Ο Ιωάννης ρωτά

Έχω οστικό οίδημα στο γόνατο. Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία;

Έχω οστικό οίδημα στο γόνατο και μια τροχαντηρίτιδα στο ισχίο. Τους πρώτους 2 μήνες δεν προχώραγα καθόλου και τον τρίτο μήνα προχωράω με δυσκολία και πάντα με επιγονατίδα. Κάνω φυσιοθεραπεία στο ισχίο, αλλά στο γόνατο μου είπαν ότι δεν μπορώ να κάνω φυσιοθεραπεία. Ισχύει αυτό; Εάν ναι υπάρχει εναλλακτική για το πρόβλημά μου;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Χειρουργός-Ορθοπεδικός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το οστικό οίδημα είναι μια κατάσταση που συνήθως προκύπτει από χρόνια και επαναλανβανόμενη επιβάρυνση. Η συνήθης θεραπεία συμπεριλαμβάνει αποφόρτιση ( πιθανώς με χρήση βακτηριών)  και ενδεχομένως και αντιφλεγμονώδη αγωγή. Η φυσικοθεραπεία που προτείνεται κάποιες φορές χωρίς όμως να υπάρχουν σαφή βιβλιογραφικά δεδομένα είναι η διαμαγνητική  αντλία. Παλαιότερες έρευνες έδιναν κάποιες πιθανότηττες βελτίωσης και με τα κρουστικά κύματα αλλά λόγω της φύσης της συγκεκριμένης θεραπείας μπορεί να υπαρξει και επιδείνωση και γι’αυτό δεν χρησιμοποιείται πια. Σίγουρα κάποια βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί και με τις πιο «παραδοσιακές» θεραπείες όπως το υπέρηχο ή τα τενς κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου.

Γιώργος Παπαδημητρίου,

Χειρουργός-Ορθοπεδικός

Επιμελητής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών-Κλινική Π. Φαλήρου

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X