Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ έπειτα από τις αποκαλύψεις για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπ΄όψιν τις ανησυχίες των ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων” της Ουάσινγκτον.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες θα συναντηθούν τις προσεχείς ημέρες για να συζητήσουν με λεπτομέρειες τα θέματα αυτά.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσαν ότι ομάδα αμερικανών και ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων θα συγκληθεί “από τις 8 Ιουλίου” για την ανταλλαγή πληροφοριών επί του αμερικανικού προγράμματος παρακολούθησης Prism που αφορά και ευρωπαίους πολίτες.

Νωρίτερα χθες, στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωνε ότι οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν χθες την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στις 8 Ιουλίου, παράλληλα με τη σύγκληση των ομάδων εργασίας ευρωπαίων και αμερικανών εμπειρογνωμόνων για την εξέταση των θεμάτων της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

“Συμφωνήσαμε σήμερα το εξής: πιστεύουμε στη διατλαντική σχέση…αλλά θέλουμε συγχρόνως τη συνεδρίαση των ομάδων εργασίας”, που θα αναλύσουν τις συνέπειες των αμερικανικών κατασκοπευτικών μεθόδων, δήλωσε ο Μπαρόζο.

Σχετικά άρθρα