Σκηνές βίας στο Ρίο

Η Βραζιλία συγκλονίσθηκε χθες από πολύωρες διαδηλώσεις κοινωνικής δυσαρέσκειας, τις σημαντικότερες εδώ και 21 χρόνια, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας και στο Ρίο εξελίχθηκαν βίαια. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η Βραζιλία μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.

Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στις μεγάλες πόλεις της χώρας, κατεβάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλειοψηφία τους νέους. “Πρόκειται για νέους κυρίως που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα”, δήλωναν οι πολιτικοί αναλυτές στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η διαδήλωση του Ρίο, η μεγαλύτερη στη χώρα, συγκέντρωσε 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι αρχικά διαμαρτύρονταν για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ 2014. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύκτας, όταν δεκάδες διαδηλωτές επέδραμαν κατά του κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο. Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.

Οι διαδηλωτές επετέθησαν κατά του κτιρίου του τοπικού κοινοβουλίου με βόμβες μολότοφ και πέτρες και προπάθησαν να εισβάλουν από τα παράθυρα. Νωρίτερα είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητο, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών.

Στην Μπραζίλια, περί τους πέντες χιλιάδες διαδηλωτές οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των υπουργείων. Διακόσιοι από αυτούς κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. “Ηρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο”, δήλωσε ένας 24χρονος φοιτητής καθισμένος επάνω στη στέγη του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που άρχισε το Σάββατο και θεωρείται “πρόβα τζενεράλε” του Μουντιάλ 2014.

Στο Σάο Παολο 65.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο τοπικό κοινοβούλιο, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

“Δεν θα επιτρέψουμε στις διαδηλώσεις να επηρεάσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε”, είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες πρηγουμένως ο υπουργός Αθλητισμού Αλντο Ρεμπέλο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έσπευσε αργότερα να δηλώσει ότι “οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες και συνάδουν με τη δημοκρατία”. “Η νεολαία διαδηλώνει”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής.

Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.

Το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διογκώθηκε μετά την βίαιη καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων.

“Ελα, έλα, έλα στον δρόμο, έλα!”, τραγουδούσαν χθες στο Ρίο οι διαδηλωτές, ενώ από τα γραφεία τους στα ψηλά κτίρια του κέντρου της πόλης, ενώ οι υπάλληλοι τούς πετούσαν βροχή από λευκά χαρτάκια σε ένδειξη συμπαράστασης.

Σχετικά άρθρα