Εξελίξεις στο Σκοπιανό: Στην Αθήνα ο Νίμιτς – Σχέδιο συμφωνίας εντός του Φεβρουαρίου προανήγγειλε ο Κοτζιάς

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ασχολείται με το θέμα της ονομασίας στις ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί στις 13.30 με τον Νίκο Κοτζιά, στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Νωρίτερα, ο Μάθιου Νίμιτς συναντιέται με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα σχέδιο συμφώνου στην πλευρά των Σκοπίων, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ, και στην «Επόμενη Μέρα», ο Νίκος Κοτζιάς και έθεσε ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, ενώ αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη.

Αναλυτικά τα όσα είπα ο Κοτζιάς στη συνέντευξή του

Συνολικό σύμφωνο το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ, το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». «Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο», είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν, ας του τα πουν, διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν», σημείωσε.

«Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος, αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ», είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». «Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος», τόνισε.

Αναφερόμενος στις ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είπε ότι είναι 4 στα σλαβικά και η ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) που αποτελεί πρόταση προ 15ετίας της ηγεσίας των Σκοπίων, αλλά και ελληνικών κυβερνήσεων.

«Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι σύνθετη ονομασία με σλαβικό αμετάφραστο προσδιορισμό», είπε και εξήγησε ότι «η διαπραγμάτευση για την ονομασία έχει 7 πτυχές:

  1. το όνομα,
  2. η χρήση του,
  3. η γλώσσα,
  4. η ταυτότητα,
  5. η εμπορική χρήση,
  6. τα ακρωνύμια και
  7. οι συντομεύσεις».

Ζάεφ: Ελπίζω σε εθνική συναίνεση

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα βρίσκεται στα Σκόπια, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες είπε ότι είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη, υπενθυμίζοντας ότι συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα. Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, διευκρίνισε.

Σχετικά άρθρα