Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η κόντρα για το μέγεθος, η ομιλία Θεοδωράκη και οι αντιδράσεις

Μπορεί το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία να ολοκληρώθηκε χτες, ο αντίκτυπος που είχε, όμως, μονοπωλεί και σήμερα το ενδιαφέρον. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να διαβάσουν με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, διαφωνίες υπάρχουν ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενώ πολλή συζήτηση γίνεται για τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη.

Το χρονικό του συλλαλητηρίου

Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» και μια ελληνική σημαία 150 τ.μ να καλύπτει την πλατεία, πολίτες από όλην την Ελλάδα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Μια πύρινη ομιλία για την Μακεδονία και την ΠΓΔΜ εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι.

Για την εκδήλωση έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Έντονη ήταν και η παρουσία πολιτικών προσώπων, με την υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά από τον κόσμο να είναι θερμή. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Ελλάς-Ελλάς Αντώνης Σαμαράς».

Οι διοργανωτές μιλούν για 1,5 εκατ. συμμετέχοντες, με την ανακοίνωση της αστυνομίας που μιλούσε για 140.000 στο Σύνταγμα το μεσημέρι να προκαλεί αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια.

Νίκος Τόσκας: Ακριβή τα στοιχεία, εάν ήταν 1,5 εκατ. θα έφταναν μέχρι τους Αμπελόκηπους

Τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία υπερασπίστηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας λέγοντας πως «είναι πάντα ακριβή».

«Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αξιοποιηθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι έχουν εμπειρία και έχουν δώσει με αντικειμενικό και μαθηματικό τρόπο τον αριθμό των συμμετεχόντων στο χθεσινό συλλαλητήριο», διευκρίνισε ο κ. Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι συγκεντρωμένοι δεν ήταν πάνω από 140.000», τονίζοντας ότι «δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια διαστρέβλωσης των στοιχείων. Εάν ήταν 1,5 εκατ., όπως αναφέρουν οι διοργανωτές και κάποια ΜΜΕ, τότε θα έπρεπε το πλήθος να ήταν μέχρι τους Αμπελόκηπους» είπε ο κ. Τόσκας.

«Μπορούν να το βεβαιώσουν και οι τοπογράφοι για το πόσα άτομα αντιστοιχούν στα τετραγωνικά στην πλατεία Συντάγματος, την Λεωφόρο Αμαλίας, κλπ» και πρόσθεσε πως «αυτή η λογική το να βγάζουμε συμπέρασμα ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, δεν είναι λογική».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε και μια ακόμη κίνηση της ΕΛ.ΑΣ. να δώσει, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και σε κάθε περίπτωση πρώτη φορά για συλλαλητήριο, πλάνα από το ελικόπτερό της. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται τι ώρα ακριβώς τραβήχτηκαν τα πλάνα, από το ίδιο το βίντεο, καθώς «θόλωσαν» την ώρα, πριν δώσουν το βίντεο στη δημοσιότητα. Κατά την ΕΛ.ΑΣ. αυτό έγινε καθώς υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και αναγραφόταν λάθος ώρα στο βίντεο.

Για το γεγονός, ο κ. Τόσκας είπε: «Η λήψη έγινε στις 14:50- 14:55, την ώρα που είχε συγκεντρωθεί όλος ο κόσμος. Φαίνεται, άλλωστε, ότι δεν αποχωρεί κανείς. Αυτό που έχει σβηστεί είναι η ημερομηνία στο βίντεο, που έγραφε 1-1-2018, γιατί δεν την είχαν αλλάξει οι υπεύθυνοι».

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση χλεύασε τη ΝΔ που περίμενε εκατομμύρια διαδηλωτών και η ΝΔ “διάβασε” στη συγκέντρωση απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από το Μέγαρο Μαξίμου, και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, κινήθηκε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος που μίλησε για την «ψυχή των Ελλήνων».

Πάντως, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους πως θα συνεχιστεί κανονικά η διαπραγμάτευση για την ονοματολογία των, ανασύροντας και την απάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Έχω ευθύνη απέναντι στη χώρα. Δεν θέλω ούτε να διχάσω ούτε να ενώσω κανέναν», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μαξίμου: Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον

«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα.

Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη. Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη: Ζήτησε δημοψήφισμα

Φθάνοντας στο Σύνταγμα, ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Στην εντόνως συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του που ακολούθησε σε λίγες ώρες ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης τόνισε ότι όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του δεν είναι εθνικισμός, αλλά πατριωτισμός.

«Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική» ήταν το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».
Δεν τρομοκρατείται ο Μίκης

Παρά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πλατεία Συντάγματος, με συνεργάτες του να λένε χαρακτηριστικά ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έχει σήμερα ραντεβού με την ιστορία.

Εκτός από τον κ. Θεοδωράκη, μίλησαν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ο οποίος διάβασε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Αντιδράσεις για την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη

Αίσθηση προκάλεσε ένα tweet του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έσπευσε να δώσει τα… συγχαρητήρια του στον Μίκη Θεοδωράκη: “Ο Μίκης ξεκίνησε από την Ε.Ο.Ν. του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο του στο #Συλλαλητηριο πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές! Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβιστήσεις παραγράφονται…”, έγγραψε ο κ. Κασιδιάρης.

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε εμπρηστικά τα όσα είπε ο Θεοδωράκης.

«Εμπρηστικός ο λόγος του Μίκη. Δεν διέφερε από την ομιλία του Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη. Ο Θεοδωράκης είναι ένας μύθος για την Ελλάδα, δεν πρέπει να τους ποδοπατάμε αυτούς τους μύθους. Δεν είναι σωστό, όμως να πει ότι απειλούμαστε από τους Σκοπιανούς. Δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί και να μιλήσει ο Μίκης κατά την άποψή μου», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ενοχλημένη εμφανίστηκε και η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη, από την απόφαση των διοργανωτών του συλλαλητηρίου να χρησιμοποιήσουν την «Ρωμιοσύνη». Όπως σημειώνει η ίδια σε αναρτήσεις της στο Facebook, «ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια…».

 

Σχετικά άρθρα