«Ήρωες», με τους Φέρτη, Πιατά και Ιεροκλή Μιχαϊλίδη. Ωραία παράσταση!

Κατά μια έννοια είναι… ‘Ηρωες!! Κατόρθωσαν στο φιναλε της ζωής τους μέσα σ’ ένα γηροκομείο να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν τη απόδραση από το θάνατο, να παίζουν με τους εγωισμούς τους, να γελούν, ν’ αμφισβητούν, να παραμένουν ακόμα δηλαδή ζωντανοί και όχι ζωντανοί- νεκροί.
Είναι ένα κείμενο αισιόδοξο παρότι καταπιάνεται με το μάταιο του τέλους της ύπαρξης!
Ένα έργο που στηρίζει την επιτυχία του περισσότερο στη δεξιοτεχνία των ηθοποιών. Υπέροχοι στην ερμηνεία τους και οι τρεις!! Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαϊλίδης και Γιάννης Φέρτης. Δεμένοι σαν ομάδα, χτίζουν το ρόλο και συνθέτουν τη διάδραση μεταξύ τους. Κάτι με έκανε να σκεφτώ ότι ίσως τους ιντριγκάρει ένας ρόλος που ξέρουν ότι αγγίζει την αλήθεια της ζωής που θ’ αντιμετωπίσουν και εκτός σκηνής!!
Μου άρεσε πολύ η σκηνοθεσία του Μιλιβόγιεβιτς.
Όλα με μέτρο και ρυθμό, χωρίς υπερβολές και με μια λυτρωτική διάσταση σαρκαστικού χιούμορ.
Αξίζει να το δείτε!

Άννα Δρούζα

Πληροφορίες για την παράσταση: 

https://www.youtube.com/watch?v=hRQxxETESUA

«Πρόβλημα χρόνου δεν υπάρχει… Έχουμε μπόλικο στη διάθεσή μας.»
“Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια κωμωδία που να με κέρδισε αμέσως με την απλότητα και το χιούμορ της όπως τούτη.
Στους « Ήρωες» ένας από τους πρωταγωνιστές λέει «Πρόβλημα χρόνου δεν υπάρχει… Έχουμε μπόλικο στη διάθεσή μας.» Ο χρόνος στην πραγματικότητα είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της πνευματώδους ιστορίας για τους τρεις φίλους σ’ έναν οίκο βετεράνων. Πρόκειται για μια ιστορία που μιλάει για τον σταματημένο χρόνο. Τι να κάνει κανείς με τον χρόνο που έχει σταματήσει; όταν παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ένα και το αυτό; Μ’ αυτήτην έννοια οι «Ήρωες» μου μοιάζουν με κάποια παράξενη εκδοχή του «Περιμένοντας τον Γκοντό», γεμάτη χιούμορ που είναι κράμα του χιούμορ του Μπέκετ και του Ιονέσκο.”

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

«Όταν κάτι είναι αστείο ψάξε για την κρυμμένη αλήθεια.»
Τζώρτζ Μπέρναρντ Σώ.

Οι ΗΡΩΕΣ είναι ένα πολυδιάστατο έργο. Μία κωμωδία τόσο τρυφερή και ευαίσθητη που κερδίζει τον θεατή καθώς ξετυλίγεται η κρυμμένη του αλήθεια. Το γέλιο και το δάκρυ εναλλάσσεται με την απέραντη ηρεμία του χρόνου που έχει σταματήσει καθώς τρείς μεγάλοι ηθοποιοί, Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαϊλίδης, ερμηνεύουν με αφάνταστη χάρη τις προσωπικότητες των τριών ηρώων που δεν μοιάζουν και πολύ με ήρωες τελικά.
Μαριάννα Τόλη

Η υπόθεση

Τρείς γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο

Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Gérald Sibleyras γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι. Το έργο του «Heroes» ή «Le Vent des Peupliers» γράφτηκε το 2003,και έκανε πρεμιέρα στο Théâtre Montparnasse λαμβάνοντας τέσσερις υποψηφιότητες βραβείου Molière, συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου συγγραφέα(Meilleur Auteur-Best Author).H κωμωδία Ήρωες παρουσιάστηκε και στο θέατρο Vakhtangov στην Ρωσία σε σκηνοθεσία του Rimas Touminas .Εν συνέχεια το έργο μεταφράστηκε από τον Τομ Στόππαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου. Τιμήθηκε με το Lawrence Olivier Best New Comedy Award.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νιkita Milivojevic
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κινησιολογία: Αmalia Bennett
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κουστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Video art: Στάθης Αθανασίου
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Παραγωγή: Art & Ether – Μαριάννα Τόλη

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα:

Σχετικά άρθρα