Ο «δρ. Φρανκενστάιν» του Ισλαμικού Κράτους: Ο «υπ. Υγείας» με τις αποτρόπαιες πρακτικές

Ο πρώην «υπουργός Υγείας» του Ισλαμικού Κράτους είναι ήρεμος, μετράει τα λόγια του και έχει μια περίεργη έπαρση που δεν συνάδει με το γεγονός ότι έχει πλέον συλληφθεί. Ένα ειρωνικό μειδίαμα εμφανίζεται στα χείλη του – κάτι που προσπαθεί να κρύψει.

Απαντά «ουδέν σχόλιο» («no comment») σε ακόμη μια ερώτηση του CNNi για τα χρόνια που η Αλ Κάιντα του Ιράκ εξαφανίστηκε και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Hussein λέει ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS -όχι μαχητής στο πεδίο της μάχης, αλλά ένας από τους ανθρώπους που αποτελούσαν τη «ραχοκοκαλιά» της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το CNNi εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη του Hussein, λίγο καιρό αφότου ο τζιχαντιστής συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τις τουρκικές αρχές.

Ο πρώην «υπουργός» της οργάνωσης, που ισχυρίζεται πως εγκατέλειψε τους κόλπους του ISIS πριν από έξι μήνες, αναμένει τώρα να δικαστεί στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, όμως, οι κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ο 39χρονος γιατρός, που έχει ειδίκευση στη ρευματολογία, υπηρέτησε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και τις προηγούμενες «ενσαρκώσεις» του για πάνω από 15 χρόνια. Παρά τον κομβικό του ρόλο, για το μεγαλύτερο από αυτό το διάστημα δεν βρισκόταν στα «ραντάρ» των αντικατασκοπευτικών υπηρεσιών, του αμερικανικού στρατού και της ιρανικής κυβέρνησης.

Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν -είτε στα παιδικά του χρόνια είτε αργότερα- μίλησαν μόνο κατόπιν δέσμευσης του CNNi πως δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ

Ο Hussein μεγάλωσε στην πόλη Tal Afar, σε ένα «σταυροδρόμι» της Μοσούλης με τα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν στο λύκειο τον περιγράφουν ως «φιλόξοδο», «έξυπνο» και «πολύ ανταγωνιστικό». Όπως και τόσοι άλλοι νέοι της χώρας του, μόλις αποφοίτησε από το σχολείο αναζήτησε την τύχη του σε μια μεγάλη πόλη.

Είχε ήδη ξεκινήσει να εκπαιδεύεται ως γιατρός στη Μουσούλη όταν ξεκίνησε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Η παρουσία ενός ξένου στρατού μέσα στη χώρα του «έκαιγε» την ψυχή του. Αντίστοιχη ήταν και η στάση που κράτησε η οικογένειά του, με γείτονες να δηλώνουν ότι ήταν από τους πρώτους που πήραν τα όπλα στην Tal Afar.

«Ολόκληρη η οικογένεια είχε μια βίαιη αντίδραση» είπε ένας γείτονας, και συνέχισε: «Όταν εκείνοι [σ.σ οι Αμερικανοί] ήρθαν στην Tal Afar, ο Kefah ήταν μέρος της πρώτης ομάδας που άρχισε να πολεμά τους Αμερικανούς -το σπίτι τους ήταν ένα από τα σπίτια όπου καταστρώνονταν τα σχέδια».

Όπως διηγήθηκε ο ίδιος, ο Hussein έγινε μέλος της οργάνωσης Tawhid wal-Jihad το 2004. Η οργάνωση, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Abu Musab al-Zarqawi, ήταν ο ιδεολογικός πρόδρομος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Και ο Hussein «αγκάλιασε» την ιδεολογία του al-Zarqawi. «Είδαμε πολλά πράγματα να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Βιασμούς, δολοφονίες, διαφθορά και κλοπή χρημάτων από τους Αμερικανούς» είπε στο CNNi o Hussein, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι βοηθούσε την τζιχαντιστική ομάδα ως προϊστάμενος των υπηρεσιών υγείας. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση για περίπου μια 10ετία και ενώ η οργάνωση μεταμορφωνόταν αργά και σταθερά στο Ισλαμικό Κράτος.

Το 2007-2008 ο Hussein συνελήφθη για πρώτη φορά από τις αρχές. Κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στη Μοσούλη, όπως δήλωσε ειδικός σε θέματα του Ισλαμικού Κράτους. Κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και μετά από σύντομη ποινή φυλάκισης αφέθηκε ελεύθερος.

Ερωτηθείς για εκείνη την περίοδο της ζωής του, ο ίδιος ο Hussein προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση. «Τότε είχα κάποια προβλήματα αλλά δεν γνώριζαν τίποτα για εμένα και άλλαξα τη διεύθυνσή μου» είπε ο ίδιος, και απαντώντας σε ερώτημα εάν φυλακίστηκε από Αμερικανούς είπε: «Ίσως».

Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης το 2014, ο Hussein εμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη και άπλωσε τα «πλοκάμια» του παντού. Συνάδελφός του θυμάται τον Hussein να λέει πως όποιος γιατρός προσπαθήσει να διαφύγει από την πόλη θα εκτελεστεί.

Ο Hisham al-Hashimi ειδικός στα θέματα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν είπε στο CNNi ότι από τη θέση που κατείχε ο Hussein επέβλεπε ορισμένες από τις πιο φρικιαστικές πρακτικές της οργάνωσης. Για να μεγαλώσουν την τράπεζα αίματός που είχαν, οι τζιχαντιστές αφαιρούσαν το αίμα των ανθρώπων που θα εκτελούσαν ενώ ορισμένες φορές τους έβγαζαν και τα νεφρά! Ο al-Hashimi είπε ότι έμαθε για αυτές τις πρακτικές από ανθρώπους που είχαν φυλακιστεί από τον ISIS.

Οι σχέσεις με την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτος

Περί τους δύο μήνες αφότου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη, η πρώτη σύζυγος του Hussein τον εγκατέλειψε και μετακόμισε στη Βαγδάτη. Ο ίδιος την κυνήγησε με μεγάλη επιμονή, απειλώντας την.

Στη συνέχεια, όμως, ξαναπαντρεύτηκε. Η νέα του σύζυγος ήταν κόρη μιας γιατρού με μεγάλη επιρροή στο Ισλαμικό Κράτος. Και αυτή ήταν που είχε και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον al-Baghdadi.

Αμετανόητος

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν σαφές ότι ο Hussein πρόσεχε τι αποκάλυπτε. Προσπαθούσε, όμως, να δείχνει πρόθυμος να μιλήσει. «Έχω μια δίκη μπροστά μου, ξέρετε» είπε ο ίδιος, αφού πρώτα είχε αφήσει αναπάντητα αρκετά ερωτήματα.

Μέχρι και σήμερα είναι αμετανόητος και συνεχίζει να πιστεύει στο δόγμα Zarqawi, μια πολύ σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Ισχυρίζεται, όμως, ότι ήθελε να εγκαταλείψει την οργάνωση όταν εκείνη ξέφυγε από τον κατ’ αυτόν «σωστό δρόμο».

«Υπάρχει ο σωστός τρόπος για να ζητήσεις από τους ανθρώπους να τηρούν τη σαρία και φυσικά πιστεύω σε αυτήν» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αλλά πάντα πίστευα πως μπορώ να προσφέρω ιατρική βοήθεια, και έτσι άργησα να τους αφήσω».

Όταν ερωτήθηκε από το CNNi εάν θα ήθελε να επιβιώσει το Ισλαμικό Κράτος εκείνος απάντησε «ουδέν σχόλιο». Ο Hussein δεν θα έχει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στη «μετενσάρκωση» του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά όσον αφορά στην θανατηφόρα και ριζοσπαστική ιδεολογία, το πραγματικό ερώτημα είναι όχι αν, αλλά πότε θα εμφανιστούν ξανά τα «φαντάσματα» του παρελθόντος.

Πηγή: cnn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X