Πώς ωφελεί η άσκηση τους ηλικιωμένους άνδρες;

Λίγα λεπτά σωματικής άσκησης αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα, σε διαστήματα των δέκα λεπτών το λιγότερο, αρκούν για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτο.

Και φαίνεται όμως το ίδιο να ισχύει και για τους ηλικιωμένους άνδρες.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από την έρευνα British Regional Heart Study στην οποία είχαν λάβει μέρος 7.735 άτομα από 24 βρετανικές πόλεις, ηλικίας 40-59 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1978-80.

Το 2010-12, οι 3.137 συμμετέχοντες που ήταν εν ζωή υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και ερωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής τους, τον ύπνο, και αν είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο.

Επίσης τους ζητήθηκε να φορέσουν βηματόμετρο για επτά ημέρες, τις ώρες που ήταν ξύπνιοι.

Η υγεία τους ετέθη υπό περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ή μέχρι να επέλθει ο θάνατος.

Εν τέλει, 1.566 (50%) άνδρες συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν το βηματόμετρο, αλλά αφού εξαιρέθηκαν όσοι είχαν προϋπαρχουσα καρδιακή νόσο και όσοι δεν φόρεσαν το βηματόμετρο αρκετές ώρες τις επτά ημέρες, στο τελικό δείγμα για αξιολόγηση συμπεριλήφθησαν μόνο 1.181 άνδρες, κατά μέσο όρο 78 ετών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου παρακολούθησης, που διήρκεσε κατά μέσο όρο πέντε χρόνια, 194 άνδρες απεβίωσαν.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων από τα βηματόμετρα προέκυψε ότι, η σωματική άσκηση, από ελαφριά έως έντονη, συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Κάθε επιπλέον 30 λεπτά ελαφριάς έως έντονης γυμναστικής καθημερινά συσχετιζόταν με 17% μεωμένο κίνδυνο θανάτου. Η σχέση ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλες παράμετροι, όπως η καθιστική ζωή.

Κι ενώ η ισοδύναμη μείωση του κινδύνου θανάτου ήταν περίπου 33% για κάθε επιπλέον 30 λεπτά μέτριας έως βαριάς σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, τα οφέλη της ελαφριάς δραστηριότητας ήταν αρκετά μεγάλα ώστε επίσης να παρατείνουν τη ζωή.

Δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα σε περιόδους 10 λεπτών ή περισσότερο ήταν ανώτερη από αυτή που διαρκούσε λιγότερο. Οι σποραδικές περίοδοι σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ όσες διαρκούσαν λιγότερα των 10 λεπτών συσχετίστηκαν με 42% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι όλες οι σωματικές δραστηριότητες, ανεξαρτήτως έντασης, συντελούν σε μειωμένη θνησιμότητα ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Πηγή: in.gr

 

Σχετικά άρθρα