες. Αν το αισθάνεστε, αλλά δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε, τότε καλύτερα να πάτε σε ειδικό. Ο λόγος; Κινδυνεύει ο κερατοειδής σας ή ενδέχεται να μολυνθείτε. Θα πρέπει επίσης να πάτε αμέσως στον γιατρό αν αισθάνεστε πόνο ή ερυθρότητα στο μάτι, αφότου αφαιρεθεί.

Μην ξεχνάτε την προστασία των ματιών

Η επένδυση στα σωστά γυαλιά μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη του άτυχου γεγονότος στο μέλλον. Η προστασία των ματιών θα πρέπει να είναι από το κύριο μέλημά σας, γι΄ αυτό αγοράστε καλά γυαλιά ηλίου. Αν το εργασιακό σας περιβάλλον σχετίζεται με μηχανική, ξυλουργία ή άλλον τομέα, όπου τα… πετούμενα σωματίδια είναι κοινά, τότε μην ξεχνάτε τα προστατευτικά γυαλιά σας.

Με πληροφορίες από health.com

Σ.Σ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να τους φοράμε μετά τη λήξη τους

Πρησμένο μάτι και πόνος στο κεφάλι – Τι συμβαίνει;

Έχω πόνο στο μάτι και βλέπω θολά. Πρέπει να επισκεφθώ οφθαλμίατρο;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X