Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή να λυθεί το Σκοπιανό – Κοτζιάς: Θα δουλέψει καλή τη πίστει (Βίντεο)

Έκκληση προς Αθήνα και Σκόπια «να αδράξουν την ευκαιρία» για λύση απηύθυνε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί», τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς. Όπως είπε δεν έχει νόημα να περιμένουμε και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ειλικρίνεια και ενεργητικότητα προς την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για το σχέδιο συμφώνου που πρόκειται να καταθέσει, μέσα στο Φεβρουάριο, στην πλευρά των Σκοπίων, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και το Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Νίμιτς βρήκε την ελληνική πρόταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επισήμανε ότι δεν έχουν τεθεί χρονικά περιθώρια για τις διαπραγματεύσεις.

Ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος η Αθήνα

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση», κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Κοτζιάς: Δημιουργική και παραγωγική η συνάντηση

«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς. Όπως είπε ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης συμφώνου, για τις απόψεις του επί των σημείων των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που η ελληνική πλευρά αξιολογεί θετικά όπως και για τα σημεία όπου υπάρχει προβληματισμός, προτείνοντας εναλλακτικές μεθόδους.

«Νομίζω ότι καλή τη πίστει πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα