Στραβισμός: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται στα παιδιά;

O στραβισμός είναι η διαταραχή των ματιών στην οποία οι άξονες της όρασης των δύο ματιών δεν κατευθύνονται ταυτόχρονα στο σημείο προσήλωσης.  Τα μάτια μοιάζουν ότι “δεν κοιτούν παράλληλα”.

Ορθοτροπία ονομάζεται η απουσία έκδηλης παρέκκλισης των ματιών.

Μπορεί να υπάρχει λανθάνων στραβισμός δηλαδή όχι έκδηλος, κατάσταση η οποία λέγεται ετεροφορία και η οποία μπορεί να φανεί στην οφθαλμολογική εξέταση.

Διακρίνονται σε εσωφορία/εξωφορία και εσωτροπία/εξωτροπία ανάλογα με το αν οι άξονες της όρασης συγκλίνουν ή αποκλίνουν.

Συνεκτικός και μη συνεκτικός στραβισμός

Ο στραβισμός διακρίνεται στον συνεκτικό όπου η γωνία είναι σταθερη σε όλες τις βλεμματικές θέσεις και στο μη συνεκτικό όπου η γωνία διαφέρει στις διάφορες βλεμματικές θέσεις.

Ο μη συνεκτικός στραβισμός είναι συνήθως μηχανικός λόγω πχ θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας  ή παραλυτικός λόγω παράλυσης ή πάρεσης μυός πχ σε παρέσεις νεύρων αγγειακής ή τραυματικής αιτιολογίας ή λόγω χωροκατακτητικής αιτίας. Αυτά είναι πιο συχνά στους ενήλικες ασθενείς μας.

Ο πιο συχνός στα παιδιά είναι ο προσαρμοστικός στραβισμός. Είναι ο στραβισμός που οφείλεται στην υπερμετρωπία. Αυτό το είδος στραβισμού διορθώνεται πλήρως ή μερικώς με γυαλιά. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα προς αποφυγή τεμπέλικου ματιού.

Ο τρόπος αντιμετώπισης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο στραβισμού. Υπάρχουν στραβισμοί που μόνο με γυαλιά διορθώνονται πολύ ως τελείως. Άλλοι θα χρειαστούν χειρουργείο.

Υπάρχουν επίσης οι πιο σπάνιες ασύνδετες παρεκκλίσεις (κάθετη ή οριζόντια), τα φαινόμενα A και V καθώς και οι ειδικοί τύποι στραβισμού όπως είναι τα σύνδρομα Duanes, Moebius, Congenital Fibrosis Syndrome and Brown (dysinnervation syndromes).

Μαρία Μηλιά FEBO MRCOphth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Εξειδίκευση στην Παιδοοφθαλμολογία-Στραβισμό

 

Σχετικά άρθρα